Στη ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη
Νοέ 7 2018

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος που εκπονούν φέτος οι μαθητές της Ε’ τάξης του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης και του μαθήματος της Ιστορίας, τα παιδιά επισκέφθηκαν το Γαλεριανό συγκρότημα (Ανάκτορο Γαλερίου, Αψίδα Γαλερίου, Ροτόντα), καθώς και την υπαίθρια έκθεση «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018.

Αρχικά, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στη Ροτόντα, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως ναός αφιερωμένος στον Δία και στη συνέχεια λειτούργησε ως χριστιανική εκκλησία και διακοσμήθηκε με ψηφιδωτά που σώζονται έως σήμερα, ενώ στην περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. Επίσης, είδαν από κοντά τη θριαμβευτική αψίδα του Γαλερίου και τα ανάγλυφα που τη διακοσμούν, καθώς και το βασιλικό ανάκτορο. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την υπαίθρια έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου και να δουν από κοντά την ιδεατή αναπαράσταση μιας πλούσιας αστικής ελληνορωμαϊκής οικίας του 2ου έως 4ου αι. μ. Χ..

Με τη βοήθεια αναπαραστάσεων και σχεδίων των μνημείων, οι μαθητές αντιλήφθηκαν την αυθεντική εικόνα όλων των μνημείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιήγηση στο ρωμαϊκό παρελθόν της πόλης  μας δεν είχε τη μορφή μιας απλής εκπαιδευτικής ξενάγησης, αλλά είχε διαδραστικό χαρακτήρα καθώς πραγματοποιήθηκε μέσω θεατρικού παιχνιδιού. Τους μαθητές συνόδευσαν οι δάσκαλοι Συνόδιος Αβδημιώτης (Υποδιευθυντής), Γεωργία Γιάγκου, Ευδοκία Διβανέ και Γιώργος Πέικος.