Βαδίζοντας στο δρόμο της «χαρούμενης γνώσης» προς το 7ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο
Οκτ 17 2018

Κάθε χρόνο η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργανώνει διάφορες δραστηριότητες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες των Αρσακείων Σχολείων να πάρουν μέρος σε αυτές (Παναρσακειακό Συνέδριο, Αγώνες Λόγου και Τέχνης (Α.ΛΟ.ΤΕ.), Διαρσακειακοί Ρητορικοί Αγώνες, Μαθηματικοί Αγώνες, Ημέρα Φυσικών Επιστημών, Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών κ.ά.). Είναι κοινή η διαπίστωση, πως οι μαθητές που συμμετέχουν σε αυτές τις δημιουργικές – καινοτόμες δραστηριότητες ωφελούνται πολλαπλά, εκμεταλλευόμενοι το ιδιαίτερο προνόμιο να ανήκουν στη μεγάλη αρσακειακή οικογένεια.

Ιδιαίτερα μέσα από τη συμμετοχή τους στο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο, οι μαθητές της Β΄ και Γ’ τάξης Γυμνασίου μαθαίνουν να προβληματίζονται, να εκφράζονται, να συνθέτουν, να διαλέγονται με πανεπιστημιακούς ερευνητές ή ανθρώπους της τέχνης αλλά και μεταξύ τους. Το θέμα του 7ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου είναι: «Ο σύγχρονος άνθρωπος και η ψηφιακή τεχνολογία: προκλήσεις και προβληματισμοί». Η συμμετοχή των μαθητών στο Συνέδριο, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, μπορεί να αφορά σε ομαδικές Εισηγήσεις-Παρουσιάσεις, Μουσικά Δρώμενα, Δραματοποιήσεις, Εικαστικά (ζωγραφική σύνθεση, σχέδιο), Εκθέσεις φωτογραφίας, Ταινίες μικρού μήκους, Ρητορικά αγωνίσματα, Δημιουργική γραφή, Ψηφιακές εφαρμογές, Εργαστήρια κ.ά.

Ο ιδιαίτερος παλμός του Σχολείου μας, έτσι όπως υλοποιείται μέσα από τις δράσεις του (διδακτικές και εξωδιδακτικές), πηγάζει από ένα όραμα: να εισαχθούν οι μαθητές μας σε μια αγαπητική σχέση με τη γνώση, ώστε αυτή -αντί για στενάχωρη κι αγχωτική- να καταστεί ευρύχωρη και χαρούμενη. Η «χαρούμενη γνώση» συνδέεται πρώτιστα με τη διαδρομή και δεν εξαντλείται μόνο στον προορισμό. Χάρη στην ευρυχωρία της, δίνει το έναυσμα για τα μικρά και μεγάλα βήματα που οδηγούν στην αρμολόγηση του ψυχικού κόσμου (εντός) και την εναρμόνιση των σχέσεων (εκτός). Στα μονοπάτια της «χαρούμενης γνώσης» η πορεία δεν είναι ποτέ μοναχική. Αντίθετα, γίνεται πεδίο συνάντησης και συμπόρευσης με δασκάλους, συμμαθητές αλλά και τους γονείς. Ευχή και προσδοκία μας είναι από τη συνοδοιπορία της φετινής σχολικής χρονιάς να βγούμε όλοι πιο χαρούμενοι, πιο γνωστικοί.