mythos by…
Ιούλ 10 2018

απολογισμός προγράμματος “Εικονικής Επιχείρησης”

Για 2η συνεχόμενη χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε στο πρόγραμμα  «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (SEN/JA Greece). Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Λυκείου, που εκπόνησαν την Ερευνητική Εργασία με θέμα «Δημιουργώ την δική μου επιχείρηση», δημιούργησαν την εταιρεία mythos by, μια εταιρεία με την προσφορά ενθυμίων κατασκευασμένων από Έλληνες καλλιτέχνες, με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, που έχουν στόχο να δημιουργήσουν μια γέφυρα σύνδεσης με τις μνήμες και αναμνήσεις του καταναλωτή, ενώ παράλληλα τον κάνουν συμμέτοχο σε μια φιλανθρωπική δράση.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, ακολουθώντας διάφορες τεχνικές έρευνας και brainstorming, αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν  στον χώρο δημιουργίας ενθυμίων με στόχο την ανάδειξη των αντικειμένων που δημιουργούν νέοι καλλιτέχνες εμπνεόμενοι από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Εθελόντρια εταιρεία και αρωγός στην προσπάθεια της ομάδας ήταν η εταιρεία «hellofrom»,  μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη επιχείρηση στον χώρο των ενθυμίων. Οι συνιδρυτές της εταιρείας , ο κ. Κωνσταντίνος Δρακώτης και η κα Ρωξάνη Φαλτζή, από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν τους μικρούς επιχειρηματίες μιλώντας τους  για τις βασικές αρχές του μάρκετινγκ και για την ανάγκη των ανθρώπων να διατηρούν τις εμπειρίες τους μέσω της αγοράς αναμνηστικών. (προηγούμενη ανάρτηση εδώ)

Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για την επίτευξη των στόχων της επιχείρησης διοργανώθηκε bake sale στον χώρο του σχολείου μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες πωλούσαν είδη ζαχαροπλαστικής στους συμμαθητές τους, προσφέροντας παράλληλα δωρεάν σελιδοδείκτες με το λογότυπο της εταιρείας mythos by προκειμένου να διαφημίσουν την εταιρεία τους.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία των παιδιών είχε μια επιτυχημένη παρουσία στις  χριστουγεννιάτικες εορταγορές  τόσο του Δημοτικού  όσο και του Γυμνασίου-Λυκείου.  Παράλληλα με αυτήν την δραστηριότητα, η εθελόντρια εταιρεία μας πρόσφερε δικά της είδη, τα οποία και κληρώθηκαν στους  πελάτες μας.

Όλα πήγαιναν καλά και πήγαν ακόμα καλύτερα όταν τα παιδιά δέχθηκαν μία πρόταση να αναλάβουν να σχεδιάσουν ενθύμια για τους απόφοιτους της Γ’ Λυκείου του σχολείου μας. Μετά από έρευνα που έκαναν οι μαθητές και οι μαθήτριες,  για να δημιουργήσουν τα πιο ιδιαίτερα αναμνηστικά για αποφοιτήσεις, επέλεξαν να συνεργαστούν με την εταιρεία PHEE που είναι πολύ κοντά στη δική τους φιλοσοφία και να αγοράσουν από αυτήν ένα κουτί, το οποίο είναι κατασκευασμένο από τα νεκρά φύκια της Ποσειδωνίας και από βιολογικές ρητίνες. Μέσα σε αυτό τοποθέτησαν χώμα από τα Στάγειρα, την πατρίδα του Αριστοτέλη, για να συνδέει τους απόφοιτους με τη σκέψη ενός από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους. Παράλληλα, οι απόφοιτοι που αγοράζουν το συγκεκριμένο αναμνηστικό, συνδέονται μεταξύ τους μέσω της εφαρμογής της «mythos by» και επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με την εταιρεία και παρακολουθούν όλοι μαζί την εξέλιξη ο ένας του άλλου. Μια ιδέα που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη σημαντική βοήθεια του κ. Δημήτρη Δημητριάδη Business Development Director της εταιρείας Brainbox Technology. Ομόφωνα οι μαθητές και οι μαθήτριες αποφάσισαν τα έσοδα να διατίθενται σε φιλανθρωπικές δράσεις, οι οποίες επίσης επικοινωνούνται μέσω της εφαρμογής. Ήταν ένα παράδειγμα μιας δυναμικής επιχείρησης, στην οποία η πρώτη καλή ιδέα δημιουργεί μία νέα. Το καταναλωτικό κοινό εκφράζει την επιθυμία του και η επιχείρηση εξελίσσεται, αναπτύσσεται και σε αυτή την περίπτωση, εξειδικεύεται.

Η χρονιά σημαδεύτηκε από ποικίλες εξορμήσεις, που στόχο είχαν να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και κυρίως να τους “μυήσουν στον κόσμο των μεγάλων” με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται αυτό:

  • Επίσκεψη στην ιστορική στοά του παλιού ταχυδρομείου της πόλης, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία “TOMS”. Τους μαθητές υποδέχθηκε και ενημέρωσε ο κ. Γιώργος Λάπας, Store Manager, για την ιστορία και την δράση της εταιρείας, καθώς και για την νέα τάση που κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά και ονομάζεται «φιλανθρωπικός καπιταλισμός». Συμβουλή του ήταν να δώσουν τα παιδιά έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας τους mythos by και να προσφέρουν με αυτό τον τρόπο σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. (προηγούμενη ανάρτηση εδώ)
  • Επίσκεψη στο ιστορικό κτήριο Μπενσουσάν Χαν προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της ομάδας από τον κ. Στέλιο Ντοκούζ για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας ενός χώρου που συνδυάζει τον εμπορικό χαρακτήρα με το πολιτιστικό έργο.
  • Επίσκεψη στην ελληνική πολυβραβευμένη start up επιχείρηση elektronio. Ο κ. Παντελής Ζάρκος και η κ. Άννα Χλιούρα, συζήτησαν με τα μέλη της ομάδας για τους στόχους και τις προοπτικές ανάπτυξης σημερινών επιχειρήσεων που είναι προσανατολισμένες στην καινοτόμο δράση και βιωσιμότητα, καθώς και για τον ρόλο των social media σε αυτήν την προσπάθεια. (προηγούμενη ανάρτηση εδώ)
  • Συζήτηση με τον κ. Δημήτρη Δημητριάδη, Business Development Director της εταιρείας Brainbox Technology, στον χώρο του σχολείου μας, για τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείου ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

Αποκορύφωμα του προγράμματος αποτέλεσε η συμμετοχή μας  στην  Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκη 2018 – Trade Fair 2018 που διεξήχθη την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 στο Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos. Πάνω από 600 μαθήτριες και μαθητές, 15 έως 18 ετών, από 40 Γυμνάσια και Λύκεια αλλά και Ειδικά Σχολεία, από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, το Διδυμότειχο, τα Ιωάννινα, τις Σέρρες, την Καβάλα, την Κοζάνη, την Κατερίνη, την Πέλλα, το Κιλκίς, την Καστοριά και τα Τρίκαλα αλλά και τη Ρόδο, συμμετείχαν στην συγκεκριμένη εκδήλωση και κατέπληξαν με τις καινοτομίες, τον επαγγελματισμό και τον ενθουσιασμό τους, το κοινό, τους προσκεκλημένους και την κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece.  Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, γεμάτοι κέφι και όρεξη, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους  σε μια προσπάθεια προώθησης και διαφήμισης της εταιρείας τους.

2

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή των παιδιών στην Εξέταση Πιστοποίησης Επαγγελματικών Δεξιοτήτων, που αποτελεί μια διεθνή πιστοποίηση, η οποία υλοποιείται από τα μέλη του δικτύου Junior Achievement Europe σε όλη την Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, για το τρέχον σχολικό έτος, περισσότερα από 30 σχολεία και 450 μαθητές έχουν λάβει μέρος στην Τελική Εξέταση της Πιστοποίησης Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων. Τα περισσότερα μέλη της  mythos by πιστοποίησαν ότι έχουν αποκτήσει θεωρητική και πρακτική γνώση καθώς και γνωστικές και πρακτικές δεξιότητες σχετικά με τις επιχειρήσεις, τα οικονομικά και τα χρηματοοικονομικά.

Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας μας είναι:

Πρόεδρος της εταιρείας: Εβελίνα Μπογιάρη
Αντιπρόεδρος: Αγγελική Παναγιωτοπούλου
Διευθυντής Πωλήσεων: Σωκράτης Ναζλίδης, Μέλη: Χριστίνα Τσιφόρη, Άγγελος Ταχτατζής
Διευθύντρια Οργάνωσης, Παραγωγής και Προμηθειών : Κατερίνα Σαπανίδου
Διευθυντής Πωλήσεων: Νίκος Σαρρής, Μέλη: Μαριλού Πρατσίδου, Μαρία Βογιατζόγλου, Γιώργος Κεδίκογλου
Διευθύντρια Μάρκετινκ: Φαίη Τσεκλίδου, Μέλος: Κατερίνα Άκογλαν
Διευθύντρια Δημιουργικού: Στέβη Τσιτσιλιάνου Μέλη: Μαριτίνα Σαμολαδά, Αγγελίνα Τρατσέλα, Αλίκη Πάντου
Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων: Μιχάλης Νικολιός, Μέλος: Νικολέτα Χαμπίμπ
Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού: Άσπα Κάππα, Μέλος: Γιώργος Κουρού

Καθοδηγήτριες  και συνοδοιπόροι των μαθητών και μαθητριών σε αυτό το “ταξίδι” ήταν η κα Νάνσυ Πιλωνά, οικονομολόγος και η κα Μπία Σφυρίδου, καθηγήτρια πληροφορικής. Και οι δύο υποστηρίζουν ένθερμα το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν να δουλεύουν σε ομάδες, να είναι «συνάδελφοι» σε μια «εταιρεία» και έτσι εντάσσονται όταν ενηλικιωθούν με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία στην αγορά εργασίας. Επίσης, κατανοούν  καλύτερα  πώς λειτουργεί η αγορά και εντοπίζουν τα ταλέντα και τις ιδιαίτερες δεξιότητές τους.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ένα άρθρο στην ηλεκτρονική εφημερίδα «επιχειρώ»  για την εταιρεία μας. http://www.epixeiro.gr/article/90598