Διαδικασία Εσωτερικής Αξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας 2022-2023
Ιούν 30 2023

ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, έτος αναφοράς 2022-23
Διαδικασία Εσωτερικής Αξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας
πράξη Σ.Δ. 31/20.06.23 [αρ.πρωτ.722/30.06.23]

Α. Αποτύπωση της Ταυτότητας του Σχολείου

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης ανήκει στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Φ.Ε.), η οποία διοικείται από 12μελές Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη. Το εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται στα Σχολεία της Φ.Ε. οργανώνεται, ελέγχεται και αξιολογείται από την Εποπτεία των Αρσακείων–Τοσιτσείων Σχολείων, την Επόπτρια και τους Συντονιστές Ειδικοτήτων για τα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα.

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης ως Σχολείο Ιδιωτικό-Ισότιμο προς τα Δημόσια Σχολεία ακολουθεί διευρυμένο πρόγραμμα σπουδών 40 ωρών διδασκαλίας την εβδομάδα ενισχύοντας τα διδακτικά αντικείμενα που προβλέπει η νομοθεσία του ΥΠΑΙΘ.

Την σχολική χρονιά 2022-23 φοίτησαν στο Σχολείο 262 μαθητές και μαθήτριες, ενώ στον Σύλλογο Διδασκόντων συμμετείχαν 47 καθηγητές/τριες. Το κτήριο του Σχολείου, στους Ελαιώνες Πυλαίας, διαθέτει 13 αίθουσες διδασκαλίας, εξοπλισμένες με Η/Υ, διαδραστικούς πίνακες και σύνδεση στο διαδίκτυο, αίθουσες ξένων γλωσσών, εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής και Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων. Στον ευρύχωρο περιβάλλοντα χώρο βρίσκονται γήπεδα και ένα σύγχρονο κλειστό Γυμναστήριο.

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης επιδιώκει την παιδαγωγική ισορροπία προσφέροντας στους μαθητές και τις μαθήτριές του ποιοτική και ουσιαστική γνώση, αναπτύσσοντάς τους κοινωνική συνείδηση, καλλιεργώντας τους ποικίλες δεξιότητες σε ένα περιβάλλον ακαδημαϊκό και ταυτόχρονα ανθρώπινο και οικείο. Η καινοτομία κι η τεχνολογική ευελιξία συμπλέουν με τις ανθρωπιστικές αξίες, η επιστημονική κατάρτιση των διδασκόντων δεν επισκιάζει το ενδιαφέρον και την διαρκή στήριξη που προσφέρουν στα παιδιά. Έγνοια μας παραμένει, παράλληλα με την πρόοδο και την υψηλή επίδοση των μαθητών/τριών μας, η ομαλή κοινωνικοποίησή τους, η ανάπτυξη σεβασμού και αλληλεγγύης, η καλλιέργεια ελεύθερης και κριτικής σκέψης, η διαμόρφωση ολοκληρωμένων, καλλιεργημένων, δημιουργικών και εντέλει ευτυχισμένων νέων ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, με πρόθεση την πλήρη αποκατάσταση  της υγιούς λειτουργίας της σχολικής κοινότητας σε όλες της τις διαστάσεις  (τόσο σε επίπεδο μάθησης και γνωστικής εξέλιξης, όσο και σε επίπεδο κοινωνικοποίησης), προτεραιότητα δόθηκε στην εμπέδωση του κλίματος της σχολικής κανονικότητας και στην ενδυνάμωση της μαθητικής ταυτότητας, σε κινήσεις εξωστρέφειας (με επισκέψεις, μετακινήσεις, ανταλλαγές και συναντήσεις), στην ουσιαστική προβολή της σημασίας του σεβασμού, της ανεκτικότητας και της συνεργασίας, και τέλος στην παιδαγωγική ενθάρρυνση της αυθεντικής ανθρώπινης επαφής και έκφρασης των μαθητών και μαθητριών.

 

Β. Συνολική Αποτίμηση του έργου του Σχολείου κατά την διαδικασία της Εσωτερικής Αξιολόγησης

1. Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία

1.1. Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση

Περιγραφή:

Ο συγκεκριμένος δείκτης εξετάζει την εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών πρακτικών, την ενίσχυση ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων και την εφαρμογή πρακτικών διαφοροποιημένης μάθησης. Συμπεριλαμβάνει στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την υποστήριξη της διδασκαλίας. Ακόμη εστιάζει στην ενασχόληση με ομίλους, σχολικές δραστηριότητες, προγράμματα, διαγωνισμούς, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις.

Μεθοδολογία – Τεκμηρίωση:

Για την αξιολόγηση του δείκτη χρησιμοποιήθηκε συνδυασμός στοιχείων (myschool, αρχεία εργαστηρίων) και ερωτηματολογίων. Μοιράστηκαν ανώνυμα ερωτηματολόγια στους/τις μαθητές/τριες Α’-Β’ Λυκείου, καθώς η Α’ αποτελεί τάξη ένταξης στο λύκειο, ενώ η Β’ με την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς καλείται να παρακολουθήσει για πρώτη φορά μαθήματα προσανατολισμού. Ο συνδυασμός αυτός καθιστά τις συγκεκριμένες τάξεις αξιόπιστο δείγμα προς διερεύνηση. Ταυτόχρονα, δόθηκε αντίστοιχο ερωτηματολόγιο στους/τις εκπαιδευτικούς, προκειμένου να διερευνηθεί η άποψή τους και να διαπιστωθεί η σύγκλιση ή μη απόψεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αναρτήσεις στο ιστολόγιο που αποτυπώνουν τις ποικίλες δράσεις.

Διαπιστώσεις- Συμπεράσματα:

Ύστερα από επεξεργασία των ερωτηματολογίων 91 μαθητών/τριών Α’ Λυκείου (σε σύνολο 94), 92 μαθητών/τριών Β’ Λυκείου (σε σύνολο 94) και 44 εκπαιδευτικών (σε σύνολο 48) διαπιστώθηκαν τα εξής:

Α. Προγραμματισμός διδακτικού έργου – Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού

Οι περισσότεροι καθηγητές/τριες (65%) συνεργάζονται με τους Συντονιστές της Φ.Ε. σε τακτική βάση και χρησιμοποιούν υλικό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-arsakeio (διδακτικό υλικό, ασκήσεις, σύνδεσμοι για έρευνα και ενημέρωση).  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι  οι καθηγητές σε ποσοστό 91% συνεργάζονται για τον προγραμματισμό της ύλης, τον αναστοχασμό και την ανατροφοδότηση διδακτικών πρακτικών.​ Σε ποσοστό 60% παρακολουθούν τις ενημερώσεις που πραγματοποιούνται από την Δ.Εκπαίδευση.

Β. Εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών πρακτικών – Εφαρμογή πρακτικών διαφοροποιημένης μάθησης 

Οι καθηγητές/τριες (61,3%) χρησιμοποιούν διάφορα μοντέλα  διδασκαλίας (ομαδοσυνεργατικές τεχνικές,  συνθετικές εργασίες-projects ) προσπαθώντας να καταστήσουν το μάθημα πιο ελκυστικό και να ενισχύσουν τη συμμετοχή μαθητών/τριών και την αλλαγή στάσης απέναντι στο μάθημα. Σε αντίστοιχη ερώτηση που τέθηκε στους/τις μαθητές/τριες ποσοστό 77,8% (Α:74,8%, Β:81%) απάντησε ότι θεωρεί αυτές τις πρακτικές πολύ σημαντικές για την κατανόηση των μαθημάτων, αλλά μόλις το 40% αναγνώρισε την προσπάθεια των καθηγητών/τριών.

Σημαντικός ήταν ο ρόλος του Σχεδίου Δράσης «Η τέχνη αναζωογονεί τη διδασκαλία, ενεργοποιεί τους/τις μαθητές/τριες» που στόχευε στον εμπλουτισμό των μαθημάτων και τη διεύρυνση των θεματικών που προσεγγίζονται μέσα από τη διδασκαλία και τη σχολική καθημερινότητα, στην ενδυνάμωση μαθητών/τριων σε επίπεδο μάθησης και γνωστικής εξέλιξης και στη βελτίωση της εκπαιδευτικής πράξης μέσω της συνεργασίας μαθητών/τριών και διδασκόντων (συνδιδασκαλία, ετεροπαρατήρηση κλπ).

Γ. Ενίσχυση ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης των μαθητών/τριών 

Οι εκπαιδευτικοί (75%) δήλωσαν ότι επιδιώκουν την ενίσχυση των ήπιων δεξιοτήτων  μαθητών/-τριών (επικοινωνιακές ικανότητες, συνεργασία, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, δημιουργικότητα, δεξιότητες διαχείρισης χρόνου και θυμού, οργάνωσης και επίλυσης προβλήματος, ανάληψης πρωτοβουλιών), γεγονός που επιβεβαιώνει  η πληθώρα των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν.

Επιπρόσθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δηλώνει ότι γίνεται προσπάθεια να μεταδοθούν στους/τις μαθητές/τριες και διάφορες αξίες (ανοχή, αποδοχή ετερότητας, ενσυναίσθηση).

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά το γεγονός ότι 2 στους/τις 3 εκπαιδευτικούς χρησιμοποιούν τεχνολογίες πληροφορικής για τη διδασκαλία της ύλης των μαθημάτων και την πρακτική τους εφαρμογή​, μόλις 1 στους/τις 4 χρησιμοποιεί συγκεκριμένες εφαρμογές (applications) για το μάθημά του/της.

Η χρήση του εργαστηρίου πληροφορικής είναι συχνή και τακτική τόσο από τους/τις καθηγητές/τριες πληροφορικής όσο και από άλλες ειδικότητες, ενώ τα εργαστήρια φυσικής-χημείας-βιολογίας χρήζουν ​καλύτερης προβολής και χρήσης στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Δ. Εφαρμογή εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης

Σε ποσοστό 90% οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να βοηθήσουν τους/τις μαθητές/τριες να οργανώσουν την μελέτη και την μεθοδικότητα της σκέψης τους. Ταυτόχρονα το 76%, εκτός από τις παραδοσιακές μορφές αξιολόγησης (προφορική εξέταση, γραπτές δοκιμασίες), αναθέτει στους/τις μαθητές/τριες εργασίες (ατομικές και ομαδικές), που συνυπολογίζονται στη βαθμολόγηση. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ποσοστό των εκπαιδευτικών που συνεργάζεται στα θέματα επίδοσης μαθητών /τριων (93%).

Ε. Ενασχόληση με ομίλους, σχολικές δραστηριότητες, προγράμματα – Προετοιμασία για συμμετοχή σε σχολικούς διαγωνισμούς, σε πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δράσεις 

Στα Αρσάκεια Σχολεία διατίθενται όμιλοι δραστηριοτήτων, όπου μαθητές/τριες είτε ασχολούνται με εκπαιδευτικές, αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες είτε παρακολουθούν προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Επίσης, εκπονήθηκαν Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα που εμπεριείχαν βιωματικές δράσεις. Το Σχέδιο Δράσης «Εθελοντισμός – Ανθρώπινα Δικαιώματα – Περιβαλλοντικές Δράσεις – Αγωγή Υγείας» στόχο είχε την πολύπλευρη πληροφόρηση και ενεργοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, ζωής και υγείας, προκειμένου να καταστούν ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες.

Οι καθηγητές/τριες  και το σχολείο ενθαρρύνουν και προετοιμάζουν τη συμμετοχή σε προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών, διαγωνισμούς, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις (π.χ. MUN, ΕΥΡ, διαγωνισμούς Οικονομίας, Χημείας, Φυσικής, αθλητικούς αγώνες), όπου μάλιστα οι μαθητές/τριες πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις.

 

1.2. Σχολική διαρροή – φοίτηση

Φοίτηση: Στο Σχολείο μας δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα διαρροής ή πρόωρης διακοπής της φοίτησης. Οι μαθητές/τριες παρακολουθούν συστηματικά τα μαθήματα, προσέρχονται έγκαιρα και ολοκληρώνουν το ωρολόγιο πρόγραμμα καθημερινά.

Οι υπεύθυνοι/ες καθηγητές/τριες ενημερώνονται καθημερινά για τους απόντες του τμήματός τους και επικοινωνούν με τους κηδεμόνες τους για τους λόγους απουσίας των μαθητών/τριών. Οι απουσίες των παιδιών συγκεντρώνονται κάθε εβδομάδα ανά τμήμα και ενημερώνεται το  myschool από την καθηγήτρια που έχει ορίσει η Διεύθυνση και ο Σύλλογος του Σχολείου. Επίσης, από τον υπεύθυνο καθηγητή αποστέλλονται υπηρεσιακά σημειώματα στην οικογένεια του παιδιού μετά τη συμπλήρωση 30 απουσιών και στη συνέχεια κάθε μήνα σε συνεργασία με τη Γραμματεία του Σχολείου.

Δεν υπάρχουν περιπτώσεις αδικαιολόγητης συστηματικής απουσίας μαθητών/τριών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στη διάρκεια της χρονιάς [π.χ. νοσηλείας] ενημερώνεται ο Σύλλογος από τη Διεύθυνση του σχολείου και τους υπεύθυνους καθηγητές του τμήματος και αποφασίζει ανάλογα και πάντα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Την φετινή σχολική χρονιά υπήρξαν δύο κατίδίαν διδαχθέντες μαθητές, για τους οποίους τηρήθηκαν όσα προβλέπονται από τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ.

Απαιτείται συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή των απουσιών στην Γ’ Λυκείου και μέριμνα για την συχνότερη ενημέρωση των παιδιών και των οικογενειών τους, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες της φοίτησης, δεδομένου ότι οι περισότερες απουσίες πραγματοποιούνται στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ειδικές περιπτώσεις απουσιών: Την φετινή σχολική χρονιά καταγράφηκαν συστηματικά, χωρίς ωστόσο να προσμετρηθούν για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης, οι απουσίες των μαθητών/τριών μας που οφείλονταν στην πανδημία Covid-19 και στην εποχική γρίπη, σύμφωνα με τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ. Αθλητές μαθητές/τριές μας απουσιάζουν από τη σχολική αίθουσα,  για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ο αριθμός των συγκεκριμένων παιδιών είναι μικρός. Όταν οι απουσίες τους δικαιολογούνται από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς (εθνική ομοσπονδία αθλήματος), καταγράφονται αλλά δεν προσμετρώνται. Ακόμη, σε μεμονωμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν απουσίες στη διάρκεια της σχολικής ημέρας από μαθήτριες/τές μας που εκδήλωναν κρίση άγχους. Σε αυτή την περίπτωση ή έφευγαν από το σχολείο με τον κηδεμόνα τους ή παρέμεναν εκτός της σχολικής αίθουσας, συχνά στο ιατρείο ή στην αυλή, με την συνοδεία κάποιου εκπαιδευτικού.

Μαθητές/τριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες :Στο Σχολείο μας φοιτούν συνολικά 19 μαθητές/τριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες [πέντε στην Α, οκτώ στην Β και 6 στην Γ τάξη]. Εξετάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες και τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ στα διαγωνίσματα του τετραμήνων, στις προσομοιώσεις των πανελλαδικών, στα παναρσακειακά διαγωνίσματα και στις τελικές εξετάσεις, προαγωγικές και απολυτήριες. Ακόμη, ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στη διαδικασία του μαθήματος και σε άλλες δράσεις του τμήματος ή του Σχολείου σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τέλος, υπάρχει συστηματική επικοινωνία και συνεργασία με τους γονείς των συγκεκριμένων μαθητών /τριών.

Ένταξη – προσαρμογή νέων μαθητών/τριών: Η πλειονότητα των μαθητών/τριών του Αρσακείου Λυκείου [75-80%] αποτελεί μέρος της μαθητικής κοινότητας ήδη από το Γυμνάσιο. Το σχολείο μας δέχεται καινούργιους μαθητές/τριες στην Α Λυκείου και σε μεμονωμένες περιπτώσεις στη Β ή στην Γ Λυκείου.  Οι μαθητές/τριες στη συντριπτική τους πλειονότητα συνεχίζουν την φοίτηση στην επόμενη τάξη του Σχολείου μας χωρίς αξιοσημείωτες διαρροές.

Μέριμνα για τη μετάβαση προς την αγορά εργασίας: Στο Σχολείο λειτουργεί το Γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού [ΓραΣΕΠ], σε συνεργασία με την  αντίστοιχη υπηρεσία της Φ.Ε. Παράλληλα, το Σχολείο μας ενημερώνει συστηματικά τους μαθητές και τις μαθήτριές του για τις επαγγελματικές προοπτικές των επιστημονικών κλάδων και την σύγχρονη αγορά εργασίας με ποικίλες δράσεις.  Φέτος, υλοποιήθηκε και Σχέδιο δράσης με τίτλο «Δράσεις για την Επιλογή Σπουδών – Επαγγελματικό Προσανατολισμό – Αυτοβελτίωση – Αυτογνωσία» που ενθάρρυνε τη φοίτηση των μαθητών/τριών, τον προγραμματισμό και τη στόχευσή τους. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης πραγματοποιούνταν εβδομαδιαία ραντεβού μαθητών/τριών όλων των τάξεων με τις υπεύθυνες του Γρα.ΣΕΠ, συναντήσεις των τμημάτων με την ψυχολόγο, και διοργανώθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις-δράσεις, όπως η Ημέρα Επαγγελμάτων, ενημερώσεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές, συμμετοχή σε ημερίδες, με στόχο την προσέλκυση των μαθητών/τριών και τη συνειδητή αφοσίωσή τους στην παρεχόμενη και μελλοντική εκπαίδευση.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τα απουσιολόγια των τμημάτων, το εταιρικό mail της Γραμματείας και των υπεύθυνων καθηγητών του Σχολείου και από τα πρακτικά των Συνεδριάσεων του Συλλόγου Διδασκόντων, καθώς και από την Φόρμα Αποτίμησης του συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης.

1.3. Σχέσεις μεταξύ μαθητών – μαθητριών

Προκειμένου να αξιολογηθεί ο δείκτης «Παιδαγωγική και Μαθησιακή Λειτουργία» και συγκεκριμένα τον θεματικό άξονα «Σχέσεις μεταξύ μαθητών/τριών» αξιοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε στους/τις μαθητές/τριες της Α΄ και Β΄ τάξης του Σχολείου μας τον Μάιο-Ιούνιο 2023, λήφθηκαν υπόψη τα Σχέδια Δράσης που υλοποιήθηκαν στον άξονα, καθώς και οι ποικίλες δραστηριότητες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν.

Παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς 2022-2023:

