Ενσωμάτωση των μειονοτήτων στα εθνικά σχολεία: η ευρωπαϊκή εμπειρία
Μαΐ 2 2018

Την Πέμπτη, 19 Απριλίου και την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία της Εκάλης το 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Σε έναν κόσμο που αλλάζει: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η εργασία με τίτλο «Ενσωμάτωση των μειονοτήτων στα εθνικά σχολεία: η ευρωπαϊκή εμπειρία», που παρουσιάστηκε από μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του Σχολείου μας, πραγματεύεται τον ρόλο του κρατικού μηχανισμού στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία) για την ένταξη των μειονοτήτων και τις σχέσεις αλληλεπίδρασης που αναπτύσσονται στις διαπολιτισμικές σχολικές τάξεις μεταξύ των μαθητών κατά την ενσωμάτωσή τους.

Συμμετείχαν οι μαθητές της Α΄ τάξης: Κυριακή Αλεξανδρή, Ιωάννης-Παναγιώτης Δημόπουλος, Δήμητρα Καπίδου, Ελένη Καράταγλη, Δέσποινα Κατσιώκαλη, Χρήστος Κολώνιας, Βέρα Κουσίδου, Λάζαρος Λιόλιος, Βασιλεία Μητακίδου, Νικόλαος Πατσάλας, Κωνσταντίνος Σερεμέτας, Δέσποινα Σιδηροπούλου, Αναστασία Τσακαλίδου, Ματίνα Φατεσίδου και Ειρήνη Φραγκίδου, με υπεύθυνους καθηγητές τον Ευάγγελο Δήμο(Αγγλικών), Χριστίνα Φόρστερ (Γερμανικών) και Όλγα Γιώτη (Γαλλικών).

Διαβάστε την εισήγηση και δείτε την παρουσίαση, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια

     

Διαβάστε τις εντυπώσεις των μαθητών της ομάδας από τη συμμετοχή τους στο 6ο 
Παναρσακειακό μαθητικό Συνέδριο

Για την ευκαιρία που μου δόθηκε να λάβω μέρος στο 6ο Παναρσακειακό Συνέδριο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον αλλά και πολύ επίκαιρο συνέδριο που όλους μας αφορά στις μέρες μας. Άκουσα πολλές και διαφορετικές απόψεις από πολλά παιδιά που παρουσίασαν σημαντικές εργασίες και πήρα πολλές γνώσεις. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.

Βασιλεία Μητακίδου

Το Παναρσακειακό Συνέδριο ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα. Μέσα από τις εισηγήσεις μάθαμε πολλά πράγματα για ολόκληρο τον κόσμο. Το σχολείο της Εκάλης ήταν τόσο μεγάλο, που χανόσουν εκεί μέσα. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η εισήγηση με θέμα την Malala. Παρόλα αυτά και πριν να φτάσουμε στην Αθήνα, δουλέψαμε πολύ βλέποντας πολλά βίντεο και εικόνες. Τελικά, όλο αυτό μας έβγαλε ασπροπρόσωπους, καθώς η εισήγησή μας με θέμα «Ενσωμάτωση των μειονοτήτων στα σχολεία: η ευρωπαϊκή ιδέα» είχε μεγάλη επιτυχία!

Δήμητρα Καπίδου

Το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ήταν από τις καλύτερες δραστηριότητες που κάναμε φέτος με το Σχολείο μας. Δουλέψαμε το θέμα της εργασίας μας και παρουσιάσαμε και ακούσαμε τις παρουσιάσεις των άλλων παιδιών από άλλα σχολεία. Υπέροχη εμπειρία από την οποία κερδίσαμε πολλές γνώσεις. Επίσης, περάσαμε πολύ ωραία με τους συμμαθητές μας και με τα άλλα παιδιά που γνωρίσαμε εκεί. Ήταν μια τρομερή εμπειρία, καθώς ξεφύγαμε από την καθημερινότητα του σχολείου και μάθαμε πράγματα με διαφορετικό τρόπο.

Δέσποινα Σιδηροπούλου

Το Παναρσακειακό Συνέδριο για εμένα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ήταν κάτι διαφορετικό και πιο οργανωμένο και επίσημο σε σχέση με αυτό που περίμενα. Εντύπωση, επίσης, μου έκανε και το ίδιο το σχολείο που το φιλοξενούσε, λόγω του μεγέθους του. Το πιο όμορφο στοιχείο σε αυτό το σχολείο ήταν το μεγάλο θέατρο που είχε μια μεγάλη σκηνή στο κέντρο. Γενικότερα, το συνέδριο αυτό είναι κάτι που μας ανταπόδωσε τον κόπο και τη δουλειά μιας ολόκληρης χρονιάς, για αυτό και άξιζε αυτή η εμπειρία.

Έλενα Καράταγλη

Το Παναρσακειακό Συνέδριο ήταν μία πρωτόγνωρη αλλά ευχάριστη εμπειρία. Όλες οι εισηγήσεις ήταν ενδιαφέρουσες, γιατί όλες είχαν ένα διαφορετικό θέμα και ένα διαφορετικό μήνυμα να περάσουν. Όχι μόνο το Συνέδριο αλλά και όλη η εκδρομή ήταν κάτι το οποίο θα ήθελα να ξαναζήσω!

Κορίνα Αλεξανδρή