Πολυγλωσσία και Λογοτεχνία: Μια διασταύρωση πολιτισμών
Απρ 18 2025

 30ό Γυμνάσιο # Αρσάκειο Λύκειο

Στις 4 Απριλίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Β4 του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε μια ξεχωριστή δράση στο 30ό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, αφιερωμένη στην πολυγλωσσία και την πολιτισμική συνύπαρξη. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία εντάσσεται σε εγκεκριμένο από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, στόχευε να φέρει κοντά μαθητές/τριες με διαφορετικές γλωσσικές και πολιτισμικές καταβολές, μέσα από τη λογοτεχνία και τη δημιουργική συνεργασία. Η συγκεκριμένη επίσκεψη, επίσης, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Σχολείου στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  ACTIN (Δρω και Συνδέομαι για την Ένταξη: γλωσσική εκμάθηση και πολιτισμική επίγνωση), βασικός στόχος του οποίου είναι η υποστήριξη και ένταξη παιδιών και εφήβων μεταναστ(ρι)ών στην εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στην ευρωπαϊκή κοινωνία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 30ού Γυμνασίου, πολλοί εκ των οποίων έχουν καταγωγή από διάφορες χώρες και διαφορετική μητρική γλώσσα, υποδέχτηκαν με θέρμη τους/τις συνομηλίκους/ες τους από το Αρσάκειο. Μαζί, ανέλυσαν ένα ποίημα εμπνευσμένο από τον Τρωικό πόλεμο, που συνδέεται με τη σχολική τους ύλη, ανταλλάσσοντας ιδέες, εμπειρίες και συναισθήματα.

Η καθηγήτρια του 30ού Γυμνασίου κ. Ε. Γιαννακά συνεργάστηκε άψογα μαζί μας και αξιοποίησε για τη διδασκαλία του ποιήματος διδακτικές μεθόδους κατάλληλες για πολυγλωσσικά περιβάλλοντα. Μέσα από ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες, δημιουργικούς διαλόγους και την καλλιέργεια ενσυναίσθησης, τα παιδιά προσέγγισαν το κείμενο όχι μόνο ως έργο τέχνης, αλλά και ως αφορμή για ουσιαστική επικοινωνία.

Η εμπειρία ήταν αποκαλυπτική και για τις δύο πλευρές. Οι μαθητές/τριες συνειδητοποίησαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μη φυσικοί ομιλητές/τριες της ελληνικής γλώσσας, αλλά και τη δύναμη της επικοινωνίας, όταν υπάρχει διάθεση, ανοιχτό πνεύμα και σεβασμός στη διαφορετικότητα. Η πολυγλωσσία δεν παρουσιάστηκε ως εμπόδιο, αλλά ως πλούτος· μια ευκαιρία για ανταλλαγή πολιτισμών και δημιουργία δεσμών.

Η δράση ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, καθώς οι μαθητές/τριες επικοινώνησαν ουσιαστικά, συνεργάστηκαν με ενθουσιασμό και -ελπίζουμε-απέκτησαν μια εμπειρία που θα θυμούνται με χαμόγελο και προβληματισμό. Η συνάντηση αυτή απέδειξε ότι η εκπαίδευση μπορεί να υπερβεί τα όρια της τάξης και να ανοίξει δρόμους για ουσιαστικό διάλογο, αλληλοκατανόηση και σεβασμό στη διαφορετικότητα. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος, φιλόλογος, Ειρήνη Παπαδοπούλου και η επίσης συμμετέχων στο πρόγραμμα, μαθηματικός, Νίκος Μιχαλόπουλος.