Μαθηματικά ερεθίσματα
Απρ 10 2021

στο 1ο Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ

Την Τετάρτη 7 Απριλίου, την 7η και 8η ώρα, στο πλαίσιο του μαθήματος των Μαθηματικών, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α3 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά μέρος των εργασιών του 1ου Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ με την καθοδήγηση της μαθηματικού τους Ν. Σατσλή.

Αρχικά, μέσα από ενδιαφέρουσες μαθητικές εργασίες τα παιδιά γνώρισαν την ταινία του Mobius, τη γεωμετρική ερμηνεία των οπτικών ψευδαισθήσεων και τα άπειρα δωμάτια του ξενοδοχείου του Hilbert.

Στη συνέχεια, οι μαθητές και μαθήτριες γνώρισαν τον καθηγητή του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, ενημερώθηκαν για το έργο και τα επιστημονικά ενδιαφέροντα και επιτεύγματά του και, προσπαθώντας να κατανοήσουν την αξία της λύσης που έδωσε στον για 60 χρόνια άλυτο «γρίφο του Νash», παρακολούθησαν ένα βίντεο που περιέγραφε  το «Δίλημμα του Φυλακισμένου» – ένα γνωστό παράδειγμα της θεωρίας παιγνίων και της εφαρμογής της ισορροπίας του Nash. Έχοντας, λοιπόν, ήδη αποκτήσει μια πρώτη επαφή με τη σκέψη του Κ. Δασκαλάκη, παρακολούθησαν  με πολλή προσοχή τη συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Στο τέλος, όσα παιδιά ήθελαν, δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στους μαθηματικούς γρίφους που πρόσφερε ο διαδικτυακός χώρος του Φεστιβάλ.

Στόχος της δράσης αυτής ήταν να διευρύνουν τα παιδιά την αντίληψή τους για την επιστήμη των μαθηματικών και γενικότερα των θετικών επιστημών, αλλά ταυτόχρονα να τους δοθεί η ευκαιρία να εμπλακούν με διαφορετικό τρόπο στα μαθηματικά προβλήματα. [Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στη σχετική ιστοσελίδα: εδώ ]