μια γόνιμη συζήτηση για τις «Σχέσεις στη σύγχρονη εποχή»
Μαρ 2 2022

ανάμεσα στα παιδιά της Α΄τάξης και την Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας κ.Πιλωνά

Tην Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 η κ. Νάνσυ Πιλωνά, σύμβουλος ψυχικής υγείας και σταδιοδρομίας, επισκέφτηκε το σχολείο μας και μίλησε στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ τάξης για τις «Σχέσεις στη σύγχρονη εποχή».  Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των καθηγητών-συμβούλων σχολικής ζωής μετά από πρόταση των ίδιων των παιδιών.

Η περίοδος της εφηβείας είναι μια περίοδος μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Σ΄ αυτό το διάστημα σημειώνονται σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις των εφήβων τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους άλλους. Σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε μία κοινωνία που υφίσταται ισχυρούς κλυδωνισμούς, ο σύγχρονος νέος έρχεται αντιμέτωπος με καινούργια δεδομένα και με πολύ σημαντικές προκλήσεις. Η κ.Πιλωνά οριοθέτησε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και παρουσίασε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι.

Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να προκρίνουν από δέκα περιπτώσεις εκείνες που αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα που κυρίως τους απασχολούν, προκειμένου να γίνει συζήτηση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση και εξέφρασαν τις απόψεις τους, τις ενστάσεις τους και τους προβληματισμούς τους. Η ανάγκη των παιδιών να μιλήσουν, να αρθρώσουν και να εξωτερικεύσουν τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους είναι μεγάλη και η κ.Πιλωνά έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να καθιστά τη συζήτηση δημιουργική και ουσιαστική. Την ευχαριστούμε πολύ για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και για τα γόνιμα ερεθίσματα που πρόσφερε σε όλους και όλες.

Οι εντυπώσεις των μαθητών και των μαθητριών αποτυπώνουν εύστοχα την ικανοποίηση αλλά και την ανάγκη τους να συζητήσουν και να επικοινωνήσουν:

«Μου άνοιξε τα μάτια η συζήτηση και με βοήθησε να καταλάβω κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί έφηβοι.»

«Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, όμως θα ήθελα να είχαμε περισσότερο χρόνο για να αναλύσουμε κάθε θέμα.»

«Αισθάνομαι ότι η κουβέντα που κάναμε άλλαξε τη γνώμη μου πάνω σε πολλά θέματα.»

«Κάποια από τα προβλήματα που συζητήσαμε τα αντιμετωπίζουν συμμαθητές μας. Οπότε πιστεύω ότι η συζήτηση βοήθησε.»

«Μου άρεσε που μπορούσα να εκφραστώ ελεύθερα για θέματα που μας αφορούν.»

« Χαίρομαι που συζητήσαμε τόσο σημαντικά θέματα, γιατί ενώ έχουμε κάνει και άλλες φορές παρόμοιες συζητήσεις, υπάρχουν, δυστυχώς, άτομα που δεν τα παίρνουν στα σοβαρά.»

« Πολύ ωραία δράση! Θα πρέπει να επαναληφθεί.»

« Πιστεύω πως πολλά παιδιά πήραν απαντήσεις για θέματα που τους απασχολούσαν.»

«Η εκδήλωση που παρακολουθήσαμε μου άρεσε πολύ, ειδικά το δεύτερο μέρος με τις περιπτώσεις προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι έφηβοι. Θα ήθελα να γίνονται πιο συχνά τέτοιες συζητήσεις.»

« Η ομιλία μου άρεσε πολύ, καθώς παρουσίαζε καίρια θέματα που αφορούν αποκλειστικά εμάς τους εφήβους και τη ζωή μας. Μου άρεσε που δεν ήταν ένας βαρετός μονόλογος κάποιου ομιλητή, αλλά είχε διαδραστικό χαρακτήρα.»

« Θεώρησα πολύ ωραία τη δράση. Δεν έμαθα κάτι ιδιαίτερο, αλλά χάρηκα που ήμασταν όλοι μαζί οι μαθητές της Α ΄Λυκείου και που συζητήσαμε θέματα που ενδιέφεραν σχεδόν όλους.»

« Μου άρεσε πολύ αυτή η συζήτηση, αλλά θα ήθελα να γίνει αναφορά και σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αγόρια.»

« Ήταν μια πολύ καλή και εύστοχη παρουσίαση. Θίχτηκαν θέματα τα οποία απασχολούν εμάς τους νέους και δόθηκαν απαντήσεις και λύσεις»

« Τα θέματα ήταν πολύ επίκαιρα και ταυτιστήκαμε με κάποιες από τις καταστάσεις που παρουσιάστηκαν. Θεωρώ ότι βοηθήθηκαν κάποιοι μαθητές που ίσως βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις.»

« Ευαισθητοποιηθήκαμε σε ορισμένα θέματα που αφορούν τους εφήβους.»