Φιλοσοφική προσέγγιση του αρχαίου θεάτρου: το δρώμενο, ο χώρος και ο άνθρωπος
Ιούν 2 2018

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Το θέατρο της Μίεζας και η Σχολή του Αριστοτέλη», που εκπονήθηκε κατά το τρέχον σχολικό έτος από το τμήμα Γ1 του Σχολείου μας, την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο διάλεξη με θέμα «Φιλοσοφική προσέγγιση του αρχαίου θεάτρου: το δρώμενο, ο χώρος και ο άνθρωπος». Την εισήγηση ετοίμασε και παρουσίασε στις μαθήτριες και μαθητές μας η καθηγήτρια της Τεχνολογίας και Αρχιτέκτων-Μηχανικός Αποστολία Δεμερτζή. Μέσα από τη διάλεξη και την προβολή παρουσίασης συνδέθηκε η ανθρώπινη φύση με το θεατρικό χώρο και το θεατρικό δρώμενο, και εξηγήθηκε η διαχρονικότητα και η υπερτοπικότητα του θεσμού του αρχαίου θεάτρου.

Διαβάστε παρακάτω την εισήγηση και δείτε την παρουσίαση, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια:

     

Η πρωτότυπη διάλεξη και παρουσίαση της κ. Δεμερτζή έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στα παιδιά, πράγμα που αποτυπώθηκε στα σχόλια και τις εντυπώσεις τους:  

Η παρουσίαση, με θέμα την αρχιτεκτονική και φιλοσοφική προσέγγιση του αρχαίου θεάτρου, ήταν άκρως εποικοδομητική. Μας προσέφερε ερεθίσματα για περαιτέρω μελέτη του θέματος. Εντυπωσιάστηκα από την μεταδοτικότητα της κ. Δεμερτζή και πιστεύω ότι μας ενέπνευσε να ασχοληθούμε περισσότερο με την πολιτισμική μας κληρονομιά και να εκτιμήσουμε τα βαρυσήμαντα επιτεύγματα των προγόνων μας.

Απόστολος Βεκόπουλος

Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Έμαθα πολλά πράγματα για τα αρχαία θέατρα, την αρχιτεκτονική και τη σχέση τους με τη φύση. Έμαθα για την ουτοπία και τη ετεροτοπία, κάτι που δεν γνώριζα. Επιπλέον, έμαθα ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν περί τα 800 αρχαία θέατρα.

Στρατής Καρούλης

Η σημερινή παρουσίαση πιστεύω πως ήταν εξαιρετικής σημασίας, τόσο για την κατανόηση του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων, όσο και για τρόπο με τον οποίο διασκέδαζαν. Συγκεκριμένα, μελετήσαμε τα αρχαία θέατρα, το σκεπτικό με το οποίο φτιάχνονταν, τι εξυπηρετούσε το σχήμα τους κλπ… Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ήταν φτιαγμένα μέσα στη φύση με τρόπο, ώστε να μην επιβάλλονται στους ανθρώπους, αλλά να δένουν αρμονικά με το περιβάλλον.

Γιώργος Δημούδης

Η παρουσίαση της κ. Δεμερτζή ήταν ιδιαίτερη και ξεχωριστή. Αποκτήσαμε αρκετές γνώσεις, διαπιστώσαμε ότι δεν είναι τυχαίο το κυκλικό σχήμα του θεάτρου. Εκτός από την αρχιτεκτονική, μάθαμε και για τη διαχρονικότητα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου.

Αλμπάνη Κοραλία

Μου άρεσε πολύ η παρουσίαση της κ. Δεμερτζή. Ήταν πλούσια με ενδιαφέρουσες πληροφορίες, με τεκμηριωμένο λόγο και μου έλυσε απορίες που είχα. Περάσαμε πολύ ωραία.

Ελεκίδης Μηνάς

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συσχέτιση του θεάτρου με το φυσικό περιβάλλον και η σύνδεση του σχήματός του με την φυγόκεντρο και κεντρομόλο δύναμη. Το γεγονός ότι η κ. Δεμερτζή απέφυγε να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένες αρχιτεκτονικές ορολογίες έκανε την παρουσίαση πιο εύκολη και θα ήθελα να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες.

Καραθάνος Κωνσταντίνος

Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση της κ. Δεμερτζή. Μάθαμε πολλά για το αρχαίο θέατρο, που συμπλήρωσαν όσα ακούσαμε στη διδακτική εκδρομή μας στη Μίεζα. Με εντυπωσίασαν οι προϋποθέσεις που τηρούνται για την κατασκευή ενός αρχαίου θεάτρου, καθώς και η ανάλυση των δύο εννοιών: ουτοπία και ετεροτοπία. Τέλος με εντυπωσίασε  ο μεγάλος αριθμός αρχαίων θεάτρων που υπάρχουν στον κόσμο.

Ηλιάδου Ειρήνη

Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ωραία η παρουσίαση. Μας εξήγησε τη δομή του αρχαίου θεάτρου αλλά και γιατί είναι τόσο διαδεδομένο και διαχρονικό. Μου έκανε επίσης εντύπωση πόσο εναρμονισμένο είναι με το φυσικό περιβάλλον και προσαρμοσμένο στην ανθρώπινη κοινωνική πραγματικότητα.

Γιαννιώτης Ανδρέας

Εντυπωσιάστηκα πολύ με όσα μας παρουσίασε η κ. Δεμερτζή. Άκουσα καινούργια και πρωτοπόρα πράγματα, που δεν θα είχα μάθει, νέες πλευρές της ανθρώπινης σκέψης.

Αναστασία Κασακόγια

Έμαθα ότι υπάρχει λόγος που τα αρχαία θέατρα ήταν υπαίθρια, ότι το αρχαίο θέατρο είναι σαν χωνί. Η παρουσίαση άξιζε και μου άρεσε πολύ.

Αλέξανδρος Αθανασιάδης

Όσα ακούσαμε από την κ. Δεμερτζή ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Ήταν μια εμπειρία που δεν θα είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε, αν δεν ασχολούμασταν με αυτό το Πρόγραμμα φέτος. Άξιζε και μας έδωσε πολλά.

Γεωργία Ακριτοπούλου

Η παρουσίαση της κ. Δεμερτζή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή. Μάθαμε για την ιστορία των αρχαίων θεάτρων, πως εξαπλώθηκαν σ’ όλη την Ευρώπη και την Μεσόγειο, πώς εντάχθηκαν στη ζωή των ανθρώπων. Η κ. Δεμερτζή εστίασε στην αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου, στο γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας μας που ευνοούσε το χτίσιμο αυτών των θαυμάτων. Τέλος, μάθαμε τη διαφορά ουτοπίας και ετεροτοπίας, έννοιες σε άμεση σύνδεση με το θέατρο (ετεροτοπία) και την παράσταση (ουτοπία).

Άρτεμις Γιούρου

Από την διάλεξη αυτή μάθαμε πολλά για τα αρχαία θέατρα, το πλήθος και τη διασπορά τους σε όλη τη Μεσόγειο, το σχήμα και το μέγεθός τους. Εντύπωση μου έκανε ότι βρίσκονταν σε ωραίες τοποθεσίες με εξαίσια θέα. Ήταν μια εμπειρία που άξιζε να την έχουμε.

Θόδωρος Δακουράς

Ήταν μια παρουσίαση αρκετά ωραία κι ολοκληρωμένη. Ο συνδυασμός αρχιτεκτονικής και φιλοσοφίας ήταν πού ενδιαφέρων. Έμαθα καινούργια πράγματα, καθώς εξετάσαμε το θέμα από μια ακόμη οπτική γωνία.

Κολτσάκη Βασιλική