Στην πρώτη θέση..
Ιαν 14 2018

..στους 3ους ΠεριφερειακούςΑγώνες Επιχειρηματολογίας Κεντρικής Μακεδονίας

Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 η ομάδα του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης κατέκτησε την 1η θέση στους Αγώνες Επιχειρηματολογίας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τέσσερα κορίτσια κι ένα αγόρι, η Αφροδίτη Καράταγλη, η Χρυσαλίνα Γουλή και η Αναστασία Βαλτοπούλου από την Β΄Λυκείου, μαζί με την Έλι Κουγιουμτζόγλου και τον Βασίλη Αλεξανδρή από την Α΄Λυκείου, ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους, υπερασπίστηκαν τη θέση τους και αντέκρουσαν τις απόψεις των συνομιλητών τους, με δημιουργικό κι ευέλικτο λόγο, με ήθος ρητορικό. Τα παιδιά, μέλη του ομίλου Ρητορικής του Σχολείου μας, είχαν τη συμπαράσταση στην προετοιμασία τους όχι μόνο των καθηγητών τους, των φιλολόγων Βίνιας Δεμίρη και Βίκτωρα Βαβαρούτσου, αλλά και του απόφοιτού μας, δικηγόρου πια, Ανδρέα Παπαστάθη, που από μαθητής ασκήθηκε στα ρητορικά αγωνίσματα.

Ανάμεσα σε 28 σχολεία από τη Β. Ελλάδα, η ομάδα μας κατέκτησε την πρώτη θέση μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό με «αντιπάλους» μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη. Μετά από δύο προκριματικούς γύρους, στους οποίους οι μαθητές μας αντιμετώπισαν το ΓΕΛ Κονταριώτισσας Πιερίας, με θέμα «Το σχολείο και η πολιτεία έχουν αποκλειστικά την ευθύνη για την ανάπτυξη υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς», και το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, με θέμα “Υπάρχουν πολιτισμοί ανώτεροι και κατώτεροι”, η ομάδα μας προκρίθηκε στον τελικό, έχοντας συγκεντρώσει τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία, με 992 βαθμούς. Στον τελικό γύρο υποστήριξε τη θέση του Αντιλόγου πάνω στο θέμα: «Οι τηλεοπτικές εκπομπές ανάδειξης ταλέντων ανοίγουν το δρόμο για την επαγγελματική επιτυχία» και κατέλαβε την πρώτη θέση.

Οι Αγώνες, που διεξήχθησαν στους χώρους του Λυκείου Αγίου Αθανασίου μεταξύ των Γενικών Λυκείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οργανώθηκαν από το Tμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με την Ευαγγελία Ψυχογυιού Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων Δυτικής Θεσσαλονίκης, το 1ο ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου, το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. «ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ».

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές στο Δελτίο Τύπου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας» συντελούν  στο να καλλιεργήσουν οι νέοι το ομαδικό πνεύμα, την ερευνητική στάση απέναντι στα πράγματα και την κριτική τους σκέψη και να εκφράσουν άποψη για θέματα επίκαιρα και διαχρονικά, αρθρώνοντας τεκμηριωμένο και αισθητικά άρτιο λόγο, στοχεύοντας στην προαγωγή του δημοκρατικού διαλόγου και τη δημιουργία συνειδητοποιημένων, ενεργών πολιτών. Επιπρόσθετα, οι Αγώνες Επιχειρηματολογίας προωθούν τη δημιουργική συμμετοχή των μαθητών στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι ενώπιον κριτών και κοινού, επιβραβεύοντας την προσπάθειά τους και ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους.   

Στους φετινούς Αγώνες συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από 28 Δημόσια και Ιδιωτικά Λύκεια της Κεντρικής Μακεδονίας, συγκεκριμένα από τα: 2ο ΓΕΛ Έδεσσας, 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, 2ο ΓΕΛ Κατερίνης, 4ο ΓΕΛ Κατερίνης, ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου, Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ΓΕΛ Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσ/νίκης, Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσ/νίκης, 3ο ΓΕΛ Βεροίας, ΓΕΛ Εχεδώρου, 1ο ΓΕΛ Νάουσας, 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος», 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου, 4ο ΓΕΛ Ευόσμου, 1ο ΓΕΛ Αγ. Αθανασίου, 1ο ΓΕΛ Ανατόλια, 2ο ΓΕΛ Ανατόλια, ΓΕΛ Χαλάστρας, ΓΕΛ Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, 1ο ΓΕΛ Ευόσμου, 15ο ΓΕΛ  Θεσσαλονίκης, 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, 1ο ΓΕΛ Χαλκηδόνας, 1ο ΓΕΛ Ελευθερίου Κορδελιού, ΓΕΛ Αξιού, ΓΕΛ Ν. Καλλικράτειας, ΓΕΛ Κονταριώτισσας Πιερίας.

Κάθε επιτυχία των μαθητών και των μαθητριών μας στους Αγώνες Επιχειρηματολογίας, μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς επιβεβαιώνει την ουσιαστική εκπαίδευση που τα Αρσάκεια Σχολεία παρέχουν αναπτύσσοντας τη γλωσσική και νοητική δεξιότητα των νέων παιδιών και οπλίζοντάς τα με δεξιότητες χρήσιμες και ωφέλιμες για την πορεία τους.