Στους δρόμους της Μακεδονίας
Μαΐ 18 2023

 Διήμερη εκδρομή της Α΄ Λυκείου σε Καβάλα και Δράμα

Στις 4 και 5 Μαΐου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου πραγματοποίησαν διήμερη εκδρομή στη Δράμα και στην Καβάλα. Όλα τα παιδιά περίμεναν με χαρά τη στιγμή της σχολικής εκδρομής. Με καλή διάθεση και κλίμα ενθουσιασμού τα παιδιά έκαναν την πρώτη στάση κοντά στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα για να δουν και να θαυμάσουν το λιοντάρι της Αμφίπολης, ένα κορυφαίο έργο της αρχαίας ελληνικής πλαστικής του 4ου αιώνα π.Χ., το μνημείο-σύμβολο της Μακεδονικής γης.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα ευρήματα της ξύλινης γέφυρας κοντά στις όχθες του ποταμού, ένα σπουδαίο τεχνικό έργο, ηλικίας 2.500 ετών, που μνημονεύεται στον Θουκυδίδη. Πάνω της περπάτησε ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας, όταν κυρίευσε την Αμφίπολη το 424 π.Χ., αργότερα ο Φίλιππος Β’ και οι επίγονοί του καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου, ενώ στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους το 49/50 μ.Χ., πέρασε από εκεί ο Απόστολος Παύλος πηγαίνοντας από τους Φιλίππους στη Θεσσαλονίκη. Η γέφυρα ένωνε τις όχθες του ποταμού Στρυμόνα συνδέοντας την πόλη με το λιμάνι και ο ρόλος της στην οικονομική και εμπορική ανάπτυξη της πόλης ήταν σημαντικός. Σήμερα έχουν σωθεί 101 πάσσαλοι, που αποτελούσαν την υποδομή της γέφυρας. Ακολούθησε η επίσκεψη στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης. Στην έκθεση του Μουσείου μπορεί κανείς να γνωρίσει την ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της άμεσης περιοχή της.


Άφησαν για λίγο το παρελθόν και ακολουθώντας το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής τους εκδρομής τα παιδιά κατευθύνθηκαν στην πόλη της Δράμας, με σκοπό να επισκεφτούν την βιομηχανία Raycap, μία βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας 100% ελληνικής ιδιοκτησίας. H Raycap δραστηριοποιείται παγκοσμίως με εργοστάσια στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στη Σλοβενία, και κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά των τηλεπικοινωνιακών και βιομηχανικών υποδομών. Στον εργοστασιακό χώρο ξενάγησαν και ενημέρωσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες στελέχη της εταιρείας. Στο τέλος, μετά από το κέρασμα που προσφέρθηκε στα παιδιά, ο διευθυντής της εταιρείας τα συγκέντρωσε σε έναν διαμορφωμένο χώρο συνάντησης και ξεκούρασης, προκειμένου όχι μόνο να τα ευχαριστήσει για την επίσκεψη, αλλά και να τα καθοδηγήσει στην επιλογή επαγγελματικής κατεύθυνσης, παρουσιάζοντας το είδος και το εύρος των ειδικοτήτων που έχει ανάγκη μία τέτοιου τύπου μονάδα.

Το μεσημέρι τα παιδιά περπάτησαν στην πόλη της Δράμας, στο κέντρο της πόλης και στην περίφημη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, ένα από τα 60 καλύτερα πάρκα της Ευρώπης, έναν μαγικό υδροβιότοπο, έναν πανέμορφο χώρο αναψυχής περίπου 60 στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έφτασαν στην πόλη της Καβάλας. Το βραδάκι μετά από μία βόλτα στο κέντρο της πόλης, έφαγαν όλοι μαζί στο γραφικό κέντρο της πόλης.

Την Παρασκευή το πρωί επισκέφτηκαν το οινοποιείο «Βιβλία Χώρα» που βρίσκεται στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Εκεί, ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, περιηγήθηκαν στους χώρους παλαίωσης και εμφιάλωσης και απόλαυσαν την υπέροχη θέα του αμπελώνα.

Έπειτα, τα παιδιά περιηγήθηκαν στο Πάρκο αρπακτικών, ημερόβιων και νυκτόβιων πτηνών στην περιοχή Αγορά Δράμας. Ο υπεύθυνος του πάρκου έδειξε στα παιδιά τα γεράκια, τους αετούς και τους μπούφους που εκτρέφει και τους εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους είναι αναγκαία η εκτροφή άγριων πτηνών. Μάλιστα, βοήθησε τους μαθητές και τις μαθήτριες να αγγίξουν τα πτηνά, τους μίλησε για τους τρόπους αναπαραγωγής και φροντίδας τους και τους βοήθησε να βγουν φωτογραφίες με τα ζώα του πάρκου.

Η επόμενη στάση έγινε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων στην Καβάλα, όπου τα παιδιά ξεναγήθηκαν από ειδική ξεναγό σε όλη την έκταση του αρχαιολογικού χώρου. Παρακολούθησαν την ιστορική εξέλιξη αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, συνομίλησαν με την ξεναγό, εξέθεσαν τις απορίες τους και γενικά πλησίασαν τον χώρο με την νοοτροπία του επισκέπτη που στόχο έχει να γνωρίσει το μνημείο που εκτιμά και σέβεται.
Η τελευταία στάση έγινε ξανά στην Καβάλα, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν την πόλη και συγκεκριμένα το όμορφο λιμάνι της, και να περπατήσουν στα γραφικά στενά της.

Το κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε και στην διαδρομή της επιστροφής ήταν ο αδιάψευστος μάρτυρας ότι όλοι και όλες μας περάσαμε πολύ καλά! Η αλήθεια είναι πως είχαμε ανάγκη μια τέτοια συλλογική σχολική δραστηριότητα, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σχολικής ζωής.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη σχεδιάστηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών, της Ιστορίας, των Αρχαίων Ελληνικών και της Πολιτικής Παιδείας. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγητές/τριες Γεωργία Στεφανίδου, χημικός, Κώστας Χρυσοβέργης, φυσικός, Μαρία Βέργουλα, οικονομολόγος, Παναγιώτα Νανά, φιλόλογος, και Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, καθηγήτρια Γερμανικών.