Η μέριμνα του σχολείου μας για την πολυδιάστατη ανάπτυξη και καλλιέργεια της προσωπικότητας των μαθητών και μαθητριών μας δεν περιορίζεται στο σχολικό ωράριο και την ύλη των διδασκομένων μαθημάτων. Κι αν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτών των μηνών μάς έχουν εμποδίσει να οργανώσουμε πολιτιστικές-διδακτικές επισκέψεις ή βραδιές πολιτισμού στον βαθμό και με τον τρόπο που συνηθίζουμε και επιθυμούμε, δεν παύουμε να αναζητούμε έναν διαφορετικό τρόπο για να δοθούν τα ανάλογα ερεθίσματα σε όλους μας. Παρακολουθούμε, λοιπόν, τις πολιτισμικές δράσεις και παροτρύνουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, μαζί με τους γονείς και τους φίλους τους, να ακολουθήσουν εναλλακτικές και παιδαγωγικά ενδιαφέρουσες προτάσεις ψυχαγωγίας, που καθίστανται αναγκαίες σε αυτήν την δύσκολη περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Έτσι, για τον Φεβρουάριο, ξεχωρίσαμε τρεις διαφορετικές διαδικτυακές διαδρομές και σας τις προτείνουμε:
I. Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο. Πρόκειται για μια επετειακή εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», που συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών, επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας.
Η συναυλία περιλαμβάνει το Κοντσέρτο για Βιολί του Μπεργκ και τη Συμφωνία Νο 9 – «Η Μεγάλη Συμφωνία» του Σούμπερτ. Οι συντελεστές περιγράφουν τα έργα αυτά, ως μία «μουσική από την καρδιά» καθώς και μία «αιώρηση από τη βαθιά θλίψη στην απέραντη χαρά». Η συναυλία ξεκινά με τη συμφωνική απόδοση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου, προς τιμήν της Ελλάδας και της επετείου της Επανάστασης, καθώς και του βρετανικού φιλελληνισμού.
Η εκδήλωση αυτή μαγνητοσκοπήθηκε στον ναό του St. Luke, μεταδόθηκε από την ΕΡΤ2 και θα είναι δωρεάν διαθέσιμη ως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 στον σχετικό σύνδεσμο ή απευθείας στο κανάλι youtube .
ΙΙ. Φεβρουάριος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ένα Μουσείο για όλους [εδώ]
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και το κεντρικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας. Με μοναδικές συλλογές αρχαίων αντικειμένων, με πλούσια δραστηριότητα και εξωστρέφεια είναι πάντα έτοιμο να καλωσορίσει τους επισκέπτες του, ακόμα κι όταν η διά ζώσης λειτουργία του έχει ανασταλεί λόγω της πανδημίας.
Έτσι, το Μουσείο μάς συστήνει ως έκθεμα του μήνα Φεβρουαρίου το πήλινο σύμπλεγμα του 1ου-2ου αι.μ.Χ. «EΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧH». Το πήλινο σύμπλεγμα παραπέμπει στον ιδιαίτερα αγαπητό -διαχρονικά και διατοπικά- αρχαίο ελληνικό μύθο του Έρωτα και της Ψυχής, ο οποίος αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα θέματα στην τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Γνωρίστε το εδώ.
Ταυτόχρονα, το Μουσείο μάς ξεναγεί στις συλλογές του με εξαιρετική φωτογράφιση και περιγραφή των εκθεμάτων του εδώ.
ΙΙΙ. Τιθασεύοντας το φως, Μια έκθεση για τη φωτογραφία στο Νόησις.
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ δίνει τη δυνατότητα για μια εξαιρετική εικονική περιήγηση στην έκθεση «Τιθασεύοντας το φως», όπου ο επισκέπτης κινείται στον χώρο, στέκεται στα εκθέματα και διαβάζει την ιστορία τους. Για όσο χρόνο είμαστε μακριά από τον φυσικό χώρο του Νόησις, ας εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία του ακολουθώντας τον σχετικό σύνδεσμο της έκθεσης.
Έως ότου μας δοθεί ξανά η δυνατότητα να επισκεφθούμε τα μουσεία, τα θέατρα και τους συναυλιακούς χώρους ζωντανά και με ασφάλεια, ας κρατήσουμε την επαφή μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.