Νεογράφημα Νοεμβρίου 2015: κύκλος δεύτερος
Δεκ 1 2015

Νεογράφημα 5: κύκλος δεύτερος
μπανερ

[πατείστε στο εικονίδιο για να διαβάσετε]

Τον Νοέμβριο του 2014 μία ομάδα μαθητών και καθηγητών του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το σχεδιασμό της εφημερίδας που διαβάζετε. Δούλεψε, εμπνεύστηκε, ονειρεύτηκε για τους επόμενους επτά μήνες από κοινού και εξέδωσε τα τέσσερα πρώτα –ψηφιακά και έντυπα– τεύχη. Το «Νεογράφημα» μάς έδωσε ευκαιρίες να δοκιμάσουμε τον λόγο μας, την κρίση μας, τη φαντασία και τη συνεργασία μας. Η επιτυχία αυτής της δοκιμής φαίνεται, νομίζω, όχι μόνο από τους περσινούς μαθητές της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου που συνεχίζουν φέτος τη συμβολή τους στην εφημερίδα, ένα χρόνο μεγαλύτεροι, αλλά και από τους μαθητές της περσινής Γ΄ Γυμνασίου που προχώρησαν στο Αρσάκειο Λύκειο και αμέσως δημιούργησαν το ψηφιακό περιοδικό «Απο-τύπωμα» στο οποίο ευχόμαστε λαμπρή επιτυχία.

Οι ίδιες αρχές που καθόρισαν τη φυσιογνωμία της εφημερίδας μας, εφαρμόζονται και στη φετινή χρονιά. Κείμενα από μαθητές για μαθητές, κείμενα για τη ζωή, την καθημερινότητα και τα ενδιαφέροντά τους. Κείμενα που δεν αρκούνται στην περιγραφή και την καταγραφή, αλλά φιλοδοξούν να πάνε ένα βήμα παραπέρα: να ανοίξουν πανιά στη θάλασσα της γνώμης και της κριτικής. Κείμενα που, εκτός από τη σκέψη, νοιάζονται –χάρη στην καίρια εικαστική συμβολή του Θοδωρή Σπανού– και για το βλέμμα του αναγνώστη και την αισθητική του καλλιέργεια.

Πιάνουμε, λοιπόν, και πάλι το νήμα από εκεί που το αφήσαμε τον προηγούμενο Ιούνιο· για μια νέα πορεία απόλαυσης της γραφής και της δημόσιας περιπέτειάς της· για μια πορεία κυκλωτική, που αναζητά τη χαρά της συνάντησης.

Αλέξης Αλεξίου