Το τμήμα faux débutants Γαλλικών Α΄ γυμνασίου χτίζει διαπολιτισμικές γέφυρες με τους γαλλομαθείς μαθητές του Μεξικού.
Μάι 30 2023

Οι μαθητές της Α΄ τάξης, επιπέδου faux débutants, του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου  Γυμνασίου, των Α΄ και Β΄ Αρσακείων Γυμνασίων Ψυχικού και του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο διεθνές πρότζεκτ του εκδοτικού οίκου Cle International με στόχο τη συνεργασία μεταξύ μαθητών που διδάσκονται τα ίδια βιβλία σε διάφορες χώρες του κόσμου. Οι μαθητές μας μαζί με μαθητές από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και από σχολεία της Ισπανίας, της Ρουμανίας και του Μεξικού σχεδίασαν, δημιούργησαν και αντάλλαξαν ποικίλο οπτικοακουστικό υλικό. Θέμα της εργασίας ήταν η γνωριμία μεταξύ τους και η ανταλλαγή πληροφοριών και εικόνων της καθημερινότητάς τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι γαλλομαθείς μαθητές της Α΄ γυμνασίου του Σχολείου μας είχαν την ευκαιρία από τους πρώτους μήνες της χρονιάς να αλληλεπιδράσουν γόνιμα με το σχολείο Sierra Nevada Lomas  στο Μεξικό αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα ταλέντα τους. Ανέλαβαν, παραδείγματος χάρη, τη λήψη κάποιων φωτογραφιών, ετοίμασαν ψηφιακούς χάρτες, παρουσίασαν τα μουσικά όργανα, τις συλλογές τους.

Έτσι, οι μαθητές αναπτύσσοντας γλωσσικές δεξιότητες επιπέδου Α1 στον γραπτό και τον προφορικό λόγο, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τον εαυτό τους, την πόλη τους και το Σχολείο τους στέλνοντας και λαμβάνοντας βίντεο και παρουσιάσεις που είχαν επιμεληθεί με αυτενέργεια και υπευθυνότητα στο πλαίσιο της διεθνούς αυτής συνεργασίας.

Δείγμα όλων των εργασιών του πρότζεκτ εμφανίζεται στον ακόλουθο σύνδεσμο shorturl.at/dltG7 .

Υπεύθυνη της συμμετοχής μας ήταν η καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας Γιώτα Γάτση.

Τα σχόλια των μαθητών ήταν ιδιαιτέρως θετικά, μιας και διαφάνηκε έντονα  η σημασία των διαπολιτισμικών συναντήσεων, τις οποίες θα συνεχίσουμε.

Ας τους ακούσουμε:

«Το πρότζεκτ με γέμισε χαρά, γιατί δεν είχα κάνει κάτι ανάλογο ποτέ μέχρι τώρα. Αρχικά ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία επειδή γνωρίσαμε παιδιά από μια άλλη χώρα, το Μεξικό, μοιραστήκαμε τις γνώσεις μας  μέσω της γαλλικής γλώσσας και είδαμε πώς είναι τα παιδιά από το Μεξικό»

Κωνσταντίνος Πούλιος, Α3

«Εμένα το πρότζεκτ μου άρεσε πολύ γιατί είχε πολύ ενδιαφέρον. Η προσπάθειά μας να μιλήσουμε γαλλικά ως αρχάριο τμήμα ήταν πολύ καλή. Έτσι αντιστοίχως βλέπαμε τα παιδιά από το Mεξικό.»

Αποστολία Κανώτα, Α1

«Η εμπειρία αυτή σίγουρα ήταν κάτι καινούριο και ξεχωριστό που δεν μπορεί ο καθένας να το κάνει κάθε μέρα. Καταφέραμε να εξασκήσουμε τα γαλλικά μας και να περάσουμε όμορφα για μια ακόμη φορά»

Άννα Πατσάλα, Α2

«Για εμένα το προτζεκτ ήταν κάτι αξέχαστο και παρόλο που ξεκινήσαμε σε ένα αρχάριο τμήμα, το επίπεδό μας ανέβηκε γρήγορα και καταφέραμε να μιλήσουμε γαλλικά. Επίσης χαρήκαμε αντίστοιχα και την παρουσίαση των παιδιών από το Μεξικό.»

Μαριάννα Χαμαλίδου, Α3

«Για μένα το πρότζεκτ ήταν μια ωραία εμπειρία, γιατί ήταν η πρώτη φορά που ερχόμασταν σε επαφή με παιδιά από μια άλλη ήπειρο. Ελπίζω να το ξανακάνουμε»

Μάριος Κουρούδης, Α2

«Το συγκεκριμένο πρότζεκτ μου άρεσε πάρα πολύ. Μέσα από την εικόνα των βίντεο γνωρίσαμε παιδιά από μια άλλη χώρα, από ένα άλλο σχολείο και μάλιστα από το Μεξικό που κάνουν τα ίδια βιβλία με εμάς»

Ηλιάνα Κουλτούκη, Α2

«Το αγαπημένο μου μέρος του πρότζεκτ ήταν ότι γνωρίσαμε παιδιά που είναι σε ένα άλλο μακρινό σχολείο»

Χαράλαμπος Ευθυμιάδης, Α2

«Το πρότζεκτ που συμμετείχα με τα παιδιά του Μεξικού, ήταν μια μοναδική ευκαιρία για όλου μας, χάρηκα που έκανα καινούριες γνωριμίες»

Ευανθία Μπαργιώτα, Α2

«Το πρότζεκτ ήταν πολύ ωραίο και μου θύμισε πως είναι να μοιράζεσαι γνώσεις με την καρδιά σου όσο μακριά και αν είναι ο άλλος.»

Γιωργής Φιλοκώστας, Α3