18ο Thessaloniki Model United Nations: NEOI ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ!
Ιαν 26 2020

Από 13 έως 15 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης το 18ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Θεσσαλονίκης (18th TMUN), στο οποίο συμμετείχαν μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.

Κάθε μαθητικό συνέδριο του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (Model United Nations, MUN) διεξάγεται αποκλειστικά στα Αγγλικά και αποτελεί μια εκπαιδευτική προσομοίωση των πολιτικών δραστηριοτήτων του Ο.Η.Ε., η οποία συνδέει το σχολείο με τη σημερινή πραγματικότητα και ασκεί τους μαθητές στη διαπραγμάτευση ζωτικών παγκόσμιων ζητημάτων, την πολυμερή διπλωματία και τον δημοκρατικό δημόσιο λόγο.

Κατά τη διάρκεια του 18ου TMUN, οι μαθητές μας ανέλαβαν ρόλους ως διπλωμάτες-απεσταλμένοι ξένων χωρών. Διερεύνησαν την πολιτική των χωρών τους σε θέματα ημερήσιας διάταξης και δημιούργησαν συμμαχίες για να προτείνουν συναινετικές λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων. Συζήτησαν διεξοδικά τα παρακάτω φλέγοντα ζητήματα:

  • Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα που θα βοηθούσαν στην καταπολέμησή του,
  • Η χρήση των βιολογικών όπλων σε στρατιωτικές συρράξεις,
  • Η διαμάχη ανάμεσα σε Παλαιστίνη και Ισραήλ σχετικά με την εδαφική κυριαρχία τους στην ευρύτερη περιοχή,
  • Το ζήτημα του τρομοκρατικού οργανισμού ISIS μετά το τέλος των συγκρούσεων στη Συρία,
  • Το θέμα της ιδιωτικοποίησης δημοσίων υπηρεσιών και, τέλος,
  • Οι ηθικοί προβληματισμοί της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Από το Σχολείο μας συμμετείχαν με ιδιαίτερη επιτυχία, εκπροσωπώντας τον Καναδά,  πέντε  μαθήτριες και ένας μαθητής της Γ΄ τάξης: η Ιωάννα Κοεμτζή, η Αικατερίνη Ματέλλα, η Μαριάνα Νικολαΐδου, η Δέσποινα Σιδηροπούλου, η Μαρία Τουλγαρίδου και ο Τσενικίδης Σωτήριος.

Τις αντιπροσωπείες των χωρών καθοδήγησε και συντόνισε ο καθηγητής Αγγλικών Βαγγέλης Δήμος.