Μια πρωτόγνωρη εμπειρία στο πλαίσιο διδακτικής περιβαλλοντικής επίσκεψης
Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 τα τμήματα Α2 και Α3 του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν, στο πλαίσιο των μαθημάτων Φυσικών Επιστημών και της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διδακτική επίσκεψη σε δασική έκταση στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης ύστερα από πρόσκληση της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί η κ. Αγγελική Γρίβα, μέλος του επιστημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας, ενημέρωσε αρχικά τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας μιας περιοχής, καθώς κάθε δέντρο και φυτό είναι προορισμένα να ευδοκιμούν σε συγκεκριμένο τόπο και κλιματικές συνθήκες. Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια που κάνει η Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας να επαναφέρει τη βελανιδιά στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, την οποία οι κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες (εγκατάσταση προσφύγων μετά από τη Μικρασιατική καταστροφή) εξοβέλισαν και μετέπειτα αντικατέστησαν με πεύκα και κυπαρίσσια.
Μετά από αυτή τη σύντομη ενημέρωση, ακολούθησε το πρακτικό μέρος της διδακτικής επίσκεψης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίστηκαν σε ομάδες και έπιασαν δουλειά! Άλλοι/ες καθάριζαν τα ήδη μαζεμένα βελανίδια από φύλλα και κλαδιά, κάποιοι/ες τίναζαν με μακριά κοντάρια τις βελανιδιές για να ρίξουν τους καρπούς τους και τους συγκέντρωναν σε μεγάλα πανιά, ενώ παράλληλα συμμαθητές και συμμαθήτριές τους μάζευαν όσα βελανίδια ξέφευγαν και τέλος, μία ομάδα έβγαζε το επάνω μέρος του καρπού ώστε να είναι έτοιμα για φύτευση. Τα βελανίδια που συγκεντρώθηκαν παραδόθηκαν στη Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να φυτευτούν στο Δασικό φυτώριο Λαγκαδά. Σε επόμενή τους εξόρμηση τα παιδιά θα επισκεφτούν το συγκεκριμένο φυτώριο, ώστε να δουν την εξέλιξη των δέντρων και να «γευτούν» τους καρπούς του κόπου τους.
Η δράση αυτή έφερε τους μαθητές και τις μαθήτριες –παιδιά της πόλης– πιο κοντά στη φύση, καθώς ασχολήθηκαν με αγροτικές εργασίες. Έτσι, εκτίμησαν τη δουλειά του αγρότη, αφού συνειδητοποίησαν πόση φυσική κούραση συνεπάγεται.
Τέλος, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη βελανιδιά και τη διαδικασία φύτευσής της, ενώ παράλληλα πρόσφεραν και εθελοντική εργασία για την αναγέννηση του δάσους, πολύτιμου για όλους μας.
Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες Ι. Αναγνώστου, Γ. Στεφανίδου και Χ. Τασιούλα.