Εκδρομή στα Γιάννενα
Απρ 25 2019

…μια πόλη γεμάτη ιστορία, φυσικές ομορφιές και νεανική ζωντάνια

Κατά το τριήμερο 11-13 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Α΄ Λυκείου στα Ιωάννινα. Η πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι ένας προορισμός που συνδυάζει πολλά στοιχεία (φυσικές ομορφιές, πολιτισμό, ιστορία), αλλά είναι και μία πολύ ζωντανή πόλη, όπου δεν πλήττει ποτέ κανείς, καθώς φιλοξενεί πολλούς φοιτητές.

Η εκδρομή μας άρχισε με επίσκεψη στο Μέτσοβο, όπου επισκεφθήκαμε την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτήριο στην πόλη. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα έργα σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων, όπως των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Γαλάνη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη, Τέτση και πολλών ακόμα, και μάλιστα ορισμένους από τους γνωστότερους πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής, αλλά και φωτογραφίες από τη ζωή των κατοίκων του Μετσόβου τα παλαιότερα χρόνια. Η δεύτερη στάση μας ήταν το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Π. Βρέλλη, που αποτελεί μία εξιστόρηση της νεότερης ελληνικής ιστορίας από τα προεπαναστατικά χρόνια ως τον πόλεμο του 1940. Οι μαθητές πράγματι εντυπωσιάστηκαν από τη ζωντάνια των εκθεμάτων και την υποβλητικότητα του χώρου.

 Η δεύτερη ημέρα του ταξιδιού μας ξεκίνησε με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, όπου ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε για την ιστορία του μαντείου και του θεάτρου.

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Ήταν πραγματικά μία ευχάριστη έκπληξη να αντικρύζουμε υπαίθρια έργα σύγχρονης τέχνης σε ένα μικρό ορεινό χωριό.

Αλλά και τα έργα μέσα στο μουσείο, κατασκευασμένα με πρωτότυπα  και ανακυκλώσιμα υλικά, που αποτύπωναν την αγάπη του καλλιτέχνη για τον τόπο του και την τέχνη του, κέντρισαν το ενδιαφέρον των μαθητών.

Μετά την επιστροφή μας στα Ιωάννινα, περάσαμε με το καραβάκι στο νησάκι της λίμνης και περπατήσαμε στα γραφικά δρομάκια του.

Η τελευταία ημέρα περιελάμβανε την περιήγησή μας στο κάστρο των Ιωαννίνων και την επίσκεψη στο πραγματικά εντυπωσιακό μουσείο Αργυροτεχνίας, όπου μέσα από ποικίλα εποπτικά μέσα μάθαμε για τα διάφορα στάδια της συγκεκριμένης τεχνικής και θαυμάσαμε κομψοτεχνήματα με περίτεχνες λεπτομέρειες.

Φυσικά, δεν έλειψε και το ψυχαγωγικό μέρος της εκδρομής, με βόλτες στους δρόμους της πόλης του Μετσόβου και των Ιωαννίνων, καλό φαγητό και τις απαραίτητες νυχτερινές εξόδους. Ήταν μία γεμάτη εκδρομή, που μας γέμισε όμορφες εικόνες και εμπειρίες και αποτέλεσε ένα ευχάριστο διάλειμμα από την πίεση των μαθημάτων.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγητές Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, Ιφιγένεια Αναγνώστου, Παρασκευή Κανελλοπούλου και Αλέξιος Κοκκάλου.