14th ΑCMUN (Αnatolia College Model United Nations of Thessaloniki)
Φεβ 19 2019

Aπό 15 έως 17 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 14ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών του Κολεγίου Ανατόλια (14th ACMUN), στο οποίο το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχε με τέσσερις αντιπροσωπίες: του Βελγίου, του Καναδά, του Κογκό και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Κάθε μαθητικό συνέδριο ΜUN διεξάγεται αποκλειστικά στα Αγγλικά και αποτελεί μια άσκηση προσομοίωσης των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον ενεργό ρόλο των πολιτών. Οι μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται σχετικά με διεθνή προβλήματα  επικαιρότητας μέσα από έρευνα, βελτιώνουν τη ρητορική ικανότητά τους μέσα από το δημοκρατικό δημόσιο λόγο και την τεκμηρίωση απόψεων και αναπτύσσουν δεξιότητες όπως ανεκτικότητα, διπλωματική συμπεριφορά και στάση, κριτική σκέψη,  αλληλοσεβασμό.

Οι διπλωμάτες-απεσταλμένοι μας διερεύνησαν την πολιτική των χωρών τους σε θέματα ημερήσιας διάταξης, ταυτίστηκαν με ηγετικούς ρόλους, συζήτησαν διεξοδικά φλέγοντα ζητήματα στo πλαίσιο των οργάνων του ΟΗΕ και δημιούργησαν συμμαχίες για να προτείνουν συναινετικές λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων.

Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε η Σαπανίδου Κατερίνα ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πρόεδροι όλων των επιτροπών επιλέγονται κατόπιν γραπτού διαγωνισμού και προσωπικής συνέντευξης.

Επίσης, ο Καραθάνος Κωνσταντίνος διέπρεψε ως ο καλύτερος απεσταλμένος στo Συμβουλευτικό Σώμα. Αντίστοιχα, διακρίθηκαν η Κασακόγια Αναστασία για τη συμμετοχή της στην Επιτροπή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών και Πολιτιστικών Θεμάτων, και ο Παπαδόπουλος Νικήτας για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Από την Α΄ Λυκείου συμμετείχαν οι μαθητές:  Βεκόπουλος Απόστολος, Βελιτσκάκης Γιώργος, Γιαννιώτης Ανδρέας, Δακουράς Θεόδωρος, Ηλιάδου Ειρήνη, Καραθάνος Κωνσταντίνος, Κασακόγια Αναστασία, Κολυμπιώτης Ζήσης, Κοσμίδου Ίρις Δέσποινα, Κωνσταντίνου Αλεξάνδρα, Μ. Π., Παναγιωτίδου Ιφιγένεια, Παπαδόπουλος Νικήτας, Παπαοικονόμου Σοφία, Σφήκα Ελισάβετ, Τολίκα Άννα, Τούλιου Ελένη, Τσούρλος Θεόδωρος, Χριστοδούλου Κωνσταντίνα.

Από την Β΄ Λυκείου συμμετείχαν οι μαθητές:  Σ. Δ., Σαπανίδου Αικατερίνη.

Μπράβο παιδιά σε όλους σας! Πάντα επιτυχίες!