Οι κρόκοι … θα φέρουν την άνοιξη!
Νοέ 17 2019

Για τρίτη συνεχή χρονιά το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης
συμμετέχει στο πρόγραμμα Crocus!

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου οι  μαθητές και οι μαθήτριες του Α2 τμήματος του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια για την υλοποίηση του προγράμματος, κ. Σοφία Χαριτίδου, φύτεψαν βολβούς στον κήπο του σχολείου στο πλαίσιο του προγράμματος CROCUS. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Εκπαιδευτικού Οργανισμού της Ιρλανδίας που παρέχει στα σχολεία βολβούς κίτρινου κρόκου, για να φυτευτούν το Φθινόπωρο στη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου Εβραιόπουλων και των χιλιάδων άλλων παιδιών που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα. Τα κίτρινα άνθη του κρόκου φέρνουν στη μνήμη μας το κίτρινο άστρο του Δαβίδ το οποίο οι Ναζί υποχρέωναν τους  Εβραίους  να  φοράνε.

Πριν από τη φύτευση των βολβών τα παιδιά ενημερώθηκαν για τις θηριωδίες που έγιναν κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου απέναντι σε διάφορες ομάδες ανθρώπων που κρίθηκαν «φυλετικά κατώτερες», καθώς και απέναντι στους Εβραίους, που ήταν τα κύρια θύματα του Ολοκαυτώματος.

Το πρόγραμμα CROCUS στοχεύει  στο να γνωρίσουν οι έφηβοι τους κινδύνους των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και της μισαλλοδοξίας  και να μάθουν τις αξίες του σεβασμού και της ανεκτικότητας …

Τα κίτρινα άνθη των κρόκων που θα  ανθίσουν στα  τέλη Ιανουαρίου, κοντά στην παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου) θα μας θυμίζουν όλα τα παιδιά που δεν πρόλαβαν να ζήσουν και χάθηκαν νωρίς…

Τα κίτρινα άνθη των κρόκων θα ευωδιάσουν και το άρωμα τους θα ανοίξει τις καρδιές μας για να μπει η άνοιξη και να φωλιάσει για πάντα!

Με ανοιχτές καρδιές θα μάθουμε να βλέπουμε τον κόσμο και να του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στο διαφορετικό… και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο «αύριο».