Νοηματική ανάγνωση: η απόλαυση στο άκουσμα της λογοτεχνίας
Ιούλ 8 2021

 Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Ισίδωρος Ζουργός:
ένα σύντομο λογοτεχνικό αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Μια ομάδα μαθητών του Σχολείου μας παρουσίασε την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 στο Αμφιθέατρο του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Η παρουσίαση συνίστατο σε νοηματική ανάγνωση κειμένων με θέμα τον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στους Οθωμανούς.
Το πρώτο κείμενο, που διάβασαν τα παιδιά, ήταν «Ο βράχος και το κύμα», ένα ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη με θέμα τη μάχη του ταλαιπωρημένου κύματος, που συμβολίζει τους υποδουλωμένους Έλληνες, με τον ισχυρό βράχο, που συμβολίζει τον παντοδύναμο Οθωμανικό ζυγό. Ενώ στην αρχή το κύμα έμοιαζε αδύναμο και ανίκανο να αντισταθεί, τελικά μάζεψε όλη του τη δύναμη και γενναία συνέτριψε το βράχο.
Στη συνέχεια οι μαθητές διάβασαν αποσπάσματα από το μυθιστόρημα  «Η αηδονόπιτα» του Ισίδωρου Ζουργού, που αναφέρεται στην περιήγηση του Γκάμπριελ, ενός Αμερικανού φιλέλληνα, στον κόσμο της Ελληνικής Επανάστασης του  1821 και στην προσήλωσή του στον αγώνα των Ελλήνων. Τα αποσπάσματα αφορούσαν την πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Τούρκους καθώς και την ηρωική έξοδο των Μεσολογγιτών.

Η ανάγνωση καθήλωσε τους θεατές με την εκφραστική της δύναμη, παρά το εμπόδιο της προστατευτικής μάσκας. Οι εικόνες, η ένταση και οι συμβολισμοί αναδείχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο από τις δυνατές και αυθεντικές εφηβικές φωνές. Ήταν ένα κίνητρο να ανατρέξουν στα έργα των συγγραφέων και να ολοκληρώσουν την εικόνα που τα αποσπάσματα τους έδωσαν.

Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές/τριες: Γρατσία Μαριάννα, Μπουζοπούλου Στελίνα, Νικολάου Ξένια, Παπαγεωργίου Μάριος-Αντώνιος, Πεχλιβανίδου Μαρία, Πράττου Βίβιαν. Την  προετοιμασία τους ανέλαβε η φιλόλογος Βίνια Δεμίρη. Συγχαρητήρια κι ευχαριστίες για το ζωντάνεμα των λογοτεχνικών κειμένων.
 
Αξίζει να ακουστούν αποσπάσματα από τις αναγνώσεις των παιδιών:
Ο βράχος και το κύμα
 
 
Η πολιορκία του Μεσολογγίου
 
 
Η έξοδος