Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι
Απρ 11 2019

Η γνώση είναι δύναμη

Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο διοργάνωσαν και φέτος τον διαγωνισμό δημιουργίας βίντεο με θέμα : “Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι”.

Συμμετείχαμε στον διαγωνισμό με δύο ομάδες μαθητριών και μαθητών της Α΄και Β΄Λυκείου (α’ ομάδα: Μαρία Βογιατζόγλου και Ζάχου Αργυρώ), (β΄ομάδα: Δήμητρα Καμάρη, Άσπα Κάππα και Απόστολος Βεκόπουλος). Οι ταινίες που δημιούργησαν αξιολογήθηκαν θετικά από την κριτική επιτροπή, ωστόσο δεν πήραν το εισιτήριο για το Άουσβιτς.

Οι μαθήτριες της πρώτης ομάδας είχαν την ευκαιρία να πάρουν συνέντευξη  από την επιζήσασα  κ.  Ρόζυ Σαλτιέλ και να ακούσουν με τα ίδια τους τα αυτιά τις συγκλονιστικές και απίστευτες ιστορίες από τον εγκλεισμό της στο στρατόπεδο του Μπέργκεν Μπέλζεν. Η κ. Ρόζυ Σάλτιελ δέχτηκε με μεγάλη προθυμία να δώσει μαρτυρία ψυχής, να ανασκαλέψει θλιβερές μνήμες και να διηγηθεί στα κορίτσια τις περιπέτειές της μέχρι να καταφέρει να επιστρέψει στην πατρίδα της, τη Θεσσαλονίκη.

Οι μαθήτριες και ο μαθητής της δεύτερης ομάδας πήραν συνέντευξη από τον κ. Πώλ Χάγουελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, που μίλησε για το Ολοκαύτωμα  και κατέθεσε τα τραυματικά βιώματα του πατέρα του, Λεόν Χάγουελ, ο οποίος επέζησε έχοντας περάσει τραυματικές εμπειρίες  στο στρατόπεδο  του Άουσβιτς- Μπιρκενάου.

Η νέα γενιά οφείλει να γνωρίζει τα φοβερά αυτά γεγονότα, να πάρει τη σκυτάλη μνήμης για να μη περάσουν στη λήθη, αλλά κυρίως οφείλει να προχωρήσει πέρα από την ανάμνηση και να προασπιστεί ένα κόσμο με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγχαίρουμε τους μαθητές μας για το ενδιαφέρον και το ζήλο που έδειξαν, προκειμένου να δημιουργήσουν τις ταινίες τους, κι είμαστε βέβαιοι πως πλούτισε η σκέψη κι η ψυχή τους, ώστε να σταθούν κοντά στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους σταθερά αντίθετοι σε κάθε απόπειρα διάκρισης, βίας και απάνθρωπης συμπεριφοράς. Πρώτοι αυτοί θα απαντήσουν «Ποτέ ξανά!».