Χριστουγεννιάτικη λέσχη κινηματογράφου
Δεκ 20 2020

Καθώς πλησιάζει η περίοδος των διακοπών, καθηγητές[1] του Σχολείου μας σκέφτηκαν πως δεν είναι κακή ιδέα να συναντιόμαστε πού και πού διαδικτυακά μαθητές και καθηγητές, με αφορμή κάποια ή κάποιες ταινίες που θα έχουμε δει όλοι μας, για να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε τις εντυπώσεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς μας. Η σκέψη αυτή οδήγησε στη δημιουργία μιας «Χριστουγεννιάτικης λέσχης κινηματογράφου», η οποία απευθύνεται σε όσους μαθητές του Σχολείου μας θέλουν να συμμετέχουν σε αυτήν. Η λέσχη οργανώθηκε και θα υποστηριχθεί με τη συμμετοχή στις διαδικτυακές συζητήσεις από τους καθηγητές: Αποστολία Δεμερτζή, Λεωνίδα Κατσικαρίδη, Αλέξη Μάντζιο, Θανάση Νευροκοπλή, Τίνα Πλατσή, Νικολέτα Σάτσλη και Γιάννη Τσιτσιλιάνο.

Μετά από αρκετή σκέψη, προτάθηκαν τελικά τέσσερεις ταινίες, τις οποίες μπορεί όποιος από τους μαθητές θέλει να παρακολουθήσει από το σπίτι του και να συμμετάσχει στη συνέχεια στη διαδικτυακή συζήτηση που θα ακολουθήσει. Παρακάτω, στον πίνακα που παρατίθεται, μπορείτε να δείτε ποιες είναι αυτές οι ταινίες και πότε θα γίνει η συζήτηση. Μετά τον πίνακα, ακολουθεί σύντομη περιγραφή αυτών των προτεινόμενων ταινιών.

Όλες οι διαδικτυακές συζητήσεις θα αρχίζουν στις 19:00 και θα διαρκούν περίπου μία ώρα. 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΤΑΙΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
Wonder 

Θαύμα

Δευτέρα

28-12-20

Alice in Wonderland 

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

Τετάρτη

30-12-20

Jojo Rabbit 

Τζότζο

Σάββατο

2-1-21

Race 

Ο άνθρωπος που ταπείνωσε τον Χίτλερ

Δευτέρα

4-1-21

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

Wonder

Θαύμα (2017)           

Σκηνοθεσία: Στίβεν Τσμπόσκι

Σενάριο: Τζακ Θορν, Στίβεν Κόνραντ

Πρωταγωνιστούν: Τζέικομπ Τρέμπλεϊ, Τζούλια Ρόμπερτς, Όουεν Γουίλσον, Νόα Τζουπ.

Πρόκειται για ένα οικογενειακό δράμα βασισμένο στο μυθιστόρημα του 2012 του R. J. Palacio και αφηγείται την ιστορία του August, αλλιώς Auggie, Pullman. Ο Auggie, ένα 10χρόνο αγόρι που ζει στο Brooklyn με τους γονείς, την αδελφή και τον σκύλο τους, γεννήθηκε με μία σπάνια δυσμορφία στο πρόσωπο. Πέρασε έναν ιατρικό Γολγοθά και χρόνια κατ’ οίκον διδασκαλίας, με συνέπεια ο μικρός να μην έχει πάει ποτέ σχολείο. Η Ε΄ τάξη του Δημοτικού, όμως, είναι προ των πυλών και οι γονείς του, έχοντας τα δικά τους άγχη και αγωνίες, αποφασίζουν να τον γράψουν στο σχολείο για πρώτη φορά.

Είναι μία ταινία που πρέπει να δουν μικροί και μεγάλοι σαν ένα μάθημα ζωής για την αντιμετώπιση ανθρώπων που φαινομενικά είναι διαφορετικοί από τους πολλούς. Ένα μήνυμα αποδοχής, ανεκτικότητας, κατανόησης και σεβασμού. Μία υπενθύμιση ότι όλοι μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους δικούς μας δαίμονες, ακόμα και εάν αυτοί δεν είναι τόσο εμφανείς όσο αυτοί του Auggie. Το πώς βοηθούμε και συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον είναι αυτό που τελικά μας καθορίζει ως ανθρώπους.

 

Alice in Wonderland

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων (2010)

 Σκηνοθεσία: Τιμ Μπάρτον

Σενάριο: Λίντα Γούλβερτον

Πρωταγωνιστούν: Τζόνι Ντεπ, Αν Χάθαγουεϊ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Κρίσπιν Γκλόβερ, Ματ Λούκας και Μία Βασικόβσκα

H 19χρονη πια Αλίκη επιστρέφει μέσα από τη γνωστή λαγουδότρυπα στη θαυμαστή χώρα των παιδικών της χρόνων, για να συναντήσει το πεπρωμένο της. Αυτή η Χώρα των Θαυμάτων είναι πέρα από κάθε φαντασία! Οι αλλόκοτοι χαρακτήρες ζωντανεύουν και πάλι, πιο χρωματιστοί και ζωηροί από ποτέ: ο Τρελό-Καπελάς, η Λευκή Βασίλισσα, η Κόκκινη Βασίλισσα, ο Άσπρος Λαγός και τόσοι άλλοι, σας προσκαλούν σε μια φαντασμαγορική επική περιπέτεια, στην οποία η ομορφιά, η τρέλα, η ελευθερία, η φιλία και η αγάπη πρωταγωνιστούν και αποδίδονται εικαστικά με τον πιο εμπνευσμένο τρόπο.

Με δύο βραβεία Oscar για Σκηνογραφία και Ενδυματολογία, «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» μάς προσκαλεί να ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο φανταστικό, σουρεαλιστικό και ανατρεπτικό, και μας προκαλεί να συνειδητοποιήσουμε ότι εν τέλει ο κόσμος μας δεν περιορίζεται μόνο σε ό,τι κυριολεκτικά μας φιλοξενεί και μας περιβάλλει. Αντίθετα, διευρύνεται με τη φαντασία και τα όνειρά μας και εμπλουτίζεται με τις σκέψεις, τους φόβους και τις επιθυμίες μας. Τελικά, κυριολεξία και μεταφορά, ρεαλισμός και σουρεαλισμός, πραγματικότητα και φαντασία συνθέτουν τον χωρόχρονο στον οποίο αισθανόμαστε και ζούμε.

 

Jojo Rabbit

Τζότζο (2010)

Σκηνοθεσία: Τάικα Γουαϊτίτι

Σενάριο: Τάικα Γουαϊτίτι, Κριστίν Λιούνενς

Πρωταγωνιστούν: Ρόμαν Γκρίφιν Ντέιβις, Τάικα Γουαϊτίτι, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τομαζίν Μακέντζι, Σαμ Ρόκγουελ

Λίγο πριν τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας δεκάχρονος υποστηρικτής των Ναζί, με φανταστικό φίλο τον κωμικό Αδόλφο Χίτλερ, ανακαλύπτει ότι η μητέρα του κρύβει στο σπίτι μία έφηβη Εβραία. Με βασικό συστατικό το χιούμορ, η ταινία κάνει αναφορές σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, την ιδεολογία  και την προπαγάνδα των Ναζί και τις περιστάσεις που φέρνουν ένα παιδί αντιμέτωπο με τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία.

 

Race

Ο άνθρωπος που ταπείνωσε τον Χίτλερ (2016)

Σκηνοθεσία: Στίβεν Χόπκινς

Σενάριο: Τζόι Σράπνελ, Άννα Γουότερχαουζ

Πρωταγωνιστούν: Στέφαν Τζέιμς, Τζέισον Σουντέικις, Τζέρεμι Άιρονς

Το 1936 ένας έγχρωμος Αμερικάνος δρομέας ξεπερνάει τις φυλετικές προκαταλήψεις της προπολεμικής Αμερικής και κατορθώνει να προκριθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες, οι οποίοι διοργανώνονται στη ναζιστική Γερμανία. Το ναζιστικό καθεστώς βασίζει την επιβεβαίωση της ρατσιστικής προπαγάνδας για την ανωτερότητα της λευκής φυλής στην επιτυχία αυτών των αγώνων. Μπροστά σε 110.000 θεατές –και για πρώτη φορά εκατομμύρια τηλεθεατές– κερδίζει 4 χρυσά μετάλλια, ταπεινώνοντας τον Αδόλφο Χίτλερ και στέλνοντας ένα ανεπανάληπτο μήνυμα ισότητας και αδελφοσύνης όλων των ανθρώπων.

Η ταινία διηγείται την ιστορία του Τζέσε Όουενς, του μεγαλύτερου αθλητή του 20ου αιώνα, που ενσαρκώνει, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε, το αθλητικό ιδεώδες του άντρα που αντιστάθηκε σε κάθε μορφή ρατσισμού –όχι με αφηρημένες ιδέες, αλλά με το ίδιο του το σώμα.

[1] Στις ανακοινώσεις του Σχολείου οι λέξεις «μαθητές» και «καθηγητές» αναφέρονται αντίστοιχα σε μαθητές και μαθήτριες, καθηγητές και καθηγήτριες.