
Επίσκεψη της Α’ Λυκείου στην έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές και μαθήτριες της Α’ Λυκείου του σχολείου μας επισκέφθηκαν την έκθεση «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
![]() |
![]() |
Η διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της οδυνηρής επετείου της μικρασιατικής καταστροφής, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για την πόλη της Θεσσαλονίκης, μια κατεξοχήν προσφυγούπολη. Μετά το 1922 και την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, η κατεστραμμένη από την πυρκαγιά του 1917 Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων από τη Μ. Ασία (ανέρχονται σε 120.000). Οι πρόσφυγες ενσωματώθηκαν σταδιακά στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης και, ουσιαστικά, συνέβαλαν στην αναγέννησή της και στη συγκρότηση της σύγχρονης μεγαλούπολης.
![]() |
![]() |
Το θέμα των «Ξεριζωμών» προσεγγίζεται σε δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα σχετίζεται με την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα έργα του Σπύρου Παπαλουκά και του Περικλή Βυζάντιου.
Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης ο Ξεριζωμός ξεπερνά τα χρονικά και γεωγραφικά όρια της Μ. Ασίας και μας μεταφέρει σε τραγικά όμοιες καταστάσεις του πιο πρόσφατου παρελθόντος και του σήμερα, είτε στον Ελλαδικό χώρο είτε σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με την τραγωδία του απάνθρωπου παραλογισμού να συνεχίζεται σε ένα ζοφερό μέλλον. Οι μαθητές/τριες είδαν με συγκίνηση τις φωτογραφίες του Δημήτρη Μεσσίνη, ο οποίος έχει καταγράψει με τον φακό του τις δραματικές συνέπειες πολεμικών συγκρούσεων και βίαιων εκτοπισμών σε Κόσοβο, Αφγανιστάν, Σεράγεβο, Ειδομένη, Λέσβο και Κω, καθώς και την μνημειακών διαστάσεων εικαστική σύνθεση του Χρήστου Αλαβέρα «Βαδίζοντας Ανάμεσα».
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Μετά την ξενάγηση τα παιδιά ζωγράφισαν με κάρβουνο και κιμωλία τα δικά τους «έργα», τα οποία εμπνεύστηκαν από την έκθεση.
Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι φιλόλογοι Σ.Βαλταδώρου, Β.Δεμίρη, Τ.Πλατσή, ο θεολόγος Α.Νεονάκης και η βιολόγος Ο.Ντίνα.