Νότες Χριστουγέννων και φέτος..
Ιαν 19 2018

…γιατί Χριστούγεννα χωρίς Νότες Χριστουγέννων δεν υπάρχουν

Το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσαν και φέτος μεγάλη φιλανθρωπική εορταγορά, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017.

Μαθητές και μαθήτριες, γονείς, απόφοιτοι και πολύ κόσμος επισκέφτηκαν την όμορφη εορταγορά από τις τέσσερις το μεσημέρι έως τις εννιά το βράδυ και στήριξαν το φιλανθρωπικό μας παζάρι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο.

Φέτος τα Χριστούγεννα στηρίζουμε το Χαμόγελο του Παιδιού, τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης, τον Πολιτιστικό-Μορφωτικό Σύλλογο «Ελπίδα» στο Δροσερό της Ξάνθης και τα παιδιά των προσφύγων που ζουν στην πόλη μας.

Μυρωδιές διάχυτες από φρεσκοψημένες, νοστιμότατες κρέπες οδηγούσαν τους επισκέπτες στις αίθουσες, όπου μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, με χρώματα γαλλικά, τις έψηναν με μαεστρία, προσθέτοντας κατά παραγγελία μερέντα και ξηρούς καρπούς.

Τσάι και αγγλική συμπάθεια, νόστιμα μπισκότα, αλλά και βάφλες δίπλα στα γερμανικά λουκάνικα αποκάλυπταν την πολύγλωσση παιδεία μας.

Μαθητές και μαθήτριες πουλούσαν πίσω από τους πάγκους τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές τους, αλλά και γλυκά, κουλουράκια και κέικ που με μεράκι ετοίμασαν και πρόσφεραν οι γονείς τους. Υπήρχαν παντού στολισμένοι πάγκοι με φυσικά και χειροποίητα προϊόντα, σαπούνια, κοσμήματα, κρέμες, λικέρ, δημιουργίες από το Οικουμενικό Εργαστήρι για πρόσφυγες ΝΑΟΜΙ, δώρα και λαχνοί από την ΕΛΕΠΑΠ, εορταστικά χριστολούλουδα και πολλά γλυκά.  Στο αμφιθέτρο άχνιζε ζεστός καφές, ενώ ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προσέφερε ζεστό κρασί.

Του Σχολείου μας ήταν δυο ξεχωριστοί πάγκοι. Τον έναν είχε η καινούργια εικονική επιχείρηση που δημιούργησαν στο πλαίσιο του ΣΕΝ  μαθητές και μαθήτριες της Α΄Λυκείου, ονομάστηκε πρόσφατα myθos by και δημιούργησε ήδη πρωτότυπα αναμνηστικά ξεκινώντας τη δράση της.

Και τον άλλον τον κράτησαν τα παιδιά που στο πλαίσιο του etwinning προγράμματός τους φιλοξένησαν 12 υπέροχα παιδιά από την Ισπανία: τετράδια, κάρτες και σελιδοδείκτες με σχέδια που φιλοτέχνησαν η Αγγελίνα και ο Βάσκο, εμπνευσμένοι από τη μορφή του Δον Κιχώτη, υπογράμμιζαν την αλληλεγγύη που διακηρύσσει το πρόγραμμά τους.

Στον κεντρικό χώρο του σχολείου στήθηκαν πάγκοι με βιβλία για τα Χριστούγεννα, κάρτες πολύχρωμες και τα χειροποίητα  ρόδια της Μαρίας που εξαντλήθηκαν πριν καλά καλά στηθούν στον πάγκο. Κυρίαρχο φυσικά ήταν στο χώρο το περιοδικό του Γυμνασίου, το αγαπημένο «Νεογράφημα» στη συνολική ετήσια έκδοσή του με τα τεύχη όλης της χρονιάς που αποτυπώνουν τη νεανική ζωντάνια των συντακτών του. Το “Νεογράφημα” έγινε το ανάρπαστο Best seller!

Τα φούτερ του Γυμνασίου έκλεψαν τις καρδιές των μαθητών που απέκτησαν έτσι το δικό τους ξεχωριστό φούτερ, διακριτικό του Σχολείου τους.

Οι Όμιλοι των Απογευματινών Δραστηριοτήτων ήταν επίσης εκεί, με αρώματα φτιαγμένα από τα παιδιά, λαχνούς και δώρα.

christmas_bazzar_2017

Δεν έλειψε και το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης με τη χορωδία του Αστρινίδειου Ωδείου υπό τη διεύθυνση της κ. Κατσούκα να σηματοδοτεί την έναρξη του. Τα παιδιά-χορωδοί με κόκκινα αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια τραγούδησαν και μας έκαναν να θυμηθούμε τα χρόνια που και μεις -παιδιά τότε- βγαίναμε στους δρόμους και λέγαμε τα κάλαντα.

Τελικά όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας…

Ακολούθησε  η πολυμελής χορωδία του Αρσακείου Γυμνασίου με εφηβικές καθαρές φωνές που τραγούδησαν  χαρούμενα ελληνικά και ξένα κάλαντα  προς τιμήν των φιλοξενουμένων μας Ισπανών. Η μουσικός του σχολείου μας, Αναστασία Γκίνη έκανε το θαύμα της και συντόνισε εξαιρετικά τόσες  φωνές… Και βέβαια οι δώδεκα Ισπανοί του προγράμματος etwinning μαζί με τους καθηγητές τους τραγούδησαν ισπανικά κάλαντα με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο…

Δυο μαθήτριες, η Ασπασία και η Εβελίνα, χόρεψαν σε ρυθμούς λάτιν. Και στη συνέχεια, τα μεγαλύτερα παιδιά του Αρσακείου Λυκείου, με το δικό τους εξαιρετικό Μουσικό Σύνολο Ορχήστρας και Χορωδίας, υπό τη διεύθυνση πάντα της κ. Γκίνη,  πρόσφεραν κι αυτά με τη σειρά τους ποιοτική μουσική απόλαυση.

Οι εκπλήξεις πότε  δε λείπουν! Έτσι ο δημοφιλής πια και γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό Κωνσταντίνος Νότας  έκανε την εμφάνισή του ως παλαιός απόφοιτος …και βρέθηκε με το μικρόφωνο στο χέρι να τραγουδά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και να ξεσηκώνει τόσο τους Έλληνες, όσο και τους καλεσμένους Ισπανούς με το διάσημο despasito!

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα νέο μουσικό σύνολο αποτελούμενο από τη Μαρία Αγγελοπούλου,  την Άννα Πιτούλια και τον Γιάννη Τσούρλο, που ξεδίπλωσαν τα ταλέντα τους τραγουδώντας  με  ζωντάνια  χριστουγεννιάτικα και άλλα. Στα βίντεο που ακολουθούν αποτυπώνεται το ταλέντο και το κέφι των παιδιών..


festivities2017

Κι ο επίλογος ανήκει στον Αλέξανδρο Παπαστεργίου:

Καλή εσπέραν άρχοντες

παζά-παζάρι αρχινάει,

κι όποιος αυτό επισκεφτεί

χιλια, χίλια γλυκά θα φάει.

Το περιμένουν με χαρά

μεγάλοι και παιδάκια,

όλοι για τούτο συζητούν

σε δρόμους και σοκάκια….

Καλή χρονιά σε όλους..  Και του χρόνου…