Διαδικτυακές Συναντήσεις Επαγγελματικού Προσανατολισμού για την Γ΄τάξη
Δεκ 21 2020

Τμήμα Νομικής και Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ, ερευνητικές και επαγγελματικές προοπτικές

Στο πλαίσιο του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της προσπάθειάς μας για ενημέρωση των τελειοφοίτων μαθητών και μαθητριών μας για τις σχολές που ανήκουν στην κατεύθυνση σπουδών τους, στο Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης διοργανώθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις που έδωσαν στα παιδιά ερεθίσματα και αφορμές για σκέψη, αλλά και απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 το τμήμα του Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών  της Γ΄ Λυκείου είχε μία διαδικτυακή συνάντηση με την κ. Καλλιόπη Παπακωνσταντίνου, Επίκουρη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Η κ.Παπακωνσταντίνου με αμεσότητα και ζεστασιά ανέδειξε το εύρος των νομικών σπουδών, μίλησε για την έννοια της νομικής σκέψης, την ερμηνεία των νόμων και το δικηγορικό επάγγελμα και πρόβαλε στα παιδιά τις πολλαπλές επαγγελματικές προοπτικές ενός νομικού. Στη συνέχεια, περιέγραψε τη δομή των σπουδών στη Νομική του ΑΠΘ και πρόσφερε στα παιδιά μια πρόγευση όχι μόνο των δυσκολιών και της κοπιαστικής μελέτης αλλά και του πολυπόθητου φοιτητικού κλίματος, ενθαρρύνοντας έτσι την προσπάθειά τους.

Επίσης, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 το τμήμα του Προσανατολισμού Υγείας της Γ΄ Λυκείου είχε διαδικτυακή συνάντηση με την κ. Αναστασία Χατζηδημητρίου, Βιολόγο, Κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Επιστημών ΕΚΕΤΑ και στο Karolinska Institutet Stockholm με αντικείμενο την Ανοσογενετική και τη Γενετική του καρκίνου.

Η κ. Χατζηδημητρίου παρουσίασε αρχικά στους μαθητές τις έρευνες που πραγματοποιεί η ερευνητική της ομάδα με σχετικά με τις στοχευμένες θεραπείες για το καρκίνο με βάση την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, εξηγώντας τους τον όρο της Ιατρικής Ακρίβειας στην Ογκολογία. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της επικαιρότητας, στις έρευνες που διεξάγονται για τον νέο κορωνοϊό Sars-Cov 2 και τα εμβόλια. Ακόμα, τους μίλησε για τη σχολή της Βιολογίας, τις κατευθύνσεις σπουδών, τις μεταπτυχιακές επιλογές και τις επαγγελματικές προοπτικές  ενός Βιολόγου.

Πιστεύουμε ότι οι συναντήσεις αυτές διεύρυναν τις γνώσεις των μαθητών μας σχετικά με τα επαγγέλματα του Νομικού και του Βιολόγου αντίστοιχα και θα τους βοηθήσουν να διαμορφώσουν τις τελικές τους επιλογές ενόψει της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τους δελτίου. Στόχος μας είναι να πραγματοποιηθούν και άλλες αντίστοιχες διαδικτυακές συναντήσεις που θα δώσουν στους τελειόφοιτους την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλές διαφορετικές επαγγελματικές προοπτικές.

Την ευθύνη για την οργάνωση των συναντήσεων είχε η φιλόλογος Ιφιγένεια Αναγνώστου.