  • Λειτούργησε στο σχολείο η ομάδα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, που αποτελείται από μαθητές/τριες όλων των τμημάτων και τάξεων του Λυκείου. Η ομάδα συνέβαλε στην επίλυση προβλημάτων που εμφανίστηκαν.
  • Η μόνιμη ψυχολόγος του σχολείου πραγματοποίησε συναντήσεις με όλα τα τμήματα του σχολείου, με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μαθητών/τριών. Ταυτόχρονα οι μαθητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ατομικές συναντήσεις με την ψυχολόγο.
  • Στο πλαίσιο και του σχετικού προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων, λειτούργησε η ομάδα του εθελοντισμού, στην οποία συμμετείχαν μαθητές/τριες από όλα τα τμήματα, ενώ έγινε επιτυχής προσπάθεια να εμπλακεί και να ενεργοποιηθεί το σύνολο της σχολικής κοινότητας.
  • Λειτούργησε ο θεσμός των συμβούλων σχολικής ζωής. Ο θεσμός υποστηρίχθηκε από τρεις καθηγητές/τριες του συλλόγου διδασκόντων, οι οποίοι/ες είχαν τη δυνατότητα είτε να συζητήσουν με τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τμημάτων είτε να έρθουν σε προσωπική επαφή με μεμονωμένες περιπτώσεις μαθητών/τριών και να αντιμετωπίσουν ζητήματα που προέκυψαν.
  • Μέσα από ποικίλες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και βιωματικές δράσεις οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν και να αναπτύξουν δεσμούς μεταξύ τους, καθώς συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων.
  • Στο πλαίσιο του μαθήματος των θρησκευτικών πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις τάξεις βιωματικά παιχνίδια, παράλληλα με ασκήσεις γνωριμίας και εμπιστοσύνης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους  (ιδιαίτερα τα παιδιά της Α΄ Λυκείου), να ανοιχθούν και να μοιραστούν σκέψεις, προβληματισμούς και ανησυχίες.
  • Μαθητές και μαθήτριες, από όλες τις τάξεις, συμμετείχαν στα θεατρικά δρώμενα «Είναι κάτι στιγμές» και «Στη σκιά του ξεριζωμού…τότε εκείνοι, πάντα εγώ», που υλοιποιήθηκαν στο πλαίσιο του αντίστοιχου Σχεδίου Δράσης. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δυναμώσουν τις σχέσεις τους, να βελτιώσουν την αυτοεκτίμηση τους και να νιώσουν μέλη μιας ομάδας.
  • Εκδηλώσεις και επετειακές δράσεις, όπως ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, της Ημέρας Ποίησης, αλλά και δράσεις που αναφέρονταν σε γεγονότα της επικαιρότητας, όπως το δυστύχημα των Τεμπών ή η οπαδική βία, αποτέλεσαν επίσης αφορμή για να συνεργαστούν τα παιδιά, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να ενταχθούν ενεργητικά στην ομάδα.
  • Πραγματοποιήθηκαν φέτος πολλές διδακτικές επισκέψεις, εκπαιδευτικές μετακινήσεις και πολυήμερες εκδρομές, που έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να περάσουν μαζί χρόνο, έξω από τις συνθήκες της σχολικής καθημερινότητας.
  • Πραγματοποιήθηκαν, τέλος, εποικοδομητικές συζητήσεις -και με πρωτοβουλία του 15μελούς Συμβουλίου- πάνω σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις των εφήβων και τα προβλήματά τους, τη διαφορετικότητα και την ισότητα των φύλων.

Επεξεργασία του ερωτηματολογίου:

Από την επεξεργασία των απαντήσεων των μαθητών/τριών στο ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

Θετικά σημεία:

To σχολείο θεωρείται:

  • Ένας χώρος, όπου μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά με τους/τις συμμαθητές/τριές τους.
  • Ένας χώρος ελεύθερης διατύπωσης απόψεων
  • Ένας χώρος που επιτρέπει τη δημιουργία ισχυρών δεσμών φιλίας

Σημεία προβληματισμού:

  • Οι μαθητές/τριες ζητάνε την πιο διακριτή και ουσιαστική λειτουργία της ομάδας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
  • Οι μαθητές/τριες ζητάνε μια πιο συστηματική σχέση με την ψυχολόγο του σχολείου
  • Ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών/τριών (30-35%) νιώθουν ότι υπάρχουν ανταγωνιστικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες τους.
  • Ένα μικρό, αλλά σημαντικό ποσοστό (10-15%), νιώθει μοναξιά στο χώρο του σχολείου.
  • Υπογραμμίζεται από τους/τις ίδιους/ες τους/τις μαθητές/τριες η ανάγκη να ενισχυθούν οι ομαδικές εργασίες και δραστηριότητες. Προτείνεται, επομένως, να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος αντιμετώπισης των ομαδικών εργασιών και κυρίως ο τρόπος υλοποίησής τους. Μια εποικοδομητική πρακτική θα ήταν ενδεχομένως οι ομαδικές εργασίες να πραγματοποιούνται εντός τάξης και κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, ώστε να αποτελέσουν πραγματικό συνεργατικό εργαλείο και να αναπτύξουν τον σεβασμό, την αλληλεγγύη και την ουσιαστική ανταλλαγή και σύνθεση απόψεων και ιδεών.

1.4. Σχέσεις μεταξύ μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών

 Περιγραφή:

Ο συγκεκριμένος δείκτης αναφέρεται στις τυπικές και άτυπες σχέσεις που αναπτύσσονται στο σχολείο μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών. Εστιάζει την προσοχή στην οικοδόμηση συνεργατικών σχέσεων,  σε  ζητήματα  επικοινωνίας,  εκτίμησης  και  εμπιστοσύνης  μεταξύ  των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών. Συμπεριλαμβάνει στοιχεία σχετικά με την υποστήριξη από το σχολείο κοινωνικών και ρυθμιστικών πρακτικών που ευνοούν τη βελτίωση του κλίματος και της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών.

Μεθοδολογία:

Μοιράστηκαν ανώνυμα ερωτηματολόγια στους/στις μαθητές/τριες όλων των τάξεων του Λυκείου. Ταυτόχρονα, δόθηκε ηλεκτρονικά αντίστοιχο ερωτηματολόγιο στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, προκειμένου να διερευνηθεί η δική τους άποψη όσον αφορά τις σχέσεις τους με τους μαθητές/τριες και να διαπιστωθεί αν υπάρχει ή όχι σύγκλιση απόψεων.

Διαπιστώσεις- Συμπεράσματα:

Ύστερα από επεξεργασία των ερωτηματολογίων από 88 μαθητές/τριες της Α’ Λυκείου (σε σύνολο 95), από 93 μαθητές/τριες της Β’ Λυκείου (σε σύνολο 94),  από 68 μαθητές/τριες της Γ’ Λυκείου (σε σύνολο 72) και από 37 εκπαιδευτικούς (σε σύνολο 47) διαπιστώθηκαν τα εξής:

Στα χαρακτηριστικά που κάνουν το σχολείο να ξεχωρίζει, σύμφωνα με τους/τις μαθητές/τριες, σημαντική θέση κατέχει η οργάνωση και οι υποδομές του σχολείου, το καλό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών/τριών, καθώς και οι καινοτόμες δράσεις και οι ευκαιρίες που δίνονται για συμμετοχή των μαθητών/τριών σε ποσοστό 71%. Το γεγονός ότι, αν και οι 65 στους 88 (Α’ Λυκείου), οι 72 στους 93 (Β΄ Λυκείου) και οι 47 στους 68 (Γ΄ Λυκείου) περιμένουν από το σχολείο να τους προετοιμάσει για τις πανελλήνιες, μόλις οι 20 (Α΄ Λυκείου), οι 12 (Β΄ Λυκείου) και οι 7 (Γ΄ Λυκείου) αντίστοιχα θεωρούν ότι το σχολείο ξεχωρίζει για το υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις πανελλήνιες εξετάσεις, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να υπάρχει ακόμα καλύτερη διάχυση της πληροφορίας σχετικά με τα αποτελέσματα των πανελληνίων.

Ένα ποσοστό της τάξης του 71% (Α’ Λυκείου) , 72% (Β΄ Λυκείου) και 48,5% (Γ’ Λυκείου) θεωρεί ότι η άποψη των μαθητών/τριών δεν λαμβάνεται υπόψη (καθόλου ή λίγο) σε ζητήματα όπως εκδρομές, ωρολόγιο πρόγραμμα, ενώ το 54,5% (Α’Λυκείου), το 37,6% (Β΄Λυκείου) και 55,9% (Γ’ Λυκείου) θεωρεί ότι οι μαθητικές κοινότητες εκπροσωπούν με επάρκεια και συνεργάζονται με το σχολείο (πολύ ή πάρα πολύ) για διάφορα θέματα που αφορούν τους/τις μαθητές/τριες. Τα αποτελέσματα των δεικτών αυτών προβλημάτισαν τον σύλλογο των διδασκόντων την προηγούμενη χρονιά και θεωρήθηκε απαραίτητο (δείκτης προς διερεύνηση) να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην επόμενη χρονιά στον ρόλο των μαθητικών κοινοτήτων, καθώς και στην συμμετοχή των μαθητών/τριών στη λήψη αποφάσεων σε θέματα που τους αφορούν γενικότερα. Σύμφωνα με τα φετινά αποτελέσματα στους παραπάνω δείκτες παρατηρήθηκε μικρή βελτίωση αλλά ακόμα όχι ικανοποιητική.

Ιδιαίτερης προσοχής επίσης έτυχε η απάντηση των μαθητών/τριών στην ερώτηση που αφορά την ψυχολογική υποστήριξη που παρέχεται από το σχολείο (δείκτης προς διερεύνηση). Το 60,2% των μαθητών/τριών δήλωσε ότι δεν παρέχεται (καθόλου) ή παρέχεται λίγο, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι την επόμενη χρονιά είναι απαραίτητη η παρουσία της ψυχολόγου συγκεκριμένες μέρες και ώρες στο σχολείο.

Οι σχέσεις -τόσο οι τυπικές όσο και οι άτυπες- των μαθητών/τριών με τους/τις εκπαιδευτικούς χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές πολύ καλές. Για ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών/τριών η συμπεριφορά των καθηγητών/τριών απέναντί τους χαρακτηρίζεται από φιλικότητα, ευγένεια, κατανόηση (65,2%) ενώ το 83,1% των μαθητών/τριών νιώθει θετικά συναισθήματα (σεβασμό, εκτίμηση, εμπιστοσύνη και θαυμασμό) προς το πρόσωπο των καθηγητών/τριών και μόλις το 16,9%  εκφράζει αρνητικά συναισθήματα ως προς τους/τις καθηγητές/τριες (κυρίως αδιαφορία, φόβο, αποστροφή). Παρόλα αυτά, το 30% των μαθητών/τριών αισθάνεται στο σχολείο δυσάρεστα και καταπιεστικά και καθώς το 50% των μαθητών/τριών αντιλαμβάνεται ως σχολείο τους ανθρώπους του, κρίνουμε απαραίτητο να διερευνηθεί περισσότερο η σχέση των μαθητών/τριών μεταξύ τους.

Τέλος όσον αφορά τα ερωτηματολόγια των εκπαιδευτικών διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων σχετικά με τις απαιτήσεις και προσδοκίες των μαθητών/τριών (ευγένεια, αμοιβαίος σεβασμός, ειλικρίνεια). Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη εικόνα του μαθητικού δυναμικού (κρίσεις άγχους, πανικού, ψυχολογικές μεταπτώσεις, κοινωνικά γεγονότα) σε συνδυασμό και με τα χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών (ηλικιακή ομάδα – έτη προϋπηρεσίας) θεωρείται σκόπιμος -αν όχι απαραίτητος- ο προγραμματισμός επιμορφωτικών παιδαγωγικών σεμιναρίων βιωματικού χαρακτήρα για τους εκπαιδευτικούς.

 1.5. Σχέσεις σχολείου – οικογένειας

Το σχολικό έτος 2022-23 ήταν το έτος πλήρους επιστροφής στην πραγματικότητα μετά τη λήξη της πανδημίας. Ωστόσο, οι σχέσεις σχολείου-οικογένειας, που είναι υψίστης σημασίας, καθώς συμβάλλουν θετικά στη σχολική επίδοση των μαθητών/τριών, αλλά και στην καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά τους, επηρεάστηκαν, εν πολλοίς, αρνητικά από την πανδημία, αλλά και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που συχνά υποτιμά τη συνδρομή του σχολείου στη διάπλαση των νέων. Για αυτό τον λόγο, φέτος, περισσότερο από κάθε χρονιά, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίτευξη μιας άριστης συνεργασίας μεταξύ γονέων και σχολείου.

Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-23:

  • Το Σχολείο διευκόλυνε με κάθε τρόπο την επικοινωνία με όλους τους γονείς ανεξαιρέτως. Σε εβδομαδιαία βάση, οι γονείς είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν με τους διδάσκοντες/ουσες και για να ενημερωθούν διά ζώσης για την πρόοδο και τη διαγωγή των παιδιών τους. Παράλληλα, λειτουργούσε μία σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα της Φ.Ε. που βοηθούσε στην καλύτερη οργάνωση των τακτικών τηλεφωνικών συναντήσεων καθηγητών/τριών και γονέων. Παρόλα αυτά, όλοι οι εκπαιδευτικοί έπαιρναν την πρωτοβουλία να τηλεφωνούν στους γονείς και κηδεμόνες, όταν αυτό κρινόταν αναγκαίο.
  • Το Σχολείο ενημέρωνε έγκαιρα και τακτικά τους γονείς και κηδεμόνες, μέσω των υπεύθυνων καθηγητών/τριών της κάθε τάξης αλλά και της γραμματείας, για τις απουσίες των μαθητών/τριών.
  • Κατά την έναρξη του σχολικού έτους, η Διεύθυνση, μαζί με τους διδάσκοντες και τις διδάσκουσες, ενημέρωσαν διά ζώσης τους γονείς και κηδεμόνες για τη λειτουργία του σχολείου, τις απαιτήσεις και τους στόχους της νέας σχολικής χρονιάς.
  • Το Σχολείο συνεργαζόταν με κάθε γονέα για την επιτυχή αντιμετώπιση και διαχείριση συμπεριφορών που δεν συνάδουν με την μαθητική ιδιότητα ή άλλων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι μαθητές/τριες. Σε αυτό, αρωγός στάθηκε η ψυχολόγος του σχολείου μας, που είχε συναντήσεις με τα τμήματα αλλά και κατ’ ιδίαν με όσους και όσες το επιθυμούσαν.
  • Στο Σχολείο μας λειτουργεί Συμβουλευτική-Ψυχολογική Υπηρεσία, η οποία συμβάλλει επικουρικά στο έργο των Σχολείων, συνεργάζεται με τη Διεύθυνση, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, παρέχοντας συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη στους μαθητές των Σχολείων.
  • Υπήρχε συνεχής ενημέρωση προς τους γονείς και κηδεμόνες αναφορικά με τις Πανελλήνιες εξετάσεις, τις Σχολές και τα προγράμματα σπουδών, καθώς και σχετικά με τις ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις του Σχολείου μέσω της ιστοσελίδας των Αρσακείων Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας  http://www.arsakeio.gr, την ενιαία ιστοσελίδα των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης https://thessaloniki.arsakeio.gr/ και το ιστολόγιο του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης [σελίδες arsakeiolykeiothess.blogspot.gr].
  • Οι εκπαιδευτικοί ήταν σε συνεχή επαφή με το προεδρείο του 15 μελούς συμβουλίου και λάμβαναν υπόψη τα θέματα που απασχολούσαν τους/τις μαθητές/τριες του σχολείου, διευκολύνοντας την οργάνωση των δράσεων.
  • Επίσης, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, συγκαλείται το Σχολικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του 15μελούς Συμβουλίου των μαθητών/τριών, του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων, με σκοπό να προταθούν ιδέες, ώστε οι σχέσεις μεταξύ μαθητών/τριών, σχολείου και γονέων να βελτιωθούν περαιτέρω.

___________________________________________________________________________________

1.Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία

Θετικά σημεία [αριθμημένα ανά άξονα]

1.1.

  • Αξιοποίηση ποικιλίας διδακτικών πρακτικών και καινοτόμων δράσεων
  • Συμμετοχή σε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, μαθητικών συνεδρίων και προσομοιώσεων, διαγωνισμών και αθλητικών αγώνων
  • Αποτελεσματική υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής.

1.2

  • Τακτική φοίτηση μαθητών/τριών
  • Συνέπεια στην τήρηση των απουσιών
  • Συστηματική ενημέρωση και συνεργασία του Σχολείου με τους γονείς, διαρκής ανατροφοδότηση.
  • Αναμενόμενος ο μικρός αριθμός των μαθητικών διαρροών σε σχέση με τον συνολικό αριθμό φοίτησης
  • Ενίσχυση των μαθητών/τριών στην οργάνωση του χρόνου και την ιεράρχηση των εκπαιδευτικών τους στόχων

1.3.

  • Το σχολείο θεωρείται από τους/τις μαθητές/τριες χώρος αρμονικής συνεργασίας, ελεύθερης διατύπωσης απόψεων
  • Το σχολείο επιτρέπει τη δημιουργία ισχυρών δεσμών φιλίας
  • Οι ποικίλες δράσεις ενισχύουν τις σχέσεις των μαθητών/τριών και δίνουν ευκαιρίες ανάπτυξης της προσωπικότητας και του χαρακτήρα κάθε παιδιού.
  • Ουσιαστική λειτουργία της ομάδας εθελοντισμού.

1.4.

  • Πολύ καλές σχέσεις μαθητών/τριών – εκπαιδευτικών, που συνιστούν εγγύηση προόδου της εκπαιδευτικής διαδικασίας
  • Υψηλό ποσοστό αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ μαθητών/τριών- εκπαιδευτικών/
  • Αυξημένη η ικανοποίηση των μαθητών/τριών για τις ποικίλες και καινοτόμες δράσεις που παρέχει το Σχολείο.

1.5.

  • Συνεχής και ουσιαστική επικοινωνία, ενημέρωση και συνεργασία με τους γονείς των μαθητών και μαθητριών δια ζώσης, μέσω τηλεφώνου, της κεντρικής ιστοσελίδας της Φ.Ε. και δύο ιστολογίων.
  • Συστηματική ενημέρωση για τους μαθητές/τριες που παρουσιάζουν σοβαρές γνωστικές αδυναμίες ή αντιμετωπίζουν προβλήματα -περισσότερο στοχευμένη σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Σημεία προς βελτίωση [αριθμημένα ανά άξονα]

1.1.

  • Περαιτέρω ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος, της συμμετοχής και της συνέπειας των μαθητών/τριών
  • Βελτίωση της τεχνογνωσίας των καθηγητών/τριών

1.2

  • Αντιμετώπιση των ελάχιστων μαθητών\τριών που συνειδητά αρνούνται να ενταχθούν στη σχολική καθημερινότητα.
  • Αύξηση των ωρών συνεργασίας μαθητών/τριών στο πλαίσιο του Γραφείου ΣΕΠ

1.3.

  • Ανάγκη σαφέστερης και πιο διακριτής λειτουργίας της ομάδας κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού
  • Συστηματική επαφή με την ψυχολόγο
  • Ενίσχυση του θεσμού των συμβούλων σχολικής ζωής
  • Αντιμετώπιση των ανταγωνιστικών σχέσεων μεταξύ συμμαθητών/τριών
  • Έμφαση και αναδιαμόρφωση των ομαδικών εργασιών-δραστηριοτήτων

1.4.

  • Συστηματικότερη παρουσία της ψυχολόγου στο Σχολείο, στενότερη συνεργασία με τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας
  • Ενίσχυση των πρωτοβουλιών και της υπευθυνότητας των μαθητικών κοινοτήτων
  • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε παιδαγωγικά θέματα
  • Διάχυση και συστηματική προβολή των άριστων αποτελεσμάτων των μαθητών/τριών στις πανελλήνιες εξετάσεις των τελευταίων χρόνων

1.5.

  • Συνέχιση και επέκταση της συνεργασίας μεταξύ γονέων/κηδεμόνων και σχολείου και στις επόμενες σχολικές χρονιές.
  • Υλοποίηση δράσεων με τη φυσική παρουσία και των γονέων/κηδεμόνων.
  • Διάχυση εμπειριών που αποκτήθηκαν από τη συνεργασία γονέων και σχολείου στους συναδέλφους.
  • Ενεργοποίηση περισσότερων μαθητών/τριών αλλά και γονέων για την συμμετοχή στις δράσεις του σχολείου μας.
  • Προώθηση του αιτήματος των γονέων να καταστεί το Αρσάκειο εξεταστικό κέντρο για τις πανελλήνιες.

__________________________________________________________________________________

2.Διοικητική λειτουργία

2.1. Ηγεσία – Οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας

 Ι. Περιγραφή

Ο συγκεκριμένος άξονας αξιολόγησης αναφέρεται στον βαθμό αποτελεσματικότητας της ηγεσίας και της διοίκησης του σχολείου. Ο συγκεκριμένος άξονας επιμερίζεται σε δύο σκέλη: Α) στην αξιολόγηση της οργάνωσης και διοίκησης καθώς και Β) στην αξιολόγηση των υποδομών.

ΙΙ. Κριτήρια-τεκμήρια αξιολόγησης

A] Τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη για την αξιολόγηση της οργάνωσης και της διοίκησης ήταν:

α. Τα πρακτικά του Συλλόγου Διδασκόντων
β. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα στα εταιρικά mails γονέων και μαθητών
γ. Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο για τις ποικίλες δράσεις που ανέλαβε το σχολείο
δ. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του σχολείου
ε. Η επικοινωνία των διδασκόντων με γονείς και μαθητές και ο συντονισμός αυτής της επικοινωνίας από τη Διεύθυνση.
στ. ανώνυμο ερωτηματολόγιο με 11 ερωτήσεις, το οποίο στάλθηκε ηλεκτρονικά στον Σύλλογο των Καθηγητών και συμπληρώθηκε με τον ίδιο τρόπο (από 29 μέλη σε σύνολο 47). Οι ερωτήσεις που επιλέχθηκαν ήταν στην ουσία προτάσεις στις οποίες τα ερωτώμενα μέλη του Συλλόγου Καθηγητών έπρεπε να απαντήσουν επιλέγοντας κατά πόσο συμφωνούν με την κάθε δήλωση. [Οι απαντήσεις τέθηκαν υπόψη του Συλλόγου Διδασκόντων, κατατίθενται ως τεκμήρια της αξιολόγησης και φυσικά λήφθηκαν υπόψη στη διατύπωση των συμπερασμάτων που ακολουθούν].

B] Τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη για την αξιολόγηση των υποδομών ήταν:

α. Σχέδιο Δράσης: «Παρεμβάσεις στον σχολικό χώρο: Χώροι άθλησης»
β. Σχολικό ιστολόγιο, Πρακτικά Συλλόγου Διδασκόντων και κίνηση σχολικού ταμείου

ΙΙΙ. Ενέργειες της Διεύθυνσης (Σκέλος Α)

Σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια, η συνολική λειτουργία του σχολείου χαρακτηρίζεται ως εύρυθμη, ενώ οι εργασίες και οι δράσεις οργανώνονται αποτελεσματικά και υλοποιούνται σύμφωνα με τον προγραμματισμό που τίθεται από την αρχή του σχολικού έτους. Η ενημέρωση των μελών του Συλλόγου από τη Διεύθυνση για το πρόγραμμα του σχολείου, τις διάφορες δράσεις και τα έκτακτα ζητήματα που προκύπτουν είναι άμεση, έγκαιρη και αναλυτική με σύντομες συνεδριάσεις εντός σχολικού ωραρίου ή και μεγαλύτερης διάρκειας πέραν του σχολικού ωραρίου ή μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Το ίδιο συμβαίνει με την ενημέρωση γονέων και μαθητών/τριών μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Διεύθυνση του σχολείου διατηρεί τον ίδιο βαθμό δημοκρατικότητας, ο οποίος αξιολογείται θετικά από τη συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών/τριών, ενώ η πρόσβαση σε αυτήν είναι άμεση και η συνεργασία και η συνεννόηση μεταξύ Διεύθυνσης και διδακτικού προσωπικού κρίνεται αποτελεσματική. Εξίσου θετικά αποτιμάται και η επικοινωνία της Διεύθυνσης με τους γονείς, τον Σύλλογο Γονέων και το δεκαπενταμελές συμβούλιο του σχολείου. Εντούτοις, το θέμα της δικαιότερης κατανομής των εργασιών μεταξύ του Συλλόγου Διδασκόντων φαίνεται να μην έχει επιλυθεί, άρα ίσως θα έπρεπε να επανεξεταστεί. Επίσης, από την τελευταία ανοιχτή ερώτηση του ερωτηματολογίου, όπου οι καθηγητές/τριες κατέθεταν τις προσωπικές τους προτάσεις για τη βελτίωση της οργάνωσης και διοίκησης του σχολείου, ορισμένοι/ες θέτουν το θέμα της αυστηρότερης αντιμετώπισης των μαθητών/τριών σε θέματα πειθαρχίας, επομένως και το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να επαναξιολογηθεί.

ΙV. Αξιολόγηση Υποδομών (Σκέλος Β)

Το φυσικό του περιβάλλον του σχολείου μας είναι μοναδικό και προσφέρει αυτό που κάθε άνθρωπος, μαθητής/τρια, εργαζόμενος/η και επισκέπτης θα ήθελε ως χώρο να εργάζεται και να ζει.

Οι κτηριακές υποδομές είναι σε άριστη κατάσταση και συνδυάζουν την άνεση χώρου με την λειτουργικότητα. Ο ψηφιακός εξοπλισμός είναι επαρκέστατος και αυτό αποδείχθηκε στις περιόδους της καραντίνας, αλλά και πλέον στην διά ζώσης λειτουργία του Σχολείου.

 Ωστόσο η συνεχής βελτίωση της σχολικής μας ζωής αποτελεί διαρκή μέριμνα της Διεύθυνσης και των συναδέλφων. Γι’ αυτό το λόγο αναπτύχθηκε το Σχέδιο Δράσης «Παρεμβάσεις στον σχολικό χώρο» που  εστίασε στον άξονα 6 και συγκεκριμένα στις υποδομές. Στο πλαίσιο του Σχεδίου αξιοποιήθηκαν αποτελεσματικότερα οι χώροι του Σχολείου, αντικαταστάθηκαν οι κουρτίνες και αποκτήθηκε 3dεκτυπωτής και σαρωτής, ενώ προγραμματίστηκε η τοποθέτηση τραπεζιού επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Ταυτόχρονα, ανέλαβε τη φροντίδα για τη συντήρηση των σχολικών χώρων και την παραγωγική συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Σχολείου.

Η υποστήριξη της Διοίκησης της ΦΕ, των Οικονομικών Υπηρεσιών καθώς και της Υπηρεσίας Μηχανοργάνωσης, ήταν αμέριστη όπως επίσης αγαστή ήταν και η καθημερινή συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Σχολείου. Η συνολική δράση στέφθηκε από επιτυχία, επομένως θεωρούμε απαραίτητη τη συνέχιση του Σχεδίου Δράσης την επόμενη χρονιά με την προσδοκία ακόμα καλύτερων αποτελεσμάτων.

Το ιστολόγιο του Σχολείου μας αποτελεί ένα ακόμη τεκμήριο όλων αυτών των δράσεων που γίνονται με αγάπη και προσπάθεια στο σχολείο μας.

 2.2. Σχολείο και κοινότητα

Το Σχολείο είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας. Προετοιμάζει τους αυριανούς πολίτες και για αυτό ο ρόλος του είναι εκπαιδευτικός, καθώς δίνει τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά και παιδαγωγικός, καθώς βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν δεξιότητες και κοινωνική συνείδηση.  Απώτερος σκοπός του Σχολείου είναι η διάπλαση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων που θα έχουν υπεύθυνη στάση ως πολίτες της κοινωνίας.

Ειδικότερα, το Σχολείο μας  φροντίζει να δίνει στους/τις μαθητές/τριές μας ευκαιρίες να έρχονται σε επαφή με τα γράμματα και τις τέχνες, να συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες και παρακολουθούν καλλιτεχνικά γεγονότα, ώστε να εμπλουτίζεται και να διευρύνεται η αισθητική και κοινωνική τους εμπειρία. Ενθαρρύνει τους μαθητές/τριές μας μέσω των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και πολιτιστικών επισκέψεων, να εκφράζονται και να δημιουργούν αδέσμευτα και ελεύθερα ενισχύοντας την αυτενέργεια, την ευαισθησία και την αυτοπεποίθηση τους.  Επιπροσθέτως βασικό μέλημα του σχολείου μας είναι η ενίσχυση της εθελοντικής διάθεσης και κοινωνικής ενσυναίσθησης μέσω της ανθρώπινης επαφής και προσφοράς, η ανάληψη ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον, η γνώση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ενημέρωση σε θέματα υγείας.

Το σχολείο μας προσπαθεί να εντάξει στην καθημερινή πρακτική νέους τρόπους βελτίωσης της εκπαιδευτικής πράξης με συνεργασίες εκπαιδευτικών, συνδιδασκαλίες, ετεροπαρατήρηση, συνεργασία με άλλα σχολεία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Θέλοντας να έχει πάντα Ευρωπαϊκό προσανατολισμό,  προωθεί τη συμμετοχή μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών σε όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα-δράσεις του ΥΠΑΙΘ με σκοπό την καλλιέργεια ευρωπαϊκής συνείδησης και αλληλεγγύης.  

Για τους λόγους αυτούς οι διδάσκοντες/ουσες διαφόρων ειδικοτήτων συνεργάζονται  προκειμένου τα ποικίλα σχολικά προγράμματα και τα σχέδια δράσης να είναι πιο ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά. Τα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων και τα Σχέδια Δράσης 2022- 2023, που εκπονήθηκαν στο Αρσάκειο Λύκειο εξυπηρέτησαν τους παραπάνω στόχους και επιδιώξεις  του σχολείου. Έτσι:

Πραγματοποιήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις του σχολείου (επισκέψεις σε μουσεία, αίθουσες τέχνης, αρχαιολογικούς χώρους, εκδηλώσεις για την ημέρα ποίησης, για την ημέρα προσφυγικής μνήμης (μικρασιατική καταστροφή), καθώς  και θεατρικές  και μουσικές παραστάσεις), σύμφωνα με τα σχέδια δράσης «Προτάσεις καλλιτεχνικών δράσεων και εκδηλώσεων» και «η τέχνη αναζωογονεί την διδασκαλία, ενεργοποιεί τους/τις μαθητές/τριες».

Ενισχύθηκε ο εθελοντισμός, η ενσυναίσθηση και η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο μέσω κοινωνικών δράσεων, ενημερώθηκαν οι μαθητές/τριες για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιβάλλοντος και υγείας, όπως προκύπτει από το σχέδιο δράσης «Εθελοντισμός-Ανθρώπινα δικαιώματα-περιβαλλοντικές δράσεις-Αγωγή Υγείας»

Καλλιεργήθηκε η Ευρωπαϊκή συνείδηση με πάρα πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα ( e-twinning, MUN, Erasmus, European youth Parliament, μέρες Ευρωπαϊκών Γλωσσών, συμμετοχή  σε εκθέσεις του  Γαλλικού Ινστιτούτου), όπως προκύπτει από το σχέδιο Δράσης «We, the peoples…nous les peoples…Wir, das Volk…»

Ενδεικτικά αναφέρονται δράσεις που πραγματοποιήθηκαν και συνδέουν ουσιαστικά τη σχολική καθημερινότητα με την ευρύτερη κοινότητα:

  • Κοινωνικές δράσεις, όπως συγκέντρωση σχολικών ειδών για άπορους μαθητές, συγκέντρωση τροφίμων για το Χαμόγελο του Παιδιού, συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας.
  • Δράσεις για ενίσχυση οικολογικής συνείδησης και εθελοντισμού, όπως συμμετοχή στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης Followgreen, σε προγράμματα για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή, το περιαστικό δάσος κ.ά.
  • Δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως συμμετοχή στο πρόγραμμα ‘’Έλα στη θέση μου’ του Ιδρύματος Λαμπράκη και στο πρόγραμμα ‘Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα’ της Διεθνούς Αμνηστίας
  • Θεατρικές και Μουσικές δράσεις, όπως η συμμετοχή στο Δίκτυο σχολείων για την εκδήλωση αφιέρωμα στον Ι.Καμπανέλλη.
  • Συνεργασίες με φορείς της πόλης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και συλλόγους, όπως τη Σχολή Τυφλών, το Συσσίτιο Αγ.Μαρίνας, το Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ κ.ά.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις και αξιολογήσεις θεμελιώνονται στην καθημερινότητα της σχολικής και τεκμηριώνονται στα Πρακτικά του ΣΔ που προέκρινε και ενέκρινε τις ποικίλες δράσεις, στις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα και το ιστολόγιο του Σχολείου και στα αποτελέσματα των Σχεδίων Δράσης που υλοποιήθηκαν στο Σχολείο και αποτιμώνται στη συνέχεια της Έκθεσης.

___________________________________________________________________________________

2.Διοικητική λειτουργία

Θετικά σημεία [αριθμημένα ανά άξονα]

2.1.

  • Εύρυθμη οργάνωση και λειτουργία του σχολείου
  • Ηγεσία που λειτουργεί με δημοκρατικό πνεύμα
  • Αγαστή συνεργασία μεταξύ διεύθυνσης και συλλόγου διδασκόντων
  • Έγκαιρη ενημέρωση προς διδάσκοντες-γονείς-μαθητές/μαθήτριες
  • Αποτελεσματική επικοινωνία με σύλλογο διδασκόντων-γονέων-μαθητών/ μαθητριών
  • Άριστο φυσικό περιβάλλον, επαρκέστατος κτηριακός και ψηφιακός εξοπλισμός
  • Θετικές παρεμβάσεις μέσω του Σχεδίου Δράσης: Εξασφάλιση μιας επιπλέον άνετης σχολικής αίθουσας, αντικατάσταση των κουρτινών, τεχνολογικός εκσυγχρονισμός.
  • Με την διαρκή επίβλεψη του χώρου, από την Διεύθυνση και τους συναδέλφους καθηγητές, βελτιώνεται η συνολική εκπαιδευτική διαδικασία και διασφαλίζεται η εύρυθμη καθημερινή παρουσία των παιδιών στον σχολικό χώρο.

2.2

  • Συμμετοχή σε δραστηριότητες, κυρίως κοινωνικού και εθελοντικού χαρακτήρα, διαμόρφωση δικτύων σχολείων και συνεργασία με κοινωνικούς φορείς της πόλης
  • Επαφή των μαθητών/τριών με άλλα σχολεία Ελλάδας και Ευρώπης, φορείς της πόλης και  ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
  • Καλλιέργεια αλληλεγγύης, κοινωνικής συνείδησης και ευθύνης.

Σημεία προς βελτίωση [αριθμημένα ανά άξονα]

2.1.

  • Δικαιότερη κατανομή εργασιών
  • Αυστηρότερη αντιμετώπιση σε ζητήματα πειθαρχίας μαθητών/τριών
  • Ασφαλτόστρωση του χώρου στάθμευσης
  • Τοποθέτηση τραπεζιού επιτραπέζιας αντισφαίρισης (ping-pong) στον εξωτερικό χώρο του σχολείου
  • Τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στα παράθυρα των αιθουσών διδασκαλίας, για την προστασία των μαθητών
  • Βαφή με χαρούμενα χρώματα των αιθουσών του 2ου ορόφου
  • Φύτευση δέντρων που θα παρέχουν σκίαση σε περισσότερους χώρους.

2.2.

  • Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, επομένως συνέχιση της ίδιας προσπάθειας.

 

___________________________________________________________________________________________

3.Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών

3.1. Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις

 Με βάση τις τεκμηριώσεις των δράσεων που έχουν κατατεθεί από τους συναδέλφους στα πρακτικά και στο ιστολόγιο του Σχολείου, τις γραπτές και προφορικές ενημερώσεις που συγκεντρώθηκαν  από τους συναδέλφους του Συλλόγου Διδασκόντων, διαπιστώθηκε ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά (2022-2023) οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου αποδείχθηκαν εξαιρετικά δραστήριοι αναφορικά με την συμμετοχή τους σε επιμορφωτικές δράσεις του Συντονισμού της ΦΕ αλλά και σε εξωσχολικές δράσεις, σε προγράμματα εγκεκριμένα από το ΥΠΑΙΘ και σε συνεργασίες με άλλα σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας σχεδίασαν, υλοποίησαν και συμμετείχαν σε επιμορφωτικές δράσεις που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα θεματικών  που διέπουν τη σχολική ζωή. Οι τομείς στους οποίους εστίασαν οι επιμορφωτικές δράσεις είναι οι εξής: οργάνωση και συντονισμός ειδικοτήτων για τη διδασκαλία, διαχείριση μαθησιακών δυσκολιών, συμβουλευτική εφήβων και διαχείριση κρίσεων, εκπαιδευτικά προγράμματα και διδακτικές μέθοδοι από χώρες της Ε.Ε., ψηφιακός γραμματισμός, πρώτες βοήθειες, εκπαιδευτικές ημερίδες ανά ειδικότητα και ετεροπαρατήρηση.

i.Τακτικές επιμορφώσεις και ευρύτερες εκδηλώσεις με επιμορφωτικό χαρακτήρα που διοργάνωσε η ΦΕ.

Οι συντονιστές της ΦΕ διοργάνωναν συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς της ειδικότητάς τους σε εβδομαδιαία βάση. Επιπλέον διοργανώθηκαν πιο εξειδικευμένα σεμινάρια και επιμορφωτικές δράσεις, οι οποίες ήταν ανοιχτές και σε ευρύτερο κοινό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε οκτώ παραδείγματα:

  • «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία: Συνδυάζοντας τα παραδοσιακά σχολικά εγχειρίδια με τη νέα ύλη της Τράπεζας Θεμάτων. Διδακτική πρόταση για τη Β΄ Λυκείου»
  • «Εισαγωγή στην Κβαντομηχανική»
  • Σεμινάρια Κριτών για τους Ρητορικούς Αγώνες, στο πλαίσιο των Αρσακείων Ρητορικών Αγώνων
  • Επιμόρφωση και εργαστήριο Διδακτικής Γερμανικών με θέμα: Streichholzschächtelchen – Ξεκλειδώνοντας την προφορά της γερμανικής γλώσσας, Π. Κολοβού
  • Ηugues Denisot: Sésame, παιγνιώδεις δραστηριότητες στη Γαλλική Γλώσσα, Hachette, Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού
  • Ετεροπαρατήρηση στις ειδικότητες ΠΕ 01, ΠΕ02, ΠΕ 03, ΠΕ 04
  • Διοργάνωση επιμόρφωσης: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΚΑΡΠΑ – ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ

ii. Συμμετοχή σε άλλα επιμορφωτικά προγράμματα

Οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας παρακολούθησαν, με δική τους πρωτοβουλία, επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία διοργανώθηκαν από άλλους φορείς και αφορούσαν θέματα της ειδικότητάς τους ή των προγραμμάτων που είχαν αναλάβει, καθώς και επιμορφωτικές δράσεις ανάπτυξης του γλωσσικού και επιστημονικού εγγραμματισμού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε δέκα παραδείγματα:

  • Τηλεκπαίδευση για τη δράση eTwinning – Ημερίδα για Προχωρημένους 2: Σχεδιασμός ενός Ποιοτικού, Συνεργατικού eTwinning έργου, E.O.Y eTwinning
  • The Benefits of Debate: developing critical thinking and speaking skills, Cambridge
  • «Η Πολύτροπη Γλώσσα πάει… Γ΄ Λυκείου: αξιοποιώντας το υλικό στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις», Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
  • Εργαλεία επεξεργασίας πολυμέσων – Εργαλεία παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού, σεμινάριο 200 ωρών, ΕΥΥ eTwinning και ΠΣΔ, ΕΔΙΒΕΑ, ΑΕΤΜΑ κ.α.
  • «Διδακτική & Μεθοδολογία Καλλιτεχνικών Σπουδών και Εφαρμοσμένων Τεχνών», σεμινάριο 400 ωρών, ΚΔΒΜ Easy Education-ΕΟΠΠΕΠ
  • Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εκπαίδευση, Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας
  • Δημιουργικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση: «Προβληματισμοί και καλές πρακτικές για τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη θετικού συναισθηματικού κλίματος στην ομάδα της τάξης»
  • Παρακολούθηση σεμιναρίου και πιστοποίηση στο Ψυχομετρικό εργαλείο μέτρησης επαγγελματικών ενδιαφερόντων «Αριάδνη» (ΣΕΠ), Ευρ. Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Επιμόρφωση σε Πρακτικές Υποστήριξης των μαθητών και των μαθητριών στο πλαίσιο της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας, ΙΕΠ
  • Βασική Δράση 1 (ΚΑ1) του Erasmus+ 2021-2027, Περ. Διευθ. Α/θμιας και Β/θμιας Κεντρ. Μακεδονίας

 

3.2. Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

Η αποτίμηση και τεκμηρίωση του άξονα έγινε χρησιμοποιώντας στοιχεία καταγραφής των δράσεων, όπως αυτά αποτυπώνονται στα Πρακτικά του Συλλόγου Διδασκόντων, στο ιστολόγιο και  την ιστοσελίδα του Σχολείου (όπου υπάρχουν links και υλικό που παρήχθη), σε στοιχεία που παρείχαν απευθείας οι καθηγητές/τριες που συμμετείχαν στα προγράμματα, καθώς και στην έκθεση αποτίμησης του Σχεδίου Δράσης (We, the peoples…” “Nous, les peuples…” “Wir, das Volk…”).

Στα πρακτικά του Συλλόγου Διδασκόντων και στις λοιπές πηγές είναι καταγεγραμμένα, από το στάδιο του σχεδιασμού έως την υλοποίηση και την έκθεση του αποτελέσματος, πάνω από 25 συμμετοχές εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα προγράμματα είχαν μεγάλη ποικιλομορφία ως προς την θεματική τους και στηρίχθηκαν στην σε βάθος επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, αλλά και ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες. Αποσκοπούσαν κυρίως στην ενεργή εμπλοκή των μαθητών/τριών στη βιωματική εκπαίδευση. Ο βασικός στόχος ήταν να τους δοθεί η δυνατότητα να σχηματίσουν ευκρινέστερη εικόνα  της κοινωνικής λειτουργίας, όπως και να αναπτύξουν, κατά το δυνατόν, ευαισθησία σε σύγχρονα θέματα σε συνδυασμό με κριτική στάση  προς αυτά.

Ενδεικτικά, όσον αφορά τα εθνικά προγράμματα αναφέρονται τα έξι Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν [Γίνομαι ενεργός πολίτης: ενημερώνομαι, προβληματίζομαι, πράττω! | 200 χρόνια από τη γέννηση του πρωτοπόρου Γάλλου επιστήμονα Λουί Παστέρ: ένα ταξίδι στον χρόνο και στην επιστήμη | Café littéraire francophone, à la découverte d’une culture sans frontières. |  Κλιματική Αξία των Αστικών Δένδρων | Τρώγοντας έρχεται η …γνώση | Ερευνώ τις επαγγελματικές προοπτικές μου – Από την αυτογνωσία στην επιλογή], και επιπλέον στα εξής προγράμματα εθνικών φορέων: “Έλα στη Θέση Μου” |  “ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ 2023” |  Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο [European School Radio] |  Δίκτυο για τα Μέσα στην Εκπαίδευση | Δράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας | «Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας-Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή» | CLIVUT_ Climate Value of Urban Trees, Τμήμα Δασολογίας ΑΠΘ.

Εκτενής αναφορά στα ευρωπαϊκά προγράμματα γίνεται στην αποτίμηση του Σχεδίου Δράσης που υλοποιήθηκε στον άξονα 9 We, the peoples…” “Nous, les peuples…” “Wir, das Volk…”, όπως συμμετοχή σε προγράμματα e-twinning, erasmus+, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων EYP, Juvenes Translatores, αδελφοποιήσεις και ποικίλες συνεργασίες με διακρίσεις και θετικά αποτελέσματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες.

Το σχολείο, λοιπόν, παρουσιάζει εξαιρετική εικόνα στον συγκεκριμένο άξονα, καθώς οι δράσεις κρίνονται ποσοτικά επαρκέστατες αλλά και ποιοτικά ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Τα παραπάνω τεκμηριώνονται στη Φόρμα αποτίμησης του Σχεδίου Δράσης We, the peoples…” “Nous, les peuples…” “Wir, das Volk…” (όπου αναφέρονται όλοι οι διαδικτυακοί σύνδεσμοι)στις αναρτήσεις στο ιστολόγιο και την ιστοσελίδα του Σχολείου, στα Πρακτικά του Σ.Δ.,  καθώς και στις βεβαιώσεις των συναδέλφων.

 ___________________________________________________________________________________3.Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών

Θετικά σημεία [αριθμημένα ανά άξονα]

3.1.

  • Πλούσια συμμετοχή σε επιμορφωτικές δράσεις με θετικά αποτελέσματα για τους εκπαιδευτικούς, που αντανακλούν στη σχολική κοινότητα.

3.2.

  • Διεύρυνση των γνώσεων των εκπαιδευτικών σχετικά τόσο με το γνωστικό αντικείμενό τους όσο και με σύγχρονες προσεγγίσεις και πρακτικές διδασκαλίας
  • Ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας
  • Ενίσχυση της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών
  • Ανάδειξη της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας διάστασης στην εκπαίδευση
  • Ανάπτυξη εξωστρέφειας σχολείου και εκπαιδευτικών
  • Εμπλουτισμός του μαθήματος με βιωματικές δράσεις
  • Βελτίωση γλωσσικών δεξιοτήτων μαθητών/τριών
  • Ενίσχυση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας
  • Εξάσκηση των μαθητών/τριών στον δημοκρατικό διάλογο και την ενεργή συμμετοχή σε αντικείμενα παγκόσμιου κοινωνικού ενδιαφέροντος με εργαλείο την ξένη γλώσσα
  • Ενθουσιώδης συμμετοχή των μαθητών/τριών στις δράσεις

 

Σημεία προς βελτίωση [αριθμημένα ανά άξονα]

3.1. και 3.2.

  • Συνέχιση και επέκταση των δράσεων, των συμμετοχών και των συνεργασιών και στις επόμενες σχολικές χρονιές
  • Υλοποίηση των δράσεων με τη φυσική παρουσία των μαθητών/τριών και καθηγητών/τριών
  • Διάχυση εμπειριών που αποκτήθηκαν στις επιμορφωτικές δράσεις στους συναδέλφους
  • Ενεργοποίηση περισσότερων μαθητών/τριών και καθηγητών/τριών για την συμμετοχή στις δράσεις

___________________________________________________________________________________________

Γ. Αποτίμηση των Δράσεων Βελτίωσης του Σχολείου

Λειτουργία Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις
Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία 4 Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση

Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση

Σχολική διαρροή – φοίτηση

Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητριών

Διοικητική λειτουργία 2 Ηγεσία – Οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας

Σχολείο και κοινότητα

Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών 1 Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

 

Παρατηρήσεις / Σχόλια

Τα επτά Σχέδια Δράσης υλοποιήθηκαν με συνέπεια και γόνιμα αποτελέσματα εκπληρώνοντας κατά προτεραιότητα τους στόχους που είχαν τεθεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων στην προγραμματική συνεδρίασή του: την εξασφάλιση ισορροπίας στους μαθητές και τις μαθήτριές μας τόσο σε ψυχοκοινωνικό όσο και σε γνωστικό επίπεδο, την ενθάρρυνση της επικοινωνίας, της έκφρασης και της συνεργασίας των μαθητών/τριών τόσο στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας όσο και σε συνάρτηση και ανταπόκριση με το ευρύτερο περιβάλλον. Η απόφαση του ΣΔ να συνεχιστούν -διατηρώντας και αναπροσαρμόζοντας την κεντρική στοχοθεσία τους- τα περισσότερα από τα Σχέδια Δράσης που υλοποιήθηκαν πέρυσι, ώστε να αποδώσουν μονιμότερα καρπούς και να εδραιωθεί η θετική τους παρέμβαση στη σχολική πραγματικότητα, ήταν εύστοχη και έδωσε ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς εξασφάλισε μεγαλύτερη διάρκεια εφαρμογής.

  

Σημαντικότερα αποτελέσματα των Δράσεων  

Τα αποτελέσματα των επτά Σχεδίων Δράσης που υλοποιήθηκαν ήταν σαφώς θετικά, καθώς ενεργοποίησαν μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, ενίσχυσαν την συνεργασία τους και κυρίως συνέβαλαν σημαντικά στην επανασύνδεση των μαθητών/τριών με την κοινότητα, την καλλιέργεια της αυτενέργειας αλλά και της κοινωνικής συνείδησης, προσφέροντας ψυχοκοινωνικά εφόδια, απαραίτητα και για την γνωστική-μορφωτική ανάπτυξη των παιδιών.

Αναλυτικά ανά Σχέδιο Δράσης τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Εθελοντισμός – Ανθρώπινα Δικαιώματα – Περιβαλλοντικές Δράσεις – Αγωγή Υγείας:

  • Θετική ανταπόκριση σε όλες τις εκκλήσεις για βοήθεια προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, εντός και εκτός Ελλάδας – Ανάπτυξη αλληλεγγύης και κοινωνικής συνείδησης.
  • Ενίσχυση του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον και την προστασία του, ενημέρωση για θέματα υγείας
  • Ιδιαίτερος ζήλος και ευαισθητοποίηση για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την ενημέρωση των συνομηλίκων τους
  • Επίτευξη της εξωστρέφειας με εθελοντικές δράσεις εκτός σχολείου και επίσκεψη ειδικών επιστημόνων και διαφόρων φορέων

 

Η τέχνη αναζωογονεί τη διδασκαλία, ενεργοποιεί τους/τις μαθητές/τριες:

Τα αποτελέσματα ήταν αναμφίβολα θετικά και πολλά και από τις δράσεις των μαθητών/τριών, αλλά και από τη συνεργασία των καθηγητών:

  • Αυξημένο ενδιαφέρον για συμμετοχή και θετική στάση απέναντι στις δράσεις μεγάλου ποσοστού μαθητών/τριών
  • Δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας στο πλαίσιο της ομάδας αρχικά, αλλά στο σύνολο της σχολικής κοινότητας
  • Συμμετοχή και έκφραση μαθητών/τριών που ήταν σχετικά περιθωριοποιημένοι/ες
  • Ανάδειξη κλίσεων και ταλέντων των μαθητών/τριών, αποδοχή και έπαινος από το μαθητικό περιβάλλον
  • Ενίσχυση της κοινωνικότητας, της ελεύθερης έκφρασης, της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης των μαθητών/τριών
  • Ενθάρρυνση της ανθρώπινης επαφής και ευαισθησίας
  • Αφομοίωση του σεβασμού, ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη ενσυναίσθησης από το σύνολο των μελών της σχολικής κοινότητας
  • Διεύρυνση του ενδιαφέροντος για αναγνώσματα και καλλιτεχνικά ερεθίσματα, αλλά και διάθεση να τα «μοιραστούν» στο πλαίσιο της διδακτικής διαδικασίας
  • Κριτική «ανάγνωση» του κόσμου που μας περιβάλλει, σε επίπεδο διανθρώπινων σχέσεων αλλά και σχέσεων του ανθρώπου με την κοινωνία
  • Σύνδεση των καλλιτεχνικών ερεθισμάτων με την ιστορία στη διαχρονία και τη συγχρονία της
  • Εξοικείωση με τη θεατρική πράξη, ανάπτυξη της προσληπτικής δυνατότητας απέναντι σε κάθε μορφή τέχνης
  • Αναζωογόνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς
  • Χαρά και ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της δουλειάς μας

Δράσεις για την Επιλογή Σπουδών – Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Αυτοβελτίωση-Αυτογνωσία:

  • Βελτίωση του κλίματος αλληλοσεβασμού, εμπιστοσύνης και σεβασμού της διαφορετικότητας
  • Υποστήριξη της διαδικασίας λήψης εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων
  • Ενίσχυση του συνεργατικού κλίματος της τάξης με τη συνεργασία και τη συλλογική προσπάθεια, την επικοινωνία μεταξύ τους, αλλά και με τους διδάσκοντες/τις διδάσκουσες

Έλα στη θέση μου: πρόληψη για τη βία και τον σχολικό εκφοβισμό:

  • Αντιμετώπιση των «μικρών περιστατικών» που προέκυψαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς
  • Διακριτική παρέμβαση της ομάδας και διευθέτηση των προβλημάτων «εν τη γενέσει» τους

Προτάσεις καλλιτεχνικών δράσεων και εκδηλώσεων:  

  • Δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών αφενός για την επαφή των μαθητών/τριών με τα γράμματα και τις τέχνες και τη συμμετοχή τους σε καλλιτεχνικές  δραστηριότητες και αφετέρου για την κατανόηση του κοινωνικού ρόλου των θετικών επιστημών
  • Εμπλουτισμός της καθημερινότητάς τους και διεύρυνση της κοινωνικής τους εμπειρίας
  • Εξοικείωση με λογοτεχνικά έργα
  • Ανάπτυξη της επικοινωνίας των παιδιών μεταξύ τους αλλά και με το σχολείο

Παρεμβάσεις στον σχολικό χώρο:

  • Εξασφάλιση μιας επιπλέον άνετης σχολικής αίθουσας
  • Καλύτερη επιτήρηση των μαθητών και των μαθητριών με την μετακίνηση του Γραφείου Διεύθυνσης/Υποδιεύθυνσης
  • Βελτίωση των συνθηκών παραμονής στις αίθουσες και παρακολούθησης του μαθήματος μετά την αντικατάσταση των κουρτινών.
  • Εκσυγχρονισμός τεχνολογικός και δυνατότητα νέων εφαρμογών μέσω του 3D εκτυπωτή/σαρωτή, εξοικείωση με νέες τεχνολογικές δυνατότητες
  • Ανάπτυξη αισθήματος ευθύνης των παιδιών απέναντι στον περιβάλλοντα χώρο, τόσο τον εσωτερικό με την ανάγκη φροντίδας και προστασίας του εξοπλισμού, των υποδομών και των αιθουσών, όσο και τον φυσικό χώρο με την καλλιέργεια του σεβασμού του

“We, the peoples…” “Nous, les peuples…” “Wir, das Volk…”:

  • Διάκριση μαθητριών στην Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων [Εuropean Youth Parliament – EYP], και συμμετοχή της μίας σε Διεθνές Φόρουμ στην Νορβηγία
  • Αγαστή συνεργασία, άψογη προετοιμασία και οργάνωση από πλευράς εκπαιδευτικών και ενθουσιώδης ανταπόκριση των μαθητών/τριών σε δραστηριότητες, εκδηλώσεις κλπ.
  • Πολλαπλή ωφέλεια μαθητών/τριών ως προς την ανάπτυξη ήπιων και γλωσσικών δεξιοτήτων τους, την ενεργό συμμετοχή τους σε θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και την οικοδόμηση της κοινωνικής και δημοκρατικής ταυτότητάς τους
  • Ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών/τριών για τις προτεινόμενες δραστηριότητες

 

Δυσκολίες που παρουσιάστηκαν

Συνολικά για την υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης:

Όπως σχολιάστηκε και την προηγούμενη χρονιά, στο Λύκειο η πίεση της ύλης, το άγχος παιδιών και καθηγητών/τριών να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του προγράμματος περιορίζει τη δυνατότητα για ευρύτερες δράσεις. Ειδικά φέτος, με τις απαιτήσεις της Τράπεζας Θεμάτων και της αυξημένης ύλης, η διάθεση για ποικίλες δραστηριότητες αναστάλθηκε τόσο από την πλευρά των εκπαιδευτικών όσο και από την πλευρά των μαθητών/τριών και κυρίως των γονέων τους. Από την άλλη, η επιθυμία αναπλήρωσης του κενού που άφησε η πανδημία με τη ματαίωση πολλών δράσεων στα παρελθόντα χρόνια οδήγησε στην ανάληψη και εμπλοκή σε πολλές δράσεις, ίσως περισσότερες από όσες τελικά μπορούσαν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των Σχεδίων Δράσης.

Ειδικότερες δυσκολίες στα επιμέρους Σχέδια Δράσης:

«Δράσεις για την Επιλογή Σπουδών – Επαγγελματικό Προσανατολισμό -Αυτοβελτίωση – Αυτογνωσία»

Υπήρξε καθυστέρηση στον προγραμματισμό των συναντήσεων των παιδιών με τις υπεύθυνες του ΓΡΑΣΕΠ λόγω περιορισμένων διαθέσιμων ωρών.

 

“We, the peoples…” “Nous, les peuples…” “Wir, das Volk…”:

Υπήρξε και φέτος αδυναμία ικανοποίησης κάποιων μαθητών που ήθελαν να συμμετάσχουν σε πολλές δραστηριότητες αλλά δεν μπορούσαν λόγω της προσπάθειας να ενταχθούν περισσότερα παιδιά κατά τη συγκρότηση των παιδαγωγικών ομάδων. Επίσης, παρουσιάστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν και να υποστηριχτούν νεοδιόριστοι συνάδελφοι λόγω απειρίας σχετικά με κάποιες πτυχές των δράσεων.

 «Παρεμβάσεις στον σχολικό χώρο»:

Παρουσιάστηκαν τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες που εμπόδισαν τον  εμπλουτισμό των αθλητικών μέσων.

___________________________________________________________________________________

Προτάσεις για αναγκαίες επιμορφώσεις

Άξονας 3 [Σχέσεις μεταξύ μαθητών/τριών]: Επιμόρφωση όλων των καθηγητών/τριών και ιδιαιτέρως των συμβούλων σχολικής ζωής σε θέματα συμβουλευτικής, ψυχολογίας του εφήβου και διαχείρισης κρίσεων, προκειμένου να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των σχέσεων των μαθητών/τριών.

Άξονας 4 [Σχέσεις μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών]: Παιδαγωγική υποστήριξη από Παιδοψυχίατρο ή/και Ψυχολόγο για τη διαχείριση εφηβικών διαταραχών

Οργάνωση κύκλου επιμορφωτικών παιδαγωγικών σεμιναρίων βιωματικού χαρακτήρα για τους εκπαιδευτικούς

Άξονας 8 [Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών]: Επιμόρφωση από την πληροφορικό του Σχολείου για τις δυνατότητες των εταιρικών λογαριασμών μας που διευκολύνουν την επικοινωνία και τη συνεργασία τόσο μεταξύ μας όσο και με τους μαθητές [Σεπτέμβρης]

Επιμόρφωση σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών

 

___________________________________________________________________________________

Δ. Σημειώσεις

Σχετικά με τη βαθμολόγηση στην γραμμή του κάθε θεματικού άξονα και τα τεκμήρια στα οποία στηρίζεται η αποτίμηση ακολουθήθηκαν οι κατευθύνσεις του ΙΕΠ.

Η αποτίμηση διενεργήθηκε από ομάδες εκπαιδευτικών, όπως ορίστηκαν κατά τη συνεδρίαση του Σ.Δ. [πρ.28/31.05.23], οι οποίοι εισηγήθηκαν σχετικά στη συνεδρίαση του Σ.Δ. στις 20.06.23 [πρ.31]. Οι εισηγήσεις και το υλικό τεκμηρίωσης έχουν κατατεθεί στην Γραμματεία του Σχολείου. Είχε προηγηθεί η ανάρτηση της Φόρμας Αποτίμησης των επτά Σχεδίων Δράσης, όπως αυτά είχαν αποφασιστεί κατά τη διαδικασία του Συλλογικού Προγραμματισμού [πρ.8/07.10.22 και αρ.πρωτ. 1089/17.10.22]

Συγκρότηση Ομάδων για την αποτίμηση δεικτών στο πλαίσιο της εσωτερικής αξιολόγησης

  Θεματικοί άξονες Ονόματα Εκπαιδευτικών
Παιδαγωγική και
Μαθησιακή Λειτουργία
1. Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση   Σφυρίδου, Κανελλοπούλου, Οικονόμου
2. Σχολική Διαρροή – Φοίτηση Βαβαρούτσος, Γκριμπίζης, Νάνου
3. Σχέσεις μεταξύ μαθητών/-τριών Νεονάκης, Μπούτσικας [ως σύμβουλοι σχολικής ζωής] και Νανά
4. Σχέσεις μεταξύ μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών Τασιούλα, Πλατσή, Στεφανίδου
5. Σχέσεις σχολείου – οικογένειας Μυλωνάς, Βαλταδώρου, Βουλγαράκη
Διοικητική Λειτουργία 6. Ηγεσία – Οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας Βέργουλα, Αναγνώστου / Κωσταρά, Δεμίρη (υποδομές)
7. Σχολείο και κοινότητα Χρυσοβέργης, Χαριτίδου, Μιχαλόπουλος
Επαγγελματική Ανάπτυξη των εκπαιδευτικών 8. Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις Αλεξάνδρου, Καρασάββα
9. Συμμετοχή του προσωπικού σε εθνικά-ευρωπαϊκά προγράμματα Καβαρδίνας, Κοκκάλου

Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης της Φ.Ε.

Ιούνιος 2023