Πρωταπριλιάτικες διαδικτυακές… λογομαχίες!
Απρ 18 2022

στους Ζ’ Αγώνες Λόγου

Κατά το τριήμερο 01-03.04 2022, το Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης συμμετείχε στους Ζ Αγώνες Λόγου που διοργάνωσε διαδικτυακά το Κολλέγιο Ανατόλια, με την συμμετοχή   σχολείων από ολόκληρη την Ελλάδα. Στόχο της διοργάνωσης αποτελεί η ενημέρωση και ο προβληματισμός των παιδιών για θέματα της επικαιρότητας, η ανταλλαγή απόψεων με συνομηλίκους τους και η ανάπτυξη της κριτικής τους ικανότητας. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας έλαβαν μέρος και στα τέσσερα ρητορικά αγωνίσματα τις διοργάνωσης. Συγκεκριμένα:

Α. Το Σχολείο μας συμμετείχε με δύο ομάδες διττών λόγων (Απόστολος Ρεφανίδης, Σάββας Σαββίδης και Ελευθερία Στοϊμενίδου από την Α’ Τάξη και Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου, Γώργος Αντωνίου και Ελένη Αραμπατζή από την Β’ Τάξη). Η ομάδα της Β’ Τάξης κατετάγη έκτη (με δύο νίκες και μία ήττα), στερούμενη για τρεις μονάδες την είσοδό της στους ημιτελικούς, ενώ πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και η ομάδα της Α’ Λυκείου, η οποία σημείωσε μία νίκη. Σημειωτέον ότι οι μαθητές της Α’ Τάξης συμμετείχαν για πρώτη φορά σε ρητορικούς αγώνες. Επιπλέον, ο Γιώργος Αντωνίου κατετάγη έκτος καλύτερος ομιλητής των Αγώνων και η Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου ένατη. Τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι ομάδες των διττών λόγων ήταν τα εξής: «Τα ΜΜΕ δεν πρέπει να περιορίζονται από καμία εξουσία» (Α’ Γύρος), «Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ενισχύουν την Δημοκρατία» (Β’ Γύρος) και «Σε περιόδους πανδημίας ο εμβολιασμός των πολιτών πρέπει να είναι υποχρεωτικός» (Γ’ Γύρος).

Β. Στον αυθόρμητο λόγο διαγωνίστηκαν οι μαθητές Βασιλική Λίταινα και Γιώργος Ριτζούλης από την Α’ Τάξη. Η Βασιλική Λίταινα πέρασε ως δεύτερη καλύτερη ομιλήτρια στους τελικούς, όπου και πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, ενώ συγχαρητήρια αξίζουν και στον Γιώργο Ριτζούλη που συμμετείχε για πρώτη φορά σε ρητορικούς αγώνες. Τα θέματα τα οποία διάλεξε να αναπτύξει  η Β. Λίταινα ήταν τα εξής: «Κουράστηκα να…»«Η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής» και «Το πιο ωραίο ταξίδι ξεκινάει με…». Ο Γ. Ριτζούλης ανέπτυξε το «Μη ξεχνάς…».

Γ. Στην εκφραστική ανάγνωση συμμετείχαν ο Γιώργος Κουνδουράς και η  Ευφροσύνη Ακάση από την Β’ Τάξη, μαζί με την Ξένια Νικολάου από την Γ’ Τάξη. Ο Γιώργος Κουνδουράς πέρασε στους τελικούς της διοργάνωσης ως πρώτος καλύτερος ομιλητής, διαβάζοντας το κείμενο «Εγκώ μιλήσει καλά κάποια μέρα» του ελληνοαμερικανού συγγραφέα D. Sedaris, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της Ευφροσύνης Ακάση και της Ξένιας Νικολάου, οι οποίες διάβασαν αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Ο πατέρας μου» του ιταλού συγγραφέα Λ. Μπουσκάλια  και το διήγημα «Πόσο ήθελα» του Δ. Βουτυρά  αντίστοιχα. Η Ευφρ. Ακάση κατετάγη έβδομη καλύτερη ομιλήτρια του αγωνίσματος και η Ξ. Νικολάου δέκατη.

Δ. Στον προτρεπτικό λόγο πήραν μέρος η Αλίκη Καλλία από την Α’ Τάξη και η Ευφροσύνη Ακάση από την Β’ Τάξη, οι οποίες πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις, με την Αλίκη Καλλία να συμμετέχει για πρώτη φορά σε ρητορικούς αγώνες. Η Αλ. Καλλία προέτρεψε το κοινό με τα : «Ας μπούμε άφοβα στη νέα αναγνωστική εποχή των audio books» (Α’ Γύρος) και «Ας βάλουμε την Τέχνη στη ζωή μας» (Β’ Γύρος), ενώ αντίστοιχα η Ευφροσύνη Ακάση με το «Ας εντάξουμε την Τέχνη στα σχολεία» (Α’ Γύρος) και «Ας ενισχυθεί το εθελοντικό πνεύμα στη σχολική κοινότητα» (Β’ Γύρος).

Να σημειωθεί ότι στους αγώνες συμμετείχε και διακρίθηκε και  το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών, ενώ θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην  Συντονίστρια των Ρητορικών Αγώνων της Φ.Ε. κ. Ειρ. Τσαγκαράκη, στην Καθηγήτρια του Αρσακείου Σχολείου Ιωαννίνων κ. Χρ. Πλακούτση και στις Καθηγήτριες του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης κ. Ελ. Κόντα και κ. Μ. Πετμεζάρη, οι οποίες συμμετείχαν ως κριτές των Αγώνων. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται, επίσης, και στους κριτές – αποφοίτους των Σχολείων μας: κ. Α. Βεκόπουλο,  κ. Α. Εμμανουηλίδη, κ. Κ. Καραθάνο,  κ. Α. Παπαστάθη, κ. Α. Πεκρίδου, κ. Ν. Σαμολαδά και κ. Σ. Τριλυράκη.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες προετοίμασαν και συνόδευσαν, ενώ συμμετείχαν παράλληλα και ως κριτές, οι φιλόλογοι κ. Β. Δεμίρη και κ. Β. Βαβαρούτσος.