Πολιτιστικό Πρόγραμμα 2017-2018-Τρίγλωσση Λέσχη Ανάγνωσης
Ιούν 17 2018

Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Προγραμμάτων 2017-2018 πραγματοποιήθηκε τρίγλωσση Λέσχη Ανάγνωσης με τίτλο: « Θεσσαλονίκη. Αύγουστος 1917. Ξετυλίγοντας το νήμα των γεγονότων της μεγάλης πυρκαγιάς που άλλαξε τη φυσιογνωμία ολόκληρης της πόλης». Στη Λέσχη Ανάγνωσης συμμετείχε μεικτή ομάδα μαθητών από την Γ΄ τάξη του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και την Α΄ – Β΄τάξη του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια του Πολιτιστικού Προγράμματος, οι μαθητές εξερεύνησαν την πόλη της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ου αιώνα, μελέτησαν τις διαφορετικές εθνότητες που κατοικούσαν στην πόλη την εποχή εκείνη και μυήθηκαν στις μυρωδιές και τις γεύσεις του πολυπολιτισμικού της τοπίου.
Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, οι μαθητές μελέτησαν αποσπάσματα από το βιβλίο «Το Νήμα» της Βικτόρια Χίσλοπ στα Αγγλικά και Γαλλικά, γνώρισαν τους αφηγηματικούς τρόπους της συγγραφέως, μετέφρασαν αποσπάσματα των παραπάνω βιβλίων από την αγγλική και γαλλική γλώσσα στην ελληνική και συνέκριναν τις δικές τους μεταφραστικές απόπειρες με την πλέον καθιερωμένη μετάφραση του πρωτότυπου της Χίσλοπ στη χώρα μας. Τέλος, προχώρησαν σε νοηματική ανάγνωση και στις δύο γλώσσες με παράλληλη χρήση των μεταφρασμένων αποσπασμάτων τους για τη δημιουργία δύο ταινιών.

Αγγλικό:

Γαλλικό:

Μέσα από την ομαδοσυνεργατική μέθοδο, οι μαθητές έμαθαν να δουλεύουν συλλογικά, να ανακαλύπτουν τις ικανότητες τους, να αξιοποιούν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους, να εφαρμόζουν πρακτικά τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους, να αυτενεργούν και να δημιουργούν. Επίσης, ανέπτυξαν μεθοδολογικές και ερευνητικές ικανότητες μέσα από τη χρήση πολλών και διαφορετικών πηγών και επέδειξαν κριτική στάση απέναντι στις πληροφορίες που συνέλεξαν. Τέλος, ανακάλυψαν την ιστορία της πόλης τους, και ιδιαίτερα τα γεγονότα που σχετίζονται με τη Μεγάλη Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, και αναγνώρισαν την αξία της φιλαναγνωσίας.

Τους μαθητές καθοδήγησαν και συντόνισαν η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Βασιλική Κωσταρά και η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Σοφία Καρασάββα.