Διάκριση μαθητών μας για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό δημιουργίας γαλλόφωνου κόμικ με θέμα την Επανάσταση του 1821
Δεκ 31 2021

Μια ξεχωριστή έκπληξη περίμενε τους μαθητές μας ύστερα από τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό δημιουργίας γαλλόφωνου κόμικ, με θέμα την Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο των δράσεων «Γαλλία – Ελλάδα: 200 χρόνια Ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας» και με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Εθνική Bιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ελλάδος διοργάνωσαν έναν διαγωνισμό δημιουργίας γαλλόφωνου κόμικ, με τη βοήθεια της εφαρμογής BDNF – La fabrique à BD.

Έτσι  κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Γαλλικών οι μαθητές μας  είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από την καθηγήτρια τους, Γιώτα Γάτση, στη δημιουργία μιας σελίδας κόμικ στα Γαλλικά ή ένα meme (δηλαδή ένα καρέ), χρησιμοποιώντας δικά τους αρχεία ή εικόνες από το ψηφιακό αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, διαθέσιμες στην ειδική εφαρμογή της BnF.

Η θεματολογία του διαγωνισμού ήταν εξαρχής ευρεία, καθώς στόχευε στην παρουσίαση διαφορετικών πτυχών του βασικού θέματος και στην κινητοποίηση κάθε δημιουργικής σκέψης και έκφρασης. Έτσι οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν, πέρα από τις γλωσσικές, πολλαπλές δεξιότητες.

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και μια ομάδα Ελλήνων ειδικών, βράβευσε τα δύο κόμικς που παρήχθησαν ομαδικά από τους μαθητές Σοφοκλή Παπαδόπουλο, Αχιλλέα Ναλμπαντίδη και από τη μαθήτρια Μαριλένα Σκανδύλα. Χάρη στη συμμετοχή αυτή, όλοι οι μαθητές της Β΄ τάξης των Γαλλικών χάρηκαν τα όμορφα δωράκια γραφικής ύλης, που εστάλησαν από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας και παράλληλα είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν τη δωρεάν αυτή εφαρμογή, την όποια θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν ποικιλοτρόπως μελλοντικά.