5th ΑTSMUN (Αrsakeia–Tositseia Schools Model United Nations)  / THE DAY AFTER
Νοέ 15 2019

Aπό 7 έως 10 Noεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το 5ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Πάτρας (5th AΤSMUN) στο οποίο συμμετείχαν μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Κάθε μαθητικό συνέδριο ΜUN διεξάγεται αποκλειστικά στα Αγγλικά και αποτελεί μια άσκηση προσομοίωσης των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον ενεργό ρόλο των πολιτών. Οι μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη ερευνούν, ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται σχετικά με διεθνή προβλήματα επικαιρότητας, ασκούν τη ρητορική ικανότητά τους μέσα από την τεκμηρίωση απόψεων και την άσκηση δημοκρατικού δημόσιου λόγου, και αναπτύσσουν δεξιότητες όπως: ανεκτικότητα, διπλωματική συμπεριφορά και στάση, κριτική σκέψη και  αλληλοσεβασμό.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι μαθητές μας ανέλαβαν ρόλους ως διπλωμάτες-απεσταλμένοι ξένων χωρών, διερεύνησαν την πολιτική των χωρών τους σε θέματα ημερήσιας διάταξης και δημιούργησαν συμμαχίες, για να προτείνουν συναινετικές λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων. Συζήτησαν φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα όπως: το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, ο ρόλος της τεχνολογίας στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, το θέμα του Κασμίρ, τα δικαιώματα των φυλακισμένων, θέματα βιοηθικής και δικαιώματα αναπαραγωγής, τα μάρμαρα του Παρθενώνα, η πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα στον ιδιωτικό τομέα, τα πλαστικά στη θάλασσα, τα ηλεκτρονικά απόβλητα στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και η τρέχουσα περιβαλλοντική πολιτική των ΗΠΑ.

Από το Γυμνάσιο συμμετείχαν οι παρακάτω 11 μαθητές της Γ΄ τάξης, εκπροσωπώντας τις χώρες  της Νορβηγίας, Ελβετίας, Λετονίας και Ιταλίας: Αλεξανδρή Κορίνα, Αναγνωστοπούλου Κατερίνα, Ασλάνη Μάγδα, Γρηγοριάδης-Κότσαλης Παναγιώτης, Καλινδέρη Εύα, Καλινδέρη Σοφία, Καραγιάννης Γιώργος, Καράταγλη Έλενα, Κασιμάτη Νάνσυ, Τσακαλίδου Αναστασία και Χριστοδούλου Στέλλα.

Αντίστοιχα, οι 12 μαθητές της Α΄ Λυκείου που εκπροσώπησαν την Ολλανδία, το Περού, την Σαουδική Αραβία και την Σουηδία ήταν οι: Aβραάμ Κωνσταντίνος, Αγραφιώτη Αναστασία, Ηλιάδου Σοφία, Ιωάννου Πέτρος, Κώστα Νικόλας, Μεντεσίδης Έκτορας, Όψιμος Νίκος, Παπαδόπουλος Σταύρος, Πράττου Βίβιαν, Σαρρής Γιώργος, Τερζής Δημήτρης και Τσαλιγοπούλου Άννα.

Τους μαθητές καθοδήγησαν και συνόδευσαν οι καθηγήτριες Αγγλικών Άννα Οικονόμου και Τότα Οικονόμου.

Congratulations, Honourable Delegates! Υou did a great job!