Στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ιαν 22 2023

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 οι μαθητές τού Αρσάκειου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και συμμετείχαν στο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Παιχνιδομαγειρέματα» τής θεματικής ενότητας «Υγιεινή Διατροφή και Μαγειρική».

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων τού θεματικού κύκλου «Ζω καλύτερα-Ευ ζην» και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτω το μυστικό για σώμα γερό και μυαλό δυνατό», που εκπονείται αυτό το διάστημα στο νηπιαγωγείο μας.

Τα παιδιά παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα βασισμένο στην Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, συζήτησαν για  τις ομάδες των τροφών και όσα αυτές προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό και στη συνέχεια διασκέδασαν μέσα από ένα παιχνίδι εμπέδωσης των μυστικών, που ανακάλυψαν και αφορούν την υγιεινή διατροφή.

Επόμενος σταθμός στο μουσείο ο χώρος της κουζίνας, όπου οι μαθητές μας μεταμορφώθηκαν σε ζαχαροπλάστες με κόκκινες ποδιές και σκουφιά για να παρασκευάσουν τηγανίτες, λίγο διαφορετικές από το συνηθισμένο. Κάποια συστατικά της συνταγής αντικαταστάθηκαν με άλλα πιο υγιεινά, όπως το αλεύρι βρώμης, το φυτικό γάλα αμυγδάλου, και κάποια παραλείφθηκαν εντελώς. Οι τηγανίτες καταναλώθηκαν με λαχτάρα χωρίς να προσφέρουν στα παιδιά «κακές» θερμίδες αλλά διατηρώντας τη διατροφική τους αξία.

Με το βραβείο του καλύτερου σεφ στα χέρια ευχαριστήσαμε και αποχαιρετήσαμε τους υπευθύνους των προγραμμάτων, έτοιμοι να υιοθετήσουμε κι εμείς νέες νόστιμες και υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην καθημερινότητά μας.