Αλέξης Ακριθάκης
Φεβ 19 2020

η τεχνική και η έμπνευση

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020  οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν  την έκθεση «Αλέξης Ακριθάκης τσίκι-τσίκι» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρία τμήματα και ακολούθησαν διαφορετικές διαδρομές μαζί με έμπειρους ξεναγούς της ενδιαφέρουσας και πολύπλευρης αυτής έκθεσης.
Συνόδευσαν νοερά την πορεία του Α.Ακριθάκη, ασπρόμαυρη έως πολύχρωμη, πένα και κολλάζ, ακούγοντας σχεδόν το “τσίκι τσίκι” που παρατηρούσαν στα έργα.
Μαζί με την εξέλιξη του καλλιτέχνη είδαν τις αλλαγές της εποχής που αποτέλεσαν την έμπνευσή του για τις εικαστικές δημιουργίες του από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Με αυτό το σκεπτικό άλλωστε συνδέθηκε η συγκεκριμένη διδακτική επίσκεψη με το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία», καθώς στην έκθεση προβάλλεται η σχέση του καλλιτέχνη με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της εποχής του.
Ο τίτλος «τσίκι-τσίκι»επιλέχθηκε από τον Κώστα Ταχτσή και αποδίδει τον ήχο του μολυβιού πάνω στο χαρτί κατά τη σχολαστική επανάληψη μοτίβων από μαύρο μελάνι.
Τα παιδιά στο τέλος της ξενάγησης μπήκαν και τα ίδια στο ρόλο του καλλιτέχνη ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών παιδαγωγών και εφάρμοσαν την τεχνική μικρών, επαναλαμβανόμενων μοτίβων δημιουργώντας δικά τους έργα.
Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγητές Μαρία Βέργουλα, Βασίλης Μυλωνάς και Μπία Σφυρίδου.