15 Μαρτίου 1943 – 15 Μαρτίου 2021
Μαρ 15 2021

1943, Παλιός Σιδηροδρομικός σταθμός  Θεσσαλονίκης

Κόσμος πολύς μαζεμένος, αμίλητος, φοβισμένος, τρομοκρατημένος… Μία μόνο βαλίτσα στο ένα χέρι με τα απαραίτητα -τι να πρωτοπάρει κανείς- και στο άλλο το εισιτήριο για το μεγάλο ταξίδι στο άγνωστο…  Τη σιωπή σπάει το σφύριγμα του τρένου και οι επιβάτες αρχίζουν να επιβιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, σε έναν χώρο που προοριζόταν για μεταφορά αλόγων… Οι πόρτες κλείνουν ερμητικά και ο εφιάλτης ξεκινά…  

Στις 15 Μαρτίου ξεκινά το πρώτο τρένο με 2800 Έλληνες Θεσσαλονικείς Εβραίους, με προορισμό το Άουσβιτς, σε ένα ταξίδι με εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Ακολουθούν  και άλλα «τρένα θανάτου». Περίπου 50.000 Έλληνες Θεσσαλονικείς Εβραίοι εκτοπίζονται άλλοι στην κόλαση του Άουσβιτς και του Μπιργκενάου  και άλλοι στο Μπέργκεν Μπέλσεν. Μόνο 2000 από αυτούς θα καταφέρουν να επιστρέψουν πίσω μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ταλαιπωρημένοι, καταρρακωμένοι και θα προσπαθήσουν -πολλοί μάταια και αδιέξοδα-  να πιάσουν το νήμα της ζωής τους από το σημείο που είχε κοπεί…

Εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τα φρικτά γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη μας. Έχουμε χρέος να διατηρούμε την ιστορική μνήμη και να διαπλάθουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες, απαλλαγμένες από φανατισμό και μισαλλοδοξία, που θα σέβονται και θα τιμούν την ανθρώπινη ύπαρξη και δεν θα επιτρέψουν  ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ να συμβούν τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα.

Για αυτόν τον λόγο συμμετέχουμε κάθε χρόνο στον Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Ψηφιακής Δημιουργίας με θέμα: «Το ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι»,  που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας. Στον διαγωνισμό του 2019-2020 το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχε με επτά ταινίες τιμώντας τη μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Πέντε από τις ταινίες του Σχολείου μας διακρίθηκαν: «Η Ξεχασμένη Ανάμνηση», «Το Ολοκαύτωμα, μια μεγάλη καταστροφή, ένα ακόμα μεγαλύτερο μάθημα», «Ένα ταξίδι Αλλιώτικο», «Τατουάζ του παρελθόντος», «Ωδή στη Σιωπή». Τα 15 βραβευμένα παιδιά περίμεναν με ανυπομονησία να πραγματοποιήσουν το ταξίδι στο Άουσβιτς, όμως οι συνθήκες της πανδημίας τους στέρησαν αυτή την εμπειρία ζωής.

Από την πλευρά μας οφείλουμε να συγχαρούμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Υπουργείου και δημιούργησαν με ζήλο, ευαισθησία και απρόσμενη κινηματογραφική ματιά τις ταινίες τους. Συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους/στις: Νανούση Παύλο, Παπαχρόνη Χρήστο, Βεκόπουλο Απόστολο, Μανωλόπουλο Ηλία, Κώστα Νικόλαο, Αθανασιάδη Αλέξανδρο, Καπελάνο Αριστείδη, Κουκούτση Αλέξανδρο, Καπετανγιώργη Αλέξανδρο, Δημόκα Μυρτώ, Ηλιάδου Σοφία, Ναϊσίδη Δημοσθένη, Παναγιωτοπούλου Λίλιαν, Παπαθανασίου Ευθαλία, Σαπιρίδου Πηνελόπη, Κουκούτση Αλκμήνη, Λάλου Ελισάβετ, Κορακά   Ευαγγελία, Τουλγαρίδου Στέλλα, Σαρρή Ελένη
και Τσαβλή Στέλλα,
μαθητές και μαθήτριες φέτος της Β΄ και της Γ΄ τάξης. Τα παιδιά υποστήριξαν οι φιλόλογοι Σοφία Χαριτίδου και Άννα Σγουρού.

Τις ταινίες των παιδιών, που τίμησαν με την προσπάθειά τους τη μνήμη των χαμένων συμπολιτών μας, τις μοιραζόμαστε μαζί σας ως ελάχιστο φόρο τιμής στη σημερινή μέρα μνήμης, και μαζί ως υπόσχεση ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας για κάθε μέρα στο παρόν και το μέλλον μας..

1. «Η Ξεχασμένη Ανάμνηση» 2. «Ένα ταξίδι Αλλιώτικο»
3. «Το Ολοκαύτωμα, μια μεγάλη καταστροφή, 

 

ένα ακόμα μεγαλύτερο μάθημα»

 

4. «Ωδή στη Σιωπή»
5.«Τατουάζ του παρελθόντος» 6«Και η γη γυρίζει»
7. «Με τα μάτια ανοιχτά»