Παρακολούθηση παράστασης όπερας «Διδώ και Αινείας»
Απρ 22 2018

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 τα νήπια και τα προνήπια του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν την παράσταση όπερας «Διδώ και Αινείας» στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του Κ.Θ.Β.Ε. Η παράσταση ήταν βασισμένη στο έργο του Henry Purcell και αποτελούσε μια παραγωγή με ζωντανή ορχήστρα, σε συνεργασία από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η εξόρμηση αυτή, που έδωσε μια διαφορετική προοπτική μάθησης, ήταν συνδεδεμένη με την απογευματινή δραστηριότητα του προγράμματος «Τα παιδιά διασκεδάζουν με όπερα».
Τα παιδιά υποδέχτηκε στην αίθουσα του θεάτρου ο υπεύθυνος της παράστασης κ. Α. Κολαλάς, οποίος μίλησε στα παιδιά για την όπερα ως είδος τέχνης, το πώς δημιουργείται και πώς χτίζεται ένα τέτοιο θέαμα, για τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται για να επιτευχθεί αυτό, τονίζοντας τις υψηλές απαιτήσεις της ζωής των τραγουδιστών και των μουσικών, αλλά και για την ίδια την ιστορία της Διδούς και του Αινεία.
Νήπια και προνήπια όχι μόνο απόλαυσαν την παράσταση, για την οποία ανυπομονούσαν, αφού είχαν ήδη «γνωρίσει» καλά τις προηγούμενες ημέρες την μουσική, τους ήρωες και την ιστορία, αλλά έμαθαν και πολλά ακόμη για τη όπερα ως είδος τέχνης.
Μετά το τέλος της παράστασης οι μικροί μαθητές είχαν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τους συντελεστές, να δουν από κοντά τα κοστούμια των ηθοποιών-τραγουδιστών και να επεξεργαστούν και να «παίξουν» τα μουσικά όργανα των μελών της ορχήστρας. Μουσικοί και ηθοποιοί έδειξαν ενθουσιασμό για τους μικρούς φαν και προθυμοποιήθηκαν να τους δώσουν μια γεύση από τα αντικείμενα της τέχνης τους.
Έκπληξη αποτέλεσε η ανακάλυψη τριών αποφοίτων της οικογένειας των Αρσακείων Σχολείων ανάμεσα στους συντελεστές:
Μαρία Κρητικού: χορωδία, Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης
Γιώργος Σωτηρούδης: βιολί, Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης
Βασίλη Παπαπαναγιώτου: βιόλα, Αρσάκειο Λύκειο Εκάλης
Τα παιδιά ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές για την εμπειρία που τους προσέφεραν, χαρίζοντας στους υπεύθυνους κ.κ Α. Μυκονίου και Α. Κολαλά άλμπουμ με τις ζωγραφιές και τις γραφές που είχαν φιλοτεχνήσει τις προηγούμενες ημέρες στο σχολείο τους.
Με δράσεις όπως η παρακολούθηση της όπερας «Διδώ και Αινείας», γίνεται κατανοητό με βιωματικό τρόπο στα παιδιά, αλλά κυρίως στους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς ότι «Το να μάθει κανείς να ζει με την τέχνη, να την απολαμβάνει, να την επιλέγει για την ενασχόλησή του ή την ψυχαγωγία του, είναι κάτι που δεν μαθαίνεται σε μια μέρα. Η τέχνη είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας όταν θεωρείται και αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσής μας, όπως τα μαθηματικά, η γλώσσα και οι επιστήμες. Αν θέλουμε τα παιδιά μας αύριο να κάνουν σωστές και ποιοτικές επιλογές στη ζωή τους, θα πρέπει τώρα που είναι ακόμη μικρά να φροντίσουμε γι αυτό».