«Αν σκεφτόσουν αλλιώς»: Διαδικτυακό βιωματικό εργαστήριο ενσυναίσθησης
Νοέ 26 2023

Πώς είναι να σκέφτεσαι αλλιώς; Έχουμε όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο τρόπο σκέψης; Θα μπορούσαμε όλοι να αντιδρούμε το ίδιο στα διάφορα ερεθίσματα; Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, επισκέφτηκαν διαδικτυακά το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης η Ελένη Λούβρου, ψυχολόγος MSc με εξειδίκευση στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, και η Παναγιώτα Πλησή, συγγραφέας και εκπαιδευτικός. Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις  του Σχολείου μας για τη «Συμπερίληψη-Προλαμβάνουμε την βία» και διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Μήνα Εφηβείας των εκδόσεων Πατάκη, με πρωτοβουλία της φιλολόγου Ιωάννας Κάλλη.

Συγκεκριμένα οι μαθητές παρακολούθησαν το βιωματικό εργαστήρι «Αν σκεφτόσουν Αλλιώς» το οποίο συντόνισαν οι κ.κ. Ελένη Λούβρου, και Παναγιώτα Πλησή. Με αφορμή το βιβλίο τους «Αυτισμός – Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς. Οδηγός επιβίωσης για εφήβους» οι δύο ομιλήτριες είχαν μια πολύ παραγωγική συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Μεόχημα ιστορίες εφήβων στο φάσμα της διαφορετικότητας οι μαθητές διερεύνησαν τη διαφορετική οπτική και εκδοχή των πραγμάτων, μπαίνοντας στη θέση του άλλου.

Αφού μελέτησαν διάφορες περιπτώσεις νέων στο σχολικό, και όχι μόνο, πλαίσιο και έλυσαν μελέτες περίπτωσης, οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι ο καθένας ξεχωριστά αντιδρά διαφορετικά στα διάφορα ερεθίσματα και έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης. Έτσι ενίσχυσαν την ενσυναίσθηση, μία ικανότητα που θα τους βοηθήσει να έχουν υγιείς σχέσεις με όλους όχι μόνο τώρα αλλά και αργότερα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής τους δραστηριότητας.

Ευχαριστούμε πολύ τις κ.κ. Ελένη Λούβρου και Παναγιώτα Πλησή για την πρόθυμη παρουσία τους στις σχολικές μας τάξεις. Με την παρουσίασή τους βοήθησαν τους μαθητές και τις μαθήτριές μας να βγουν εκτός του φάσματος της προσωπικής τους σκέψης και αντίληψης, να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα και την ιδιαιτερότητα, φωτίζοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη της ευαισθησίας των «πραγματικών» ανθρώπων.