Εισήγηση στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας»
Οκτ 15 2020

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 η καθηγήτρια Μουσικής του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης Αναστασία Γκίνη συμμετείχε ως εισηγήτρια στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας», το οποίο συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία της Φ.Ε. Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού είναι ένα κοινωφελής εκπαιδευτικός και πολιτιστικός οργανισμός που λειτουργεί με σκοπό την προαγωγή των αξιών της ελληνικής παιδείας, της ελληνικής εκπαίδευσης και του ελληνικού πολιτισμού μέσω δραστηριοτήτων που αφορούν την παιδεία, την εκπαίδευση, τα γράμματα, τον πολιτισμό. Υπό τον Φορέα του ΕΚΕΔΙΣΥ λειτουργεί το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης που στεγάζει ένα μέρος των συλλογών και των αρχείων του Φορέα.

Tο Συνέδριο, το οποίο επιδίωκε την ανάδειξη καινοτόμων και δημιουργικών διδακτικών προτάσεων που στοχεύουν στον μετασχηματισμό και την ανανέωση  της μαθησιακής διαδικασίας και τη διασύνδεση της μαθητικής με την πραγματική ζωή, είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα αλλά διεξήχθη στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2020 εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, λόγω των έκτακτων μέτρων για την πρόληψη της διάδοσης του κορoνοϊού CODID-19.

Τη διοργάνωση χαιρέτισαν σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτικού και ακαδημαϊκού χώρου καθώς και φορέων του Πολιτισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, η Ευαγγελία Κανταρτζή, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού, Διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, ο Μανόλης  Καλαμπόκας, Aντιδήμαρχος Υγείας και Παιδείας Δήμου Αθηναίων κ.α. ενώ ανάμεσα στους εκλεκτούς κεντρικούς ομιλητές βρισκόταν ο κ. Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Γενικός Γραμματέας Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κ. Αναστασία Γκίνη παρουσίασε την εργασία με θέμα «Συνθέτοντας με έμπνευση το ηχοτοπίο-μία καινοτόμος πρόταση διδασκαλίας του μαθήματος της μουσικής» στη διαδικτυακή συνεδριακή Αίθουσα 1 με συντονίστρια της συνεδρίας την κ. Φωτεινή Εγγλέζου.  Στην εισήγηση αυτή παρουσιάστηκαν μέθοδοι προσέγγισης της Ακουστικής Οικολογίας και της έννοιας του Ηχοτοπίου καθώς και βιωματικές δραστηριότητες γύρω από τη μουσική σύνθεση ηχοτοπίου (Soundscape Composition) που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής και της Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών της Φ.Ε. στη Β΄ τάξη του Γυμνασίου, με στόχο την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και την απόκτηση μουσικού και ψηφιακού γραμματισμού.

 Το Πρόγραμμα καθώς και τον Τόμο των Περιλήψεων του Συνεδρίου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.