5η Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών και Μουσικών Σχημάτων
Μαρ 12 2019

στο ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Θέατρο Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης

 

«Μουσικές εξαίσιες» ξεχύθηκαν από το θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 1 Μαρτίου, καθώς έξι χορωδίες από διαφορετικά σχολεία και μουσικά σχήματα παρευρέθηκαν στην 5η Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών και Μουσικών Σχημάτων, που διοργάνωσε το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης, με τη σύμπραξη του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, των Ομίλων Απογευματινών Δραστηριοτήτων και του Συλλόγου Αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης. Η μουσική αυτή συνάντηση έδωσε το ηχητικό σήμα της έναρξης στην Ανοιχτή Ημέρα των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθώς την επόμενη ημέρα τα Αρσάκεια Σχολεία, σχολεία ανοιχτά στη φιλοσοφία, την αντίληψη και τη σκέψη τους, άνοιξαν στην κυριολεξία τις πόρτες τους και παρουσίασαν το έργο και το όραμα της εκπαίδευσης που παρέχει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία σταθερά από το 1836 έως σήμερα. Στο όραμα των σχολείων μας η τέχνη, η μουσική, η αισθητική καλλιέργεια και η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών μας έχουν ξεχωριστή θέση, ακριβώς γιατί συναισθανόμαστε την παιδαγωγική ανάγκη μιας αυθεντικής και γνήσιας έκφρασης των νέων παιδιών. Σε μια εποχή που κυλά με ρυθμούς καταιγιστικούς, και αναπόφευκτα επιφανειακούς, συχνά απρόσωπους και πολύ μοναχικούς, συγκεντρώθηκαν 250 παιδιά, με όρεξη, ταλέντο και ζωντάνια, και ένωσαν τις φωνές τους σε μελωδίες, στίχους και τραγούδια..

Οι χορωδοί τραγούδησαν με κέφι και ζωντάνια τα τραγούδια του ρεπερτορίου τους που περιλάμβανε ένα τουλάχιστον τραγούδι του μεγάλου συνθέτη Μάνου Ελευθερίου, καθώς η μουσική αυτή συνάντηση ήταν αφιερωμένη στον συνθέτη που έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων τον Ιούλιο του 2018. Έτσι προλόγισε την εκδήλωση η Διευθύντρια του Λυκείου κ. Άννα Σγουρού, αναφερόμενη στον Μάνο Ελευθερίου:

«Η Μουσική άρχισε μ΄ένα τραγούδι, λέει ο Μάνος Χατζιδάκις, κι αναρωτιέται Ποιος θα μας δώσει την ελευθερία να τραγουδάμε ένα τραγούδι, που να’χει ρίζα τους αιώνες και στόχο τη στιγμή; Ένα τραγούδι που θα απελευθερώνει την ψυχή και το αίσθημα των νέων παιδιών, θα ενώνει τη φωνή τους με την παράδοση, το σήμερα και το αύριο, θα ξυπνά την ευαισθησία και τη δύναμή τους, την αυθεντικότητα της νιότης τους. Ένα τραγούδι σαν κι αυτά που έγραψε ο αόρατα προσκεκλημένος μας, Μάνος Ελευθερίου, τραγούδια που -συνδεδεμένα με στιγμές βαριές της ιστορίας και της ζωής των ανθρώπων- αναπάντεχα ταιριάζουν στις νεανικές φωνές, βρίσκουν τη θέση τους στις δικές τους ανησυχίες, τις επιθυμίες και τις χαρές τους, ανταποκρίνονται κι αναζωογονούν τελικά με τρόπο γνήσιο το συλλογικό μας αίσθημα. Κι η μουσική, η τέχνη ακριβώς αυτό παλεύει να κατορθώσει, τη συναίρεση του ατομικού με το συλλογικό, την αληθινή επικοινωνία και την κοινότητα της έκφρασης.»

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν οι χορωδίες Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου & Αποφοίτων Θεσσαλονίκης υπό τη Διεύθυνση της κ. Αναστασίας Γκίνη, της παιδικής χορωδίας «Μελωδοί Χαράς» της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως υπό τη Διεύθυνση της κ. Σοφίας Μπάλτα  – με υπεύθυνες την κ. Μαρία Χαραλαμπίδου για τη Χορωδία και κ. Χριστίνα Κεναμέα για την Ορχήστρα, του 4ουΓυμνασίου Σταυρουπόλεως  υπό τη Διεύθυνση της κ. Μαρίας Βουτσά, του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης υπό τη Διεύθυνση της κ. Ανδρονίκης Κωνσταντά, του Μουσικού Συνόλου του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης υπό τη Διεύθυνση της κ. Ανδρονίκης Σερενίδου, της Λαϊκής Χορωδίας των Χρωμάτων Δήμου Νεάπολης- Συκεών υπό τη Διεύθυνση του γνωστού καλλιτέχνη, κ. Ανδρέα Καρακότα, που μας έκανε την τιμή να ερμηνεύσει τρία τραγούδια της επιλογής του.

 Όλες οι χορωδίες ήταν υπέροχες! Θαυμάσαμε τη Χορωδία του Σχολείου μας και τις φωνές των αποφοίτων που δεν απομακρύνονται από το σχολικό τους περιβάλλον, τη χαρά και την αισιοδοξία των «Μελωδών της Χαράς», τη ζωντάνια των παιδιών του Γυμνασίου Σταυρούπολης, μας εντυπωσίασε η δεξιοτεχνία και το πάθος των παιδιών του Μουσικού Συνόλου του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά της Λαϊκής Χορωδίας των Χρωμάτων γέμισαν με τη φρεσκάδα τους το θέατρο, ενώ η μεστή φωνή του Ανδρέα Καρακότα πραγματικά απέδωσε τη δύναμη των στίχων του Μάνου Ελευθερίου.  Ωστόσο, τα μικρά μας νηπιάκια έκλεψαν την παράσταση με τις αγγελικές φωνές τους, τη φυσική χάρη και την αθωότητα των πέντε μόλις χρόνων..

Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι  «Οι ελεύθεροι και ωραίοι» σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, το οποίο τραγούδησαν όλες οι χορωδίες μαζί προσφέροντας ένα καταπληκτικό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα, καθώς η σκηνή του θεάτρου, οι διάδρομοι και οι γύρω θέσεις γέμισαν κυριολεκτικά από τους χορωδούς… Αυτό το μουσικό συναπάντημα  ήταν, άλλωστε, ο στόχος και η προσδοκία και αυτής της χορωδιακής συνάντησης στο Αρσάκειο. Με τις φωνές των χορωδών ενώθηκαν και οι φωνές όλων των καλεσμένων και όλοι μαζί απόλαυσαν και συναισθάνθηκαν τη δύναμη της μουσικής. Σιγοτραγουδώντας τους στίχους «οι ελεύθεροι και ωραίοι ζουν σε κάποιες φυλακές»  έφυγαν  όλοι από το θέατρο έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις για το Σχολείο μας.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Οργανωτική Επιτροπή, που αποτελούν η μουσικολόγος Αναστασία Γκίνη, η οποία επιπλέον δίδαξε και διεύθυνε τη Χορωδία του Σχολείου μας, οι φιλόλογοι Βίκτωρ Βαβαρούτσος και Σοφία Χαριτίδου, καθώς και ο χημικός Βασίλης Μυλωνάς που συμμετείχε και στην ορχήστρα. Πολύτιμη ήταν η προσφορά των γονέων, αλλά κυρίως η συμβολή των εθελοντών μαθητών και μαθητριών του Σχολείου μας, που πρόθυμα ανέλαβαν την υποδοχή και τη φιλοξενία των επισκεπτών. Το πρόγραμμα   και τα πολύχρωμα – ευφάνταστα έντυπα  της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο καθηγητής καλλιτεχνικών Θοδωρής Σπανός. Η βοήθεια των εκπαιδευτικών του σχολείου, που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στη διοργάνωση, καθώς και των τεχνικών, ήταν όπως πάντα σημαντική. Και βέβαια, θα πρέπει να επαινέσουμε την εξαιρετική παρουσίαση του προγράμματος από τους δύο απόφοιτους του Σχολείου μας, τον Βασίλη Δημόκα, φοιτητή ΜΜΕ ΑΠΘ, και την Ιωάννα Σβώλη  φοιτήτρια ΠΑΜΑΚ που με ευφυή σχόλια συντόνισαν την πολύωρη εκδήλωσή μας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση και την επιτυχία της 5ης Διασχολικής Συνάντησης Χορωδιών του Αρσακείου Θεσσαλονίκης.

Αποσπάσματα από τη Συνάντηση θα αναρτηθούν σύντομα. Το πρόγραμμα και η αφίσα έχουν ήδη αναρτηθεί εδώ.