Για το περιβάλλον και για τα παιδιά
Αυγ 9 2020

στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων

Αναμφίβολα, η φετινή χρονιά αποδείχθηκε ιδιαιτέρως περιπετειώδης και ενδεικτική μιας νέας μορφής σχολικής ζωής, η οποία, με αφορμή την κάλυψη πρακτικών διδακτικών αναγκών, ήρθε για να φωτίσει νέες πτυχές της διδασκαλίας και εν γένει της σχολικής ζωής. Τη σύνδεση της τυπικής σχολικής ζωής με τη νέα, ψηφιακή σχολική ζωή, σύνδεση καθόλου απλή και αυτονόητη, πέτυχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Β3 του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης. Κατάφεραν, αρχικά, να συγκροτηθούν σε ομάδα και, όταν οι συνθήκες το απαίτησαν, να ανασυγκροτηθούν σε ψηφιακή ομάδα και να φέρουν σε πέρας μετά τη λήξη των αναγκαστικών περιοριστικών μέτρων το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης που είχαν ξεκινήσει ήδη από την αρχή της χρονιάς.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Β3 του Λυκείου αποφάσισαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς να αναλάβουν δράση με διπλό στόχο: να συγκεντρώσουν όσο γίνεται περισσότερο πλαστικό και με τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν από την ανακύκλωσή του να βοηθήσουν τα παιδιά από το Χαμόγελο του Παιδιού.
Προσπάθησαν πολύ! Επέβαλαν αυστηρό πρόγραμμα ανακύκλωσης στο σπίτι τους, καθάρισαν πάρκα και κοινόχρηστους χώρους [η σχετική ανάρτηση εδώ] και ανέλαβαν προσωπικά τη διαχείριση όλου του πλαστικού από τους κάδους ανακύκλωσης του σχολείου μας. Η ποσότητα πλαστικού συγκεντρώθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σχολείου και μεταφέρθηκε με σχολικό λεωφορείο στο Πάρκο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης του Λαγκαδά. Εκεί, οι μαθητές και οι μαθήτριες, αφού ενημερώθηκαν για τις ορθές πρακτικές ανακύκλωσης των υλικών,  ανακύκλωσαν με αξιοθαύμαστη υπομονή όλο το συγκεντρωμένο υλικό [η σχετική ανάρτηση εδώ]. Τα χρήματα -σε μορφή κουπονιών- που τους προσέφερε το Πάρκο ως ανταπόδοση στην ανακυκλωτική τους προσπάθεια επέλεξαν να τα προσφέρουν στο Χαμόγελο του Παιδιού.
Κάπου εκεί, όμως, μπήκε στη ζωή μας ο ιός και η ολοκλήρωση της δράσης φάνταζε αδύνατη. Το Β3, όμως, δεν το έβαλε κάτω! Θέλησε οπωσδήποτε να ολοκληρώσει τη δράση
του! Έτσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες, μετά το πέρας των περιοριστικών μέτρων, ανέθεσαν σε ένα μόνο άτομο να κάνει τις αγορές τροφίμων, ώστε να μη δημιουργηθούν συνθήκες συνωστισμού, αλλά όλοι συμμετείχαν ψυχικά σ’ αυτήν την τόσο τρυφερή διαδικασία. Τα τρόφιμα παραδόθηκαν τελικά στην υπεύθυνη του Χαμόγελου του Παιδιού και τηρήθηκαν όλα τα προστατευτικά μέτρα προκειμένου να γίνει με ασφάλεια αυτή η παράδοση. Η Lidl Hellas και συγκεκριμένα η κ. Μαρία Ρουκούδη μάς βοήθησε πραγματικά πολύ και διευκόλυνε μέσα στις περίεργες συνθήκες του ιού τις τυπικές διαδικασίες προκειμένου όλα να γίνουν στην ώρα τους -τους ευχαριστούμε κι εμείς και τα παιδιά του Χαμόγελου. 

Έτσι, το πρόγραμμα ανακύκλωσης και στήριξης των παιδιών, το οποίο ξεκίνησε το τμήμα Β3, ολοκληρώθηκε με έναν πολύ συγκινητικό τρόπο, που προϋπέθετε ήθος, υπομονή και επιμονή. Το Β3 αποτύπωσε σε εικόνες την προσπάθειά του και μας αφηγείται την ιστορία της δράσης με το παρακάτω βίντεο:
Μπράβο παιδιά!
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β3: Αλέξανδρος Παύλου, Αριστομένης Σαμαράς, Δημήτρης Σαρηγιάννης, Αλεξία Σβάρνα, Αντωνία Σιδηροπούλου, Σίμος Σκαλίμης, Νεφέλη Σκλαβούνου, Αλκμήνη Σπηλιωτίδου, Γιώργος Σπυρίδης, Νεφέλη Σπυριδωνίδου, Ρένια Σπυροπούλου, Κώστας Στουρνάρας, Θανάσης Συράκης, Ελισάβετ Σφήκα, Αλίκη Ταρνανά, Άννα Τολίκα, Ελένη Τούλιου, Αλεξία Τριανταφυλλίδου, Όλγα Τριγωνά, Ελευθερία Τσιρανίδου, Θοδωρής Τσούρλος, Κρίστιαν Φόνης, Γιάννης Χατζηφωτιάδης, Κωνσταντίνα Χριστοδουλίδου. 

Υπεύθυνες καθηγήτριες της δράσης: Ειρήνη Παπαδοπούλου, φιλόλογος, Ολυμπία Σφυρίδου, καθηγήτρια πληροφορικής και Άννα Σγουρού, Διευθύντρια του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, φιλόλογος.