«Ο δημιουργός του μήνα»: Αφιέρωμα στην κινηματογραφική μουσική
Φεβ 19 2020

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 ομάδα μαθητών της Β΄ και Γ΄ τάξης παρουσίασαν στο κατάμεστο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων αφιέρωμα στην κινηματογραφική μουσική, στο πλαίσιο της δράσης «Ο δημιουργός του μήνα».

Αρχικά, οι μαθητές Νίκος Βερβερίδης και Δήμητρα Καπίδου μίλησαν για τη σχέση μουσικής και κινηματογράφου αναφέροντας μερικούς από τους σημαντικότερους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής και τίτλους από γνωστές ταινίες τους. Στη συνέχεια, παρουσίασαν τους μαθητές, που θα ερμήνευσαν τα σχετικά μουσικά αποσπάσματα, δίνοντας παράλληλα πληροφορίες για την υπόθεση και τους συντελεστές των αντίστοιχων ταινιών.

Το πρώτο μουσικό απόσπασμα ήταν από την ταινία «Άρωμα Γυναίκας», παραγωγής ΗΠΑ 1992 και σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Μπρεστ. Η μουσική που συνοδεύει το αξέχαστο τάνγκο που χορεύει ο Αλ Πατσίνο με την Γκαμπριέλ Ανουάρ έχει τίτλο «Por una cabeza» και συνθέτης της είναι ο αργεντίνος μουσικός Κάρλος Γκαρντέλ. Το συγκεκριμένο έργο, ως ντουέτο για 2 βιολιά, παρουσιάστηκε με εξαιρετική δεξιοτεχνία από τους μαθητές της Β΄ τάξης, Αντώνιο Ατζέμη και Σταύρο Σαμαρά.

Το δεύτερο μουσικό απόσπασμα ήταν από την ταινία «Οι Πειρατές της Καραϊβικής», αμερικανική σειρά ταινιών φαντασίας και περιπέτειας, βασισμένη στο ομώνυμο τρενάκι των θεματικών πάρκων της Ντίσνεϊ. Η σειρά απαριθμεί πέντε ταινίες (2003-2017). Παραγωγός της σειράς είναι ο Τζέρι Μπρουκχάιμερ και σκηνοθέτες οι Γκορ Βερμπίνσκι, Ρομπ Μάρσαλ καί Γιόακιμ Ρόνινγκ και Έσπεν Σάντμπεργκ. Το γνωστό μουσικό απόσπασμα παρουσιάστηκε με επιτυχία, διασκευασμένο για πιάνο με τέσσερα χέρια, από τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης Άννα Ήλκου και Βασιλική Παυλίδου. Οι ίδιες μαθήτριες έκλεισαν την εκδήλωση με ένα ακόμα έργο, το τραγούδι «A Million Dreams», το οποίο είχε παρουσιαστεί από τους Ziv Zaifman, Hugh Jackman and Michelle Williams για την ταινία «The Greatest Showman» (2017). Οι παρουσιαστές, ζήτησαν από το κοινό να βρει από ποια ταινία ήταν το τελευταίο μουσικό απόσπασμα.

Η παραπάνω δράση ενθουσίασε το ακροατήριο, δημιουργώντας μία ευχάριστη ατμόσφαιρα και καλλιεργώντας, παράλληλα, την αισθητική αντίληψη και γνώση των μαθητών. Την ευθύνη των κειμένων, των προβολών καθώς και της προετοιμασίας και παρουσίασης των παραπάνω μαθητών είχε η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη.

Δείτε φωτογραφίες και ακούστε αποσπάσματα από την εκδήλωση παρακάτω