Διδακτική επίσκεψη στην «Ελένη» του Ευριπίδη
Φεβ 22 2020

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2019 οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη, στο πλαίσιο της τέταρτης διδακτικής τους επίσκεψης. Η παράσταση ανέβηκε από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς» στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Ο χαρακτήρας της παράστασης ήταν καθαρά εκπαιδευτικός, με ιδιαίτερα διαδραστικά γνωρίσματα και στοιχεία, όπως ζωντανή μουσική, τα οποία γοήτευσαν και ενεργοποίησαν τους μαθητές μας. Στο τέλος της παράστασης επιλέχθηκαν δύο παιδιά, τα οποία ανέβηκαν στη σκηνή και με τη βοήθεια των συμμαθητών τους έγραψαν τους δικούς τους διαλόγους για επιλεγμένες σκηνές που παίχτηκαν ξανά από τους ηθοποιούς. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέλος της θεατρικής ομάδας «Μικρός Βορράς» είναι η απόφοιτη του Σχολείου μας Αργιέττα Οκαλίδου.

Ποια γνώμη, όμως, σχημάτισαν, τα παιδιά, για αυτή τη θεατρική τους εμπειρία;

Η παράσταση ήταν καταπληκτική,  οι ηθοποιοί ήταν εξαιρετικοί ερμηνεύοντας τους ρόλους τους στο έπακρο και μεταφέροντας άπειρα συναισθήματα στους θεατές. Η εκτέλεση είχε σκοπό να δώσει μια σύγχρονη νότα στην τραγωδία του Ευριπίδη, τονίζοντας ταυτόχρονα και τη διαχρονικότητα του έργου, καθώς οι στοχασμοί και οι σκέψεις του Ευριπίδη υπάρχουν και είναι επίκαιροι μέχρι και σήμερα. Τέλος, ήταν πολύ ωραίο για εμάς τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου να παρακολουθήσουμε το έργο του Ευριπίδη, καθώς το διδασκόμαστε στις σχολικές αίθουσες.

(Ιωάννα Κοεμτζή, Γ2)

 Η παράσταση που παρακολουθήσαμε ήταν η περίφημη «Ελένη» του Ευριπίδη. Ο θίασος «Μικρός Βορράς», που αποτελείται από δύο αγόρια και δύο κοπέλες, μας παρουσίασε με τρόπο διαφορετικό -χιουμοριστικό θα έλεγε κανείς- την «Ελένη», μία τρανή αρχαία τραγωδία. Μέσα από τραγούδι και χορό, οι ηθοποιοί μάς πέρασαν τη θετική τους ενέργεια και διασκεδάσαμε, μαθαίνοντας, ίσως, κάτι παραπάνω από το μάθημα που διδασκόμαστε στο σχολείο. Οι ηθοποιοί, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, φαινόταν έμπειροι και το χειροκρότημα στο τέλος είναι σίγουρο ότι τους άξιζε. Ήταν μία ευχάριστη διδακτική επίσκεψη και ελπίζουμε να μας δοθεί η ευκαιρία να ξαναδούμε φέτος και άλλη θεατρική παράσταση.

(Μαρία Τουλγαρίδου, Γ3)

Την Παρασκευή 14/02 παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Η Ελένη» του Ευριπίδη. Ήταν ένας μικρός θίασος τεσσάρων ατόμων που χρησιμοποίησε λίγα αντικείμενα και κουστούμια και αντί για σκηνικά χρησιμοποίησαν ένα μεγάλο χαρτόνι στο οποίο σχεδίαζαν με μαρκαδόρο την εξέλιξη της υπόθεσης. Παρόλο που το έργο είναι τραγωδία, οι ηθοποιοί πρόσθεσαν κωμικά στοιχεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρμόζει περισσότερο στην ηλικία μας, γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον μας.

(Βίκυ Μαυρίδου, Γ1)