«Παρασκευάζω και παρουσιάζω ένα γιορτινό παραδοσιακό ή εθνικό πιάτο μαγειρικής»: Διαγωνισμός Μαγειρικής για μαθητές Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
Δεκ 20 2020

Χριστούγεννα, η γιορτή των αισθήσεων. Παραμυθένιες μουσικές, μοναδικές γεύσεις, μεθυστικά αρώματα παρασύρουν τα συναισθήματα μας στο κλίμα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων με το γιορτινό τραπέζι. Οι γιορτινές αυτές μέρες, ως μέρες αγάπης και προσφοράς, έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Η οικογενειακή θαλπωρή, σε συνδυασμό με τη γιορτινή ατμόσφαιρα, πλαισιώνουν ένα σπίτι γεμάτο ζεστές εορταστικές μυρωδιές.

Με το πέρασμα των χρόνων, κάθε περιοχή του τόπου μας αλλά και των άλλων χωρών δημιούργησαν τη δική τους παραδοσιακή εορταστική κουζίνα, με σκοπό να γιορτάσουν τη γέννηση του Θεανθρώπου και την έλευση της νέας χρονιάς. Βέβαια, αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα είναι ίδια. Κάποια πράγματα θα είναι διαφορετικά, αλλά με αγάπη, ελπίδα και δύναμη μπορούμε να δημιουργήσουμε μικρούς κόσμους Χριστουγέννων στο σπίτι μας. Να στολίσουμε το δένδρο ή το καράβι, να πούμε τα κάλαντα, να ετοιμάσουμε και να στολίσουμε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Στο τραπέζι κάθε οικογένειας παρελαύνει κάθε λογής γαστρονομική συνήθεια, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από κάθε σημείο του κόσμου.

Προτείνουμε να επιλέξετε και να μαγειρέψετε ένα από τα παραδοσιακά γιορτινά πιάτα του σπιτικού σας και να το παρουσιάσετε στους συμμαθητές σας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να συμμετάσχετε στο Διαγωνισμό που οργανώνει το Σχολείο μας, με θέμα: «Παρασκευάζω και παρουσιάζω ένα γιορτινό παραδοσιακό ή εθνικό πιάτο μαγειρικής» και ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021. Τα πιάτα σας θα αξιολογηθούν από Κριτική Επιτροπή που θα αποτελείται από καθηγητές σας. Το πιάτο σας θα κριθεί ως προς τον τρόπο παρουσίασής του, τη σύστασή των ουσιών του και τη διατροφική του αξία. Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για τη συμμετοχή σας στον Διαγωνισμό.

Όσα παιδιά θέλουν να πάρουν μέρος στον Διαγωνισμό Μαγειρικής του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να  αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα έως τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020 στο e-mail της κ. Γεωργίας Στεφανίδου

 

«Παρασκευάζω και παρουσιάζω ένα γιορτινό παραδοσιακό ή εθνικό πιάτο μαγειρικής»

Οι γιορτές του Δωδεκαημέρου είναι για όλους συνδεδεμένες με ένα πλούσιο τραπέζι γεμάτο με παραδοσιακά εδέσματα και γλυκίσματα. Σηκωθείτε και ξεκινήστε. Δεν θα είναι δύσκολο, χρειάζεται μόνο θέληση, διάθεση, και μεράκι! Ώρα να διασκεδάσετε, να συνδέσετε τη γνώση με την καθημερινότητα, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Πρακτικές πληροφορίες για τη συμμετοχή


• Επιλέξτε ένα ελληνικό παραδοσιακό έδεσμα ή ένα φαγητό από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη που παρασκευάζεται στη περίοδο των εορτών. Δώστε τον τίτλο του.
• Καταγράψτε σε ένα αρχείο κειμένου τη συνταγή (υλικά, τρόπο μαγειρέματος κ.λπ.)
• Ενημερωθείτε για την ποιότητα των ουσιών που περιέχει το πιάτο σας (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, οξύτητα κ.ά.). Αυτή είναι η ώρα της Χημείας: Τα μείγματα στην πράξη! Χρώματα, αρώματα στο απόγειο της γεύσης….
• Ενημερωθείτε για την διατροφική αξία του πιάτου σας. Κι αυτή είναι η ώρα της Βιολογίας: Η Διατροφή στην πράξη!
• Παρουσιάστε τον τόπο προέλευσης του πιάτου και τον πιθανό συμβολισμό του ή την ιστορία του (π.χ. η βασιλόπιτα κόβεται στην αλλαγή του χρόνου και το φλουρί που περιέχει συμβολίζει την καλοτυχία που θα έχει όποιος το κερδίσει). Να και η ώρα της Οικιακής Οικονομίας: Τα ήθη και τα έθιμα και η γεωγραφική κατανομή σε απόλυτη σχέση!
• Επιλέξτε το στήσιμο του πιάτου σας και φωτογραφίστε την τελική μορφή του (προαιρετικά μπορείτε και κατά την διάρκεια παρασκευής του) με τρόπο που να αναδεικνύεται το στήσιμο του φαγητού στο πιάτο. Έφτασε επιτέλους και η ώρα των Εικαστικών!
Για αυτό, σηκώστε μανίκια, φορέστε ποδιές και σκούφους, κουτάλες στα χέρια και βάλτε τα δυνατά σας!