Μια συλλογή με αυτοπροσωπογραφίες δροσερών ινδαλμάτων
Ιούν 13 2019

Ξεφυλλίστε και απολαύστε τη συλλογή, κάνοντας κλικ στο παραπάνω εικονίδιο

Με αφορμή την ολοκλήρωση των σπουδών τους στο Γυμνάσιο και την επικείμενη αποφοίτησή τους, οι μαθητές προσκλήθηκαν στο μάθημα της Τεχνολογίας να επινοήσουν και να κατασκευάσουν την αυτοπροσωπογραφία τους. Τους ζητήθηκε να παρουσιάσουν τον εαυτό τους μέσα από ένα φωτογραφικό πορτραίτο, αλλά και πιο πέρα από αυτό. Όχι, δηλαδή, σαν μια επιφανειακή αποτύπωση εξωτερικών φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών και μόνο, αλλά εμπλουτισμένο με υλικά από τη δική τους ιστορία και μυθολογία: εικόνες, σχέδια, λέξεις ή φράσεις, που να εκφράζουν τον δικό τους -πιο προσωπικό- κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, θα άφηναν πίσω τους κάτι περισσότερο από τη φευγαλέα αναμνηστική φωτογραφία, επιχειρώντας μια πληρέστερη και πιο διευρυμένη αποτύπωση όλων όσων συνθέτουν την προσωπικότητά τους.

Η δημιουργική επικόλληση όλων αυτών των στοιχείων, με την κατάλληλη ψηφιακή επεξεργασία από τους ίδιους τους μαθητές στα εργαστήρια Πληροφορικής, μετέπλασε τα φωτογραφικά πορτραίτα σε εικονογραφικά τοπία, μέσα από τα οποία αποκαλύπτεται -άλλοτε πιο ήπια ή χαμηλόφωνα και άλλοτε πιο εκρηκτικά ή κραυγαλέα- ο κόσμος των παιδιών. Η εμφάνιση και ο χαρακτήρας, τα όνειρα και οι φόβοι, τα αγαπημένα πρόσωπα και μέρη, το παρελθόν και το μέλλον, η αναλυτική ή αποφθεγματική άποψη για τη ζωή, όλα αυτά και πολλά άλλα, αποκαλύπτουν κόσμους ολόκληρους. Μέσα από το μοναδικό αλφάβητο της εικονογραφικής σύνθεσης, αναδύονται πλήθος αναγνώσεων και ερμηνειών. Το τελικό αποτέλεσμα προσφέρει σε παιδιά και μεγάλους την ευκαιρία για μια νέα ανάγνωση και βαθύτερη κατανόηση του εαυτού, του διπλανού αλλά και της γενιάς αυτών των δεκατετράχρονων παιδιών.

Ένα θερμό «ευχαριστώ» για τη σοφία της διάσωσης των δροσερών ινδαλμάτων στο τυπωμένο χαρτί, αλλά τώρα πια και στην ηλεκτρονική μορφή, σε όσους συμμετείχαν στο εγχείρημα: στην καθηγήτρια Τεχνολογίας Αποστολία Δεμερτζή που το συνέλαβε και το σχεδίασε καθοδηγώντας τους μαθητές της, στα ογδόντα δύο δημιουργικά παιδιά που το υλοποίησαν, καθώς και στην οικογένεια Αντώνη Κουδρόγλου και Κυριακής Ιωαννίδου που ανέλαβε γενναιόδωρα την οικονομική δαπάνη για την έκδοση της συλλογής.

Ξεφυλλίστε, απολαύστε και κατεβάστε τη συλλογή, κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο