Point of View
Μαΐ 25 2018

Στα εγκαίνια της έκθεσης Ρoint of View: σκέψεις κι εντυπώσεις

Την Παρασκευή 18 Μαΐου τα εγκαίνια της έκθεσης Ρoint of View  αποτέλεσαν μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη για χίλιους δυο λόγους..

Ο χώρος:
Εξαιρετικά φιλόξενος ο χώρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με παράδοση στη δυναμική των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως επισήμανε η Διευθύντριά του Θούλη Μισιρλόγλου, υποδέχτηκε και ανέδειξε την έκθεση σε ένα ουσιαστικό εικαστικό και μαζί παιδαγωγικό γεγονός. Τα έργα των παιδιών στάθηκαν στους τοίχους του, ανάμεσα σε έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών, όχι φυσικά διεκδικώντας την ανάλογη τεχνική ποιότητα, αλλά εκφράζοντας μια  ειλικρινή αναζήτηση, μια ευαισθησία και την αυθεντική αγάπη στην τέχνη, καταφέρνοντας όχι μόνο να συγκινήσουν, αλλά και να πείσουν μικρούς και μεγάλους επισκέπτες για τη δυναμική τους.

Η ιδέα, η σύλληψη:
Τα παιδιά γνώρισαν έργα σύγχρονων καλλιτεχνών και κλήθηκαν να τα αντιγράψουν. Τα σχεδίασαν, τα χρωμάτισαν, τα παράλλαξαν άθελα ή ηθελημένα, εξαιτίας της δικής τους δύναμης, της φαντασίας ή και της τεχνικής τους αδυναμίας. Γνώρισαν τα πρωτότυπα έργα, τα παρατήρησαν, τα αγάπησαν, τα ενέγραψαν στη συνείδησή τους και θα τα κρατήσουν οδηγούς για την αισθητική τους πορεία. Τα ίδια τα νέα έργα είναι εδώ, θα μείνουν στα σχολεία μας και θα ανανεώνουν την επαφή με τα έργα τέχνης, θα ζωντανεύουν και θα χρωματίζουν τη ματιά των παιδιών και όχι μόνο..

Η τόλμη:
Τόλμη στην επιλογή των έργων, καθώς δεν επιλέχθηκαν έργα κλασικά, αλλά έργα που συνιστούν, όπως επισήμανε με χαρά η Θούλη Μισιρλόγλου, την πρωτοπορία της εικαστικής σύγχρονης τέχνης. Η επιλογή τους από τον καθηγητή των εικαστικών των Αρσακείων Σχολείων Θοδωρή Σπανό δείχνει, πέρα από την δική του ευαισθησία και τη γνώση του για την εξέλιξη της τέχνης, την πρόθεσή του να έλθουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας σε επαφή με έργα σύγχρονα, με τεχνικές πρωτοποριακές, που προσπαθούν να εκφράσουν και να αποτυπώσουν σήμερα τον κόσμο που υποδέχεται τα παιδιά αυτά. Καλλιτέχνες, όπως  οι Yoshitomo Nara, KikiSmith, George Condo, Richard Hamilton,  Mark Horowitz, Takashi Myrakami, Claerwen James, Peter Doig, Marlene Dumas,Eric Fischl, δίπλα σε δυο έργα των Pablo Picasso  και Henri Rousseau, ενέπνευσαν τα παιδιά χαρίζοντάς τους μια νέα οπτική στην τέχνη. Μαζί κατάφεραν να ανανεώσουν τη ματιά και των μεγαλύτερων, γονιών και δασκάλων, που με έκπληξη και χαρά συναντούσαμε το σύγχρονο και πρωτοπόρο εικαστικό τους βλέμμα.

Η συνεργασία, η συλλογικότητα:
Το εγχείρημα ήταν εξαρχής παράτολμο και γοητευτικό, μια συμπαιγνία εικαστικής δημιουργίας και απόλαυσης! Καθώς τα έργα ήταν έτσι κι αλλιώς δάνεια στην έμπνευσή τους, ο τρόπος της δουλειάς των παιδιών κατάργησε κάθε έννοια «ιδιοκτησίας». Τα παιδικά και εφηβικά χέρια, κρατώντας μολύβια και πινέλα, διαδέχονταν σχεδόν ανώνυμα το ένα το άλλο και συμπλήρωναν τα βήματα ολοκληρώνοντας με σεβασμό το έργο. Δεν είχε νόημα για τους νεαρούς καλλιτέχνες που αποδέχτηκαν τους όρους της δημιουργικής αυτής εικαστικής συμπαιγνίας να διατηρήσουν ευδιάκριτα τα ίχνη μιας ατομικής δουλειάς, αλλά να δουν να δημιουργείται το έργο που θα τους γεμίσει με χαρά και ικανοποίηση. Πόσο σημαντικό παιδαγωγικά και πόσο δύσκολο να επιτευχθεί..

Η υπέρβαση των ηλικιών:
Τα χεράκια των νηπίων δίπλα στα σχεδόν ενήλικα χέρια των μαθητών και των μαθητριών του Λυκείου, χαρούμενα παιδιά του Δημοτικού, έφηβοι του Γυμνασίου, κορίτσια και αγόρια, με περισσότερο ή λιγότερο ταλέντο στη ζωγραφική και το σχέδιο, συμμετείχαν με κέφι στο παιχνίδι που ξεκίνησε ο καθηγητής τους, αναγνωρίζοντας ίσως τις διαφορετικές δυνατότητές τους, αλλά κυρίως μαθαίνοντας να εκτιμούν την διαφορετική οπτική των συμμαθητών τους ανεξάρτητα από την ηλικία ή την τεχνική ικανότητα..

Το αποτέλεσμα:
Χαρούμενο, φωτεινό, με κρυμμένο τον προβληματισμό και την ανησυχία. Κυρίως όμως παιδαγωγικά πολύτιμο στη διαδικασία και τη δημιουργική του πορεία.

Ευχαριστούμε τα παιδιά για την προθυμία και την αυθεντική τους ματιά, παιδιά του Αρσακείου Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης που τόσο δημιουργικά συνεργάστηκαν. Ευχαριστούμε πολύ το Μακεδονικό Μουσικό Σύγχρονης Τέχνης για την φιλοξενία και την ανάδειξη του παιδαγωγικού μας εγχειρήματος και φυσικά τον εμπνευστή της συμπαιγνίας Θοδωρή Σπανό.

Η έκθεση συνεχίζεται έως την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018, στο ΜΜΣΤ στον χώρο της ΔΕΘ.