Η ρητορική στο πάνθεον των καλών τεχνών
Μαΐ 15 2019

Δεν υπάρχει καταλληλότερος άνθρωπος να μιλήσει για τη ρητορική από τον κ. Οικονόμου. Όχι μόνο γιατί υπηρέτησε τους ρητορικούς αγώνες τού σχολείου επί σειράν ετών ως βασικός συντελεστής στη διοργάνωση διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών μέσων σε κάθε φάση τής διαδικασίας. Όχι απλώς γιατί θήτευσε στους ομίλους ρητορικής και θεατρικής αγωγής τού σχολείου με συνέπεια και έμπνευση. Αλλά κυρίως γιατί στην πορεία τής ζωής του έχει θέση την δημιουργική επικοινωνία στο κέντρο όλων των δράσεων: αφενός στο επάγγελμά του ως επιτυχημένος αρχιτέκτονας και αφετέρου στο «χόμπι» του ως καλλιτεχνικός παραγωγός (και συνθέτης και στιχουργός) 4 έως τώρα μουσικών δίσκων και προσφάτως ως συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Επίσης έχει ανεβάσει 2 πρωτότυπες μουσικές παραστάσεις και συνθέσει τη μουσική σε μία θεατρική παράσταση και ένα ντοκιμαντέρ. Τέλος έχει διδάξει στον όμιλο Φωτογραφίας των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερη επιτυχία. Έως τώρα…

Οι δάσκαλοί του στα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης προσκαλέσαμε τον κ. Οικονόμου να μιλήσει στους μαθητές τού Ομίλου Ρητορικής με θέμα τη σχέση ρητορικής και λογοτεχνίας. Πράγματι ο κ. Οικονόμου ήρθε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 και μας μίλησε. Και τα είπε όλα: μέσα σε δύο διδακτικές ώρες κυριολεκτικά μάγεψε το ακροατήριό του ( δασκάλους και μαθητές) με το λόγο του. Θέλεις το οικείο περιβάλλον (είναι απόφοιτος τού Αρσακείου και καθόταν στα ίδια θρανία με το κοινό του) θέλεις η αγάπη του για αυτό που κάνει, όλα συνέβαλαν στο εξαίρετο αποτέλεσμα. Η πιο ωραία στιγμή, η κορυφή τού μαθήματος, ήταν φυσικά ο διάλογος. Οι νεώτεροι βομβάρδισαν κυριολεκτικά τον παλιό με απορίες και η μαθησιακή διαδικασία απογειώθηκε.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Οικονόμου για το εκπληκτικό μάθημα και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο. Έως τότε παραθέτουμε ένα σύντομο απόσπασμα από τα λόγια του.

«Τι σχέση έχει η Αρχιτεκτονική, η Μουσική και η Λογοτεχνία; Ο αρχιτέκτονας συνθέτει το αρχιτεκτόνημα με βάση την ανθρωπομετρία. Μιλάει στην λογική ενσυναίσθηση του ανθρώπου. Λέει την αλήθεια. Ο τραγουδοποιός συνθέτει το τραγούδι με βάση τον ψυχισμό του. Μιλάει στην ψυχή του ανθρώπου. Καταγράφει την πραγματική ζωή. Ο συγγραφέας (μυθοπλασίας) συνθέτει τις λέξεις με βάση την λογική του. Μιλάει στην καρδιά του ανθρώπου. Πλάθει έναν δικό του κόσμο. Και οι τρεις συνθέτες δημιουργούν. Από το μηδέν. Ξεκινώντας από ένα λευκό χαρτί. Ξεπερνούν τον φόβο του άγνωστου. Κοινός παρονομαστής είναι η έκθεση στον άνθρωπο. Η αποδοχή του κοινού. Το δημιούργημα μένει στην αιωνιότητα από την στιγμή που θα καταγραφεί. Η αρχιτεκτονική μου έμαθε πώς να ζω. Η λογοτεχνία μου έμαθε γιατί ζω. Η μουσική είναι ένας λόγος για να ζω.»