Μια ξεχωριστή χορωδιακή εκδήλωση
Μαΐ 3 2018

4η Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών Αρσακείου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018  στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης η 4η Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών και Μουσικών Σχημάτων, που διοργάνωσε το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης, με τη σύμπραξη του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, των Ομίλων Απογευματινών Δραστηριοτήτων και του Συλλόγου Αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα από πεντακόσια άτομα συμμετείχαν και παρακολούθησαν την 4η  χορωδιακή συνάντηση, γεμίζοντας ασφυκτικά το θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο. Τριακόσια πενήντα αγόρια και κορίτσια, μέλη επτά χορωδιών από διαφορετικά σχολεία, τραγούδησαν με τις μελωδικές φωνές τους, περιλαμβάνοντας στο ρεπερτόριό τους ένα τουλάχιστον μελοποιημένο ποίημα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, όπως προέβλεπε η φετινή προκήρυξη της συνάντησης. Ποίηση και μουσική, νεανικές φωνές και ζωντάνια γέμισαν τον φιλόξενο χώρο του Σχολείου μας κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερης βραδιάς.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν οι χορωδίες του Γυμνασίου-Λυκείου Ν. Καλλικράτειας υπό τη Διεύθυνση της κ. Βασιλικής  Παπαντωνοπούλου, του 26ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης υπό τη Διεύθυνση της κ.Όλγας Ζέρβα, της Παιδικής Χορωδίας 1ου Γυμνασίου Τούμπας υπό τη Διεύθυνση της κ.Βασιλικής Κατσούκα,  της Χορωδίας και Ορχήστρας του Γυμνασίου Πολυκάστρου Κιλκίς υπό τη διεύθυνση του κ.Παναγιώτη Αποστόλου, της Παιδικής Χορωδίας 4ου & 15ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου Καμπάνη Σαμαρά και η Χορωδία Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου & ΑποφοίτωνΘεσσαλονίκης, υπό τη Διεύθυνση της κ. Αναστασίας Γκίνη. Φέτος είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε και τη χορωδία του Εννιάχρονου Σχολείου «Πνοή Αγάπης» Αργυροκάστρου  υπό τη Διεύθυνση της κ. Αικατερίνης Φώτη, που εντυπωσίασε με την τάξη, την πειθαρχία και τη άριστη εμφάνισή του. Εφηβικές και παιδικές φωνές της πολυπληθούς χορωδίας αντήχησαν δυνατά στον χώρο του θεάτρου και μετέφεραν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, καθώς τραγούδησαν  το Χριστός Ανέστηστην Ελληνική και Αλβανική γλώσσα με δικό τους μέλος.

Λίγο πρίν το διάλειμμα  ταλαντούχοι απόφοιτοι του Αρσακείου Λυκείου ερμήνευσαν ποίηση Κ. Π. Καβάφη σε δική τους μελοποίηση. Η Πολυξένη Πούλιου μελοποίησε το ποίημα Δέησις, που ερμήνευσε η Μαρία Μπαλατσούκα, ενώ ο Οδυσσέας Αλεξανδρίδης το ποίημα Διακοπή, που ερμήνευσε ο ίδιος. Ευχάριστη έκπληξη της μουσικής αλλά και καλλιτεχνικής βραδιάς ήταν η εμφάνιση της  ομάδας  Γ΄Γυμνασίου του  Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λ.Τ. Αμπελοκήπων, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ.Κυπαρησία Συμεωνίδου. Η ομάδα δραματοποίησε το ποίημα Οι Περαστικές του Κ. Ουράνη και κατέπληξε με την εκφραστικότητα, τις συντονισμένες κινήσεις, αλλά κυρίως με την ευαισθησία της ερμηνείας του ποιήματος.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, η διάθεση και το πάθος των νεαρών χορωδών και του πολυπληθούς κοινού δημιούργησαν μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα. Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι  Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά… σε στίχους Γεώργιου Δροσίνη, που έγραψε το ποίημα αυτό για μια νεαρή Αρσακειάδα. Τα μέλη όλων των χορωδιών ένωσαν τις φωνές τους και τραγούδησαν μαζί προσφέροντας ένα καταπληκτικό ακουστικό και οπτικό αποτέλεσμα, καθώς η σκηνή του θεάτρου, οι διάδρομοι και οι γύρω θέσεις γέμισαν κυριολεκτικά από παιδιά που τραγουδούσαν όλα μαζί συντονισμένα: η συνήχηση των φωνών τους, η συνεργασία κι η εγγύτητα  ήταν, άλλωστε, ο στόχος και η προσδοκία και αυτής της χορωδιακής συνάντησης του Αρσακείου.

Όλοι οι καλεσμένοι απόλαυσαν τις παιδικές φωνές και αισθάνθηκαν τη δύναμη της μουσικής, καθώς τραγούδησαν μαζί με τις χορωδίες την Ανθισμένη αμυγδαλιά. Έφυγαν από το θέατρο σιγοτραγουδώντας και έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις για το Σχολείο μας. Πολύτιμη ήταν η προσφορά των γονέων, αλλά κυρίως η συμβολή των εθελοντών μαθητών και μαθητριών του Σχολείου μας, που πρόθυμα ανέλαβαν την υποδοχή και τη φιλοξενία των επισκεπτών.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Οργανωτική Επιτροπή, που αποτελούν η μουσικολόγος Αναστασία Γκίνη, η οποία επιπλέον δίδαξε και διεύθυνε τη Χορωδία του Σχολείου μας, οι φιλόλογοι Βίκτωρ Βαβαρούτσος, Σοφία Χαριτίδου και Αντωνία Βουλγαράκη, καθώς και ο χημικός Βασίλης Μυλωνάς. Το κατατοπιστικό πρόγραμμα και τα πολύχρωμα έντυπα της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο καθηγητής καλλιτεχνικών Θοδωρής Σπανός. Η βοήθεια των εκπαιδευτικών του σχολείου, που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στη διοργάνωση, καθώς και των τεχνικών, ήταν όπως πάντα σημαντική. Όλα θα ήταν διαφορετικά χωρίς την εξαιρετική παρουσίαση του προγράμματος από τους δύο απόφοιτους του Σχολείου μας, τον Βασίλη Δημόκα, φοιτητή ΜΜΕ ΑΠΘ, και τον Κωνσταντίνο Χριστοδούλου, φοιτητή ιατρικής ΔΠΘ, οι οποίοι με κέφι και φροντίδα συντόνισαν την πολύωρη εκδήλωσή μας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους νεαρούς χορωδούς και τους αφοσιωμένους εκπαιδευτικούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους: η δική τους δυναμική και το μουσικό τους χάρισμα συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της 4ης Διασχολικής Συνάντησης Χορωδιών του Αρσακείου Θεσσαλονίκης. Καλή αντάμωση του χρόνου!

Μια πρώτη πρόχειρη επιλογή φωτογραφιών και βιντεοσκοπημένων αποσπασμάτων της εκδήλωσης αποτυπώνει μόνο λίγη από τη ζωντάνια της συνάντησης. Σε επόμενες αναρτήσεις θα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε πλουσιότερο και πληρέστερα ταξινομημένο υλικό.

φωτογραφίες…

αποσπάσματα….

 

και σε παλαιότερη ανάρτηση το πρόγραμμα της εκδήλωσης