Το χρονικό μιας Διαγαλαξιακής Περιπέτειας – Μέρος Α’ : Η Άφιξη
Νοέ 16 2023

Οι μαθητές/τριες του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης βιώσαν μια ξεχωριστή εμπειρία πριν από λίγες ημέρες στο σχολείο. Την ώρα που επεξεργαζόμασταν το παραμύθι «Το Κάτι Άλλο» της Kathryn Cave, Εκδόσεις Πατάκη, ένας εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε ξαφνικά και ψάχνοντας όλοι, νηπιαγωγοί και παιδιά, την πηγή του, ανακαλύψαμε δύο περίεργα πλασματάκια, που είχαν προσγειωθεί από το ανοιχτό παράθυρο σε μία από τις τάξεις μας ρίχνοντας κάτω διάφορα παιχνίδια.

Αρχικά, τα προσεγγίσαμε διστακτικά, αφού δεν γνωρίζαμε ούτε τις προθέσεις τους, ούτε την προέλευσή τους. Τα παιδιά συζητώντας μεταξύ τους έκαναν διάφορες υποθέσεις για να καταλήξουν ότι πρόκειται ,μάλλον, για δίδυμα εξωγήινα αδέλφια, που ήρθαν από κάποιον μακρινό πλανήτη του διαστήματος με τα “μαγικά τους ασανσέρ”! Το όνομά του καθενός μάλιστα αναγραφόταν στα διαστημικά τους σκάφη, ΤΚΑ1 και ΤΚΑ2.

Αποφασίσαμε να παραμερίσουμε στερεοτυπικές αντιλήψεις απέναντι στο διαφορετικό και το ξένο, όπως οι ήρωες του βιβλίου που μόλις είχαμε διαβάσει, να καλωσορίσουμε και να συμπεριλάβουμε τα ασυνήθιστα πλασματάκια στο νηπιαγωγείο μας. Τους προσφέραμε, λοιπόν, τις πρώτες βοήθειες για παν ενδεχόμενο και, όταν εκείνα άρχισαν να δείχνουν σημεία ζωής, τα μεταφέραμε στις αίθουσες διδασκαλίας για να συμμετέχουν μαζί μας στη σχολική ζωή.

Τα παιδιά πρότειναν να φιλοξενούν τους επισκέπτες μας στο σπίτι τους κάθε Σαββατοκύριακο, να προσπαθήσουν να αναπτύξουν τρόπους επικοινωνίας μαζί τους, ώστε να διηγηθούν την ιστορία τους, και να παρουσιάζουν κάθε Δευτέρα στην ολομέλεια της τάξης όσα μοιράστηκαν μαζί!

Η δραστηριότητα στοχεύει να αποτελέσει την αφόρμηση για περαιτέρω γνωστικές διερευνήσεις και να συμβάλει στη διαμόρφωση ανθρωπιστικής συνείδησης στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Με βήμα σταθερό, τις γέφυρες περνώ!» και του Καινοτόμου Προγράμματος των Αρσακείων Σχολείων «Από την ελληνική Μυθολογία στις διαστημικές αποστολές της NASA».