Μια βόλτα στη λιακάδα!
Οκτ 20 2021

 Τη χρειαζόμασταν, μας δόθηκε, τη χαρήκαμε!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 έκλεισαν για λίγο τα βιβλία, τα τετράδια και τις σημειώσεις τους και βγήκαν μια βόλτα ׄ  μια βόλτα στο φως και την ξεγνοιασιά, μια βόλτα στη γραφική και γεμάτη ιστορία Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης. Αφού χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, ακολούθησαν δύο διαφορετικές αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες διαδρομές. Η πρώτη ομάδα, με τη συνοδεία των καθηγητών Αντώνη Νεονάκη, Μπίας Σφυρίδου και Άννας Οικονόμου, επισκέφθηκε τη Μονή Βλατάδων και τη βυζαντινή εκκλησία του Όσιου Δαβίδ, θαύμασε τη θέα της πόλης από ψηλά και περιπλανήθηκε στα στενά της Άνω Πόλης ανάμεσα στα κτίσματα που διατηρούν ακόμα τον αέρα μιας άλλης εποχής.

Η δεύτερη ομάδα, με τη συνοδεία των καθηγητών Κώστα Χρυσοβέργη, Τίνας Πλατσή και Νίκου Γκριμπίζη, περιηγήθηκε στον Πύργο του Τριγωνίου ή αλλιώς Πύργο της Αλύσεως, τον δεύτερο σημαντικότερο πύργο της πόλης, ο οποίος χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και βρίσκεται στη βορειοανατολική άκρη των τειχών της. Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες απολαμβάνοντας την όμορφη θέα κατηφόρισαν παράλληλα με τα τείχη και διέσχισαν τους κήπους του Πασά. Ανάμεσα στα στενά σοκάκια συνάντησαν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ορφανού με την υπέροχη αυλή της, πιο κάτω το νεκροταφείο των Αρμενίων και τέλος το Ισλαχανέ, ένα από τα πρώτα τεχνικά και επαγγελματικά ιδρύματα για άπορα παιδιά που ιδρύθηκαν επί Τουρκοκρατίας.

Όλα τα παιδιά έχοντας απολαύσει, λουσμένα στο φως, έναν περίπατο στη μακραίωνη και πολυπολιτισμική ιστορία της Θεσσαλονίκης κατέληξαν στο ίδιο σημείο, τον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Η αλήθεια είναι πως μετά από αρκετές εικονικές περιηγήσεις και διαδικτυακές επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις, αυτή την επιτόπια ζωντανή κι αληθινή βόλτα τη χρειαζόμασταν και γι’ αυτό τη χαρήκαμε τόσο! Και εις άλλες με υγεία!