Γεωλόγοι εν δυνάμει
Φεβ 17 2020

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και διαφορετική έκθεση, με πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και εικαστικές προεκτάσεις, επισκέφθηκαν τα παιδιά του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020.
Ο λόγος για την έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» και «Τα Ορυκτά και η Τέχνη», η οποία φιλοξενείται στο νεοσύστατο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε κτίριο στο Λιμάνι, στην Προβλήτα Α’.
Η επιτυχημένη έκθεση μεταφέρθηκε στην πόλη μας από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με την υποστήριξη του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).
Αρχικά τα παιδιά παρακολούθησαν μία ταινία, στην οποία παρουσιαζόταν η ιστορία της ανθρωπότητας από την αρχαιότητα έως σήμερα σε σχέση με τα ορυκτά που ήταν στη διάθεση του ανθρώπου σε κάθε εποχή και πώς αυτή επηρεάστηκε από τη σύγχρονη τεχνολογία αλλά και την εξέλιξη της επιστήμης.
Στη συνέχεια, τα παιδιά χωρισμένα σε δύο ομάδες, ξεναγήθηκαν στην έκθεση από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, οι οποίοι τα αγκάλιασαν και ανταποκρίθηκαν άψογα στις απαιτήσεις του ιδιαίτερου κοινού τους. Οι εντυπωσιακές προθήκες με τα φυσικά ακατέργαστα ορυκτά σε συνδυασμό με τα παραγόμενα από αυτά αντικείμενα καθημερινής χρήσης ενθουσίασαν τους γεμάτους απορίες επισκέπτες που συνειδητοποίησαν ότι τα ορυκτά αποτελούν μέρος της ζωής των ανθρώπων και βρίσκονται παντού γύρω μας.
Στη διαδραστική εγκατάσταση που αφορούσε το ανθρώπινο σώμα διαπίστωσαν ότι ακόμη και στον οργανισμό μας υπάρχουν σπάνια μέταλλα σε απειροελάχιστες ποσότητες, που είναι απαραίτητες, ωστόσο, για την ισορροπία και την εύρυθμη λειτουργία του. Επιπλέον πληροφορήθηκαν για τα είδη των τροφών οι οποίες τροφοδοτούν το ανθρώπινο σώμα με αυτές τις απαραίτητες ποσότητες μετάλλων.
Στην ενότητα της έκθεσης που αφορά την τέχνη, θαύμασαν τη συλλογή που περιλαμβάνει τις πρώτες ύλες και τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα που προκύπτουν από αυτές, πανέμορφα κοσμήματα, γλυπτά και διακοσμητικά.
Γεμάτοι περιέργεια και με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές μας άκουσαν, παρατήρησαν, διατύπωσαν ερωτήσεις και επεξεργάστηκαν ένα πολυδιάστατο γνωστικό αντικείμενο. Αντιλήφθηκαν την αξία και τη μοναδικότητα των ορυκτών, ανακάλυψαν στην Πέτρινη φύση την αστείρευτη πηγή πλούτου που κλείνει στα σπλάχνα της η μητέρα Γη και γνώρισαν τις άπειρες χρήσεις των ορυκτών που συμπορεύονται με τη ζωή του ανθρώπου. Τα παιδιά μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε στο σχολείο και συμπληρώθηκε με αυτήν την εξαιρετική έκθεση αγάπησαν τα ορυκτά. Τα ερεθίσματα δόθηκαν και ακόμη κι αν κάποιοι από τους σημερινούς μικρούς εξερευνητές στο μέλλον δεν μετουσιωθούν σε επιστήμονες γεωλογίας και ορυκτολογίας, όλοι θα έχουν επηρεαστεί από τον ενθουσιασμό τους με τα ορυκτά.