Διδακτική επίσκεψη της Γ΄ τάξης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και στην έκθεση «Finotti: Fine Notte / Το τέλος της νύχτας»
Οκτ 21 2020

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διδακτική επίσκεψη της Γ’ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενείται η έκθεση «Finotti: Fine Notte / Το τέλος της νύχτας» του σπουδαίου Ιταλού γλύπτη Novello Finotti.

O Novello Finotti γεννήθηκε στη Verona το 1939 και είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους γλύπτες με έργο αντίστοιχο της κατηγορίας ενός Giacometti, Miro ή Dali, μιας ομάδας καλλιτεχνών του 20ού αιώνα η οποία έχει επηρεάσει και θα επηρεάζει τη σύγχρονη γλυπτική ως έκφραση, τεχνική και τολμηρή διατύπωση. Ανακάλυψη του Ιόλα από το 1972, εκθέτει στη γκαλερί του στο Μιλάνο και στη Νέα Υόρκη παράλληλα σχεδόν με άλλες επιλογές του, όπως τον Τάκι, αλλά και τους Matta, De Chirico, Magritte κ.ά. Ο Finotti επηρεάστηκε από την αρχαία ελληνική γλυπτική, όταν ο Ιόλας τον έφερε στην Αθήνα και επισκέφτηκε την Ακρόπολη και τα μουσεία της. Έκτοτε το μάρμαρο κέρδισε την προτίμησή του ως υλικό. Έχει αναλάβει μεγάλες παραγγελίες έργων στην Ιταλία, στη Verona και στη Padova, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι ανέλαβε να εκτελέσει τον γλυπτό διάκοσμο για το επιτύμβιο του Πάπα Ιωάννη ΧΧΙΙΙ στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη (2001).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή ξενάγηση μίας ώρας στον χώρο των γλυπτών εκθεμάτων του Finotti, προσέγγισαν ερμηνευτικά τα έργα και έθεσαν τις ερωτήσεις τους στους ξεναγούς, ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε εργαστηριακή δραστηριότητα (workshop), κατά την οποία κατασκεύασαν τα δικά τους έργα τέχνης με τρία μόνο απλά υλικά (ξυλάκι, αλουμινόχαρτο, φελιζόλ).

Μετά την επίσκεψη οι μαθητές περιηγήθηκαν στο Πεδίον του Άρεως, όπου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον ηλιόλουστο καιρό με παιχνίδια στη φύση.