Πόλεμος, Πολιτική, Τέχνες και Πολιτισμός
Η Γ’ Λυκείου του Σχολείου μας επισκέφθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2018, κατά την δεύτερη διδακτική επίσκεψή της, την έκθεση «Η Θεσσαλονίκη στον Μεγάλο Πόλεμο – Πόλεμος, Πολιτική, Τέχνες και Πολιτισμός», στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, που έχει ως αντικείμενο τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την καλλιτεχνική παραγωγή που δημιούργησαν στρατιώτες που βρέθηκαν στη Μακεδονία κατά τη διάρκεια του Μεγάλου πολέμου.
Μας υποδέχθηκαν ο επιμελητής του Κέντρου Ιστορίας, ιστορικός κ. Τσιρώνης, και ο νομικός και συλλέκτης Γιώργος Πατιερίδης, στη συλλογή του οποίου βασίστηκε η έκθεση. Ύστερα από μία κατατοπιστική εισαγωγή για την ιστορική περίοδο και την αξία του συλλεκτισμού, τα παιδιά παρατήρησαν και σχολίασαν πρωτοσέλιδα και οπισθόφυλλα μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων και περιοδικών, με ζωγραφικές αναπαραστάσεις και φωτογραφίες από γεγονότα της Θεσσαλονίκης, απεικονίσεις της καθημερινότητας της πόλης αλλά και της υπαίθρου της, κυρίως από το Άγιον Όρος, ακουαρέλες και καρικατούρες, όλα έργα στρατιωτών-καλλιτεχνών, που υπηρέτησαν από το 1915 -1918 στην περιοχή της Μακεδονίας. Γνώρισαν τους Στρατιώτες της Ανατολής, τους «Πουαλύ» και τους «Τόμυς» (όπως ήταν τα χαϊδευτικά παρατσούκλια των γάλλων και άγγλων στρατιωτών), που μαζί με τους Ιταλούς, Σέρβους, Ρώσους, Νεοζηλανδούς, Σενεγαλέζους, Βέλγους κ.λπ., αναμείχθηκαν με τους κατοίκους της πόλης, επιδόθηκαν σε εργασίες δημοσίου συμφέροντος, που άλλαξαν τις συνθήκες διαβίωσης αλλά και τον τρόπο σκέψης και δράσης των ντόπιων.
Στον χώρο της έκθεσης συναντήσαμε την ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Κατερίνα Κρικώνη, η οποία συζήτησε μαζί μας και, μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι «ποτέ κανένας πόλεμος, πριν το 1914-1918, δεν υπήρξε αντικείμενο τόσο πλούσιας εικονογράφησης».
Με αφετηρία ερωτήσεις μαθητών μας ο συλλέκτης αναφέρθηκε στη περίοδο του Διχασμού που πρακτικά, αλλά όχι ουσιαστικά, όπως σχολίασε, ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, και μας ενημέρωσε για συγκεκριμένα έργα της συλλογής του, την απεικόνιση σκελετού ενός ζέπελιν από όπου οι ντόπιοι κατασκεύαζαν χύτρες , για τους «κηπουρούς της Θεσσαλονίκης», στρατιώτες που καλλιεργούσαν φυτά για την καταπολέμηση του σκορβούτου, και τέλος προέτρεψε τα παιδιά στη συλλογή αντικειμένων με θέματα που τους ενδιαφέρουν από τον κόσμο που τους περιβάλλει.
Στην ενδιαφέρουσα αυτή επίσκεψη τα παιδιά συνόδευσαν η φιλόλογος Γεωργία Νάνου, η πληροφορικός Μπία Σφυρίδου και η καθηγήτρια Γερμανικών Χρυσάνθη Αλεξάνδρου.