Ρητορική απάντηση στην αποστασιοποίηση..
Ιαν 25 2021

Η ομάδα του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης  στη 2η θέση των Ρητορικών Αγώνων

Το Σαββατοκύριακο, 23-24 Ιανουαρίου του 2021, το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχε στους Διαδικτυακούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Λυκείων που συνδιοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου σε συνεργασία με το ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου, με την συμμετοχή 27 Λυκείων από όλη την χώρα.

Τα ρητορικά αγωνίσματα της συνάντησης ήταν οι διττοί λόγοι και ο προτρεπτικός λόγος. Το Σχολείο μας συμμετείχε και στα δύο αγωνίσματα, με τους Γιώργο Αντωνίου, Αγάπη Βλάχου, Έλενα Γεωργίου, Έλενα Καράταγλη και Κατερίνα Ματέλλα στους διττούς λόγους, ενώ στον προτρεπτικό λόγο συμμετείχε με τις Φρόσω Ακάση και Λένια Αραμπατζή.

Στους δύο προκριματικούς γύρους η ομάδα του Σχολείου μας είχε απολογισμό 2 νίκες και την δεύτερη καλύτερη βαθμολογία ανάμεσα σε όλα τα συμμετέχοντα σχολεία, ενώ πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση. Στον πρώτο γύρο αντιμετώπισε τα Εκπαιδευτήρια Αθηνών «Θεμιστοκλής», με θέμα: «Στην Δημοκρατία οι πολίτες πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους, ακόμα και όταν διαφωνούν». Στον δεύτερο γύρο «λογομάχησε» με τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος Ισθμού Κορίνθου», με θέμα: «Οι πολιτικοί μπορούν να πουν ψέματα στον λαό, εάν πιστεύουν ότι αυτό θα τον ωφελήσει».   Στη συνέχεια, προκρίθηκε στον Ημιτελικό Γύρο, όπου συνάντησε το 1ο ΓΕΛ Ευόσμου, με θέμα: «Το Διαδίκτυο ενισχύει τη συμμετοχική Δημοκρατία». Όπως δήλωσε η κριτική επιτροπή του αγώνα, προβληματίστηκε αρκετά, για να ανακοινώσει το αποτέλεσμα, καθώς ο αγώνας ήταν ενδιαφέρων και αμφίρροπος, με δύο ομάδες εξίσου δυνατές. Τελικά, η νίκη δόθηκε στο 1ο ΓΕΛ Ευόσμου (να σημειωθεί ότι όλοι οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ευόσμου είναι τελειόφοιτοι, ενώ οι μαθητές του σχολείου μας φοιτούν στην Α΄ και Β΄ Τάξη του Λυκείου). Επιπλέον, οι τρεις ομιλητές μας (Γιώργος Αντωνίου, Αγάπη Βλάχου και Έλενα Καράταγλη) ανακοινώθηκαν μέσα στους είκοσι καλύτερους ομιλητές των Αγώνων.

Στον Προτρεπτικό Λόγο η Φρόσω Ακάση και η Λένια Αραμπατζή, οι οποίες φέτος ξεκίνησαν να ασχολούνται με την Ρητορική και συμμετείχαν για πρώτη φορά σε αγώνες, κατέλαβαν την 9η και 13η θέση αντίστοιχα, σε σύνολο 40 ομιλητών.

Την Ομάδα του Σχολείου προετοίμασαν και συνόδευσαν οι φιλόλογοι καθηγητές κ. Βασιλική Δεμίρη και κ. Βίκτωρ Βαβαρούτσος, ενώ ως κριτής συμμετείχε και η συνάδελφος φιλόλογος από το Αρσάκειο Γυμνάσιο, κ. Ελένη Κόντα.

Σε μια περίοδο αναστολής πολλών δραστηριοτήτων οι μαθητές και οι μαθήτριές μας επέλεξαν να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές τους από όλη την Ελλάδα, να αναπτύξουν τον προβληματισμό και την επιχειρηματολογία τους δίνοντας έτσι δημιουργική διέξοδο στην αναγκαία αποστασιοποίηση των ημερών. Είναι ένας ακόμα λόγος να τους συγχαρούμε!

** Οι φωτογραφίες είναι από την προετοιμασία των παιδιών